"Wiara ortodoksyjna"

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
Sawicki_Julian pisze:Witam, znalazłem coś o Ortodoksji i nie ma tam nic o połączeniu z cerkwiami czy prawosławiem, .../
a "gogle" Ci się popsuły? :)
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

„Słownik Wyrazów Obcych”
Ortodoks /gr. orthodoksos/- ten, kto się ściśle trzyma nauki Kościoła, do którego należy; prawowierny

Ortodoksja
1. Ścisła wierność doktrynie, zwł. religijnej, prawowierność, rygorystyczne przestrzeganie jakichś zasad
2. Rzadziej prawosławie

Wydaje mi się Mateuszu, że ksiądz chciał wyróżnić Twego przodka określając jego stopień zaangażowania.
Chociaż gdyby napisał bogobojny/ żyjący w zgodzie z przepisami wyznawanej religii/, nie musiałbyś dzisiaj łamać sobie głowy.
Krzysztof
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Myślę, że Krzysztof trafił w sedno i to miało być określenie religijności Twoich przodków, w ustach (a raczej w piśmie :wink: ) księdza - pochwała.
Tutaj jeszcze jedna definicja:
"ortodoksyjny - całkowicie wierny wyznawanym zasadom, niepodatny na jakiekolwiek zmiany, nieskłonny do kompromisu, ustępstw. Ortodoksyjni wyznawcy islamu. Ortodoksyjne stanowisko w sporze. Ortodoksyjny antykomunizm" (Słownik wspólczesnego języka polskiego).
Google zaprowadziły mnie też do Gazety Warszawskiej z 1888 roku, gdzie są ogłoszenia o licytacjach (poz. 42 - Izbica, a razem z Izbicą - Orgielszczak).
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=89280
Pozdrawiam-
Joanna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Józefie, gogle jak gogle trzeba je traktować z przymrużeniem oka, ale teraz wiem ze ortodoksja to uparcie się trzymanie czegoś, nawet mi przychodzi do głowy jak to się ma w polityce tak nielubianej, a uprawia ją każdy, słychać nawet w kościele ;
pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Post autor: Gregor_Rogalla »

Witam
Orthodoxie (grecki ὀρθός orthós ‚prawidlowy‘i δόξα dóxa ‚poglad‘, wiara‘, czyli „Prawdziwa wiara“)
Grecy mawiaja, ze ich wiara jest ta wlasciwa wiara, kosciol rzymsko - katolicki kiedys odszepil sie
od wiary greckiej
Google
Pozdrawiam Gregor
Jankowski_Mateusz

Sympatyk

Post autor: Jankowski_Mateusz »

Czyli pewności co do ich prawosławnej wiary pewnie mieć nie mogę. Pewnie nie pozostaje mi nic innego jak jechać od AP w Łodzi i obejrzeć cywilny odpowiednik aktu. Może uda mi się też znaleźć ich akt ślubu, pewnie będzie w AD we Włocławku... Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie moją sprawą i pozdrawiam, Mateusz ;)
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Z ciekawości zajrzałam do zapisu w ASC par. Pieczew. W akcie opisowym nic nie ma na temat wiary rodziców.
A --Honestorum Wojciech Banasiak –zapisano Uczciwy Wojciech Banasiak,
A poza tym był owczarkiem, dlatego pewnie koleje dziecko
Jankowski_Mateusz pisze: Niestety, ani owego Orgielewa nie mogę odnaleźć na żadnej mapie, więc nie wiem skąd pochodził ojciec dziecka... a do aktu ślubu rodziców jeszcze nie dotarłem, jak będę następnym razem w AD we Włocławku, może przeszukam księgi o parę lat do tyłu. Szczęśliwie udało mi się odnaleźćakt chrztu ich drugiej córki, ochrzczonej w 1834 roku, w innej parafii. Tam nie ma żadnej adnotacji na temat ich wiary:
Odszukanie aktu ślubu sprawi pewnie kłopot ze względu na częste przemieszczanie się owczarzy, a pewnie tylko ten akt może wyjaśni – zapis Fidei Orthodoxae.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Post autor: frisgaard »

Warakomski pisze:„Słownik Wyrazów Obcych”
Ortodoks /gr. orthodoksos/- ten, kto się ściśle trzyma nauki Kościoła, do którego należy; prawowierny

Ortodoksja
1. Ścisła wierność doktrynie, zwł. religijnej, prawowierność, rygorystyczne przestrzeganie jakichś zasad
2. Rzadziej prawosławie

Wydaje mi się Mateuszu, że ksiądz chciał wyróżnić Twego przodka określając jego stopień zaangażowania.
Chociaż gdyby napisał bogobojny/ żyjący w zgodzie z przepisami wyznawanej religii/, nie musiałbyś dzisiaj łamać sobie głowy.
Krzysztof
W artykule pani Krystyny Górnej "Prośba Tomasza Bebly i Heleny Malikówny o dyspensę małżeńską" (Genealogia. Studia i materiały historyczne. Tom 2) pada określenie orthodoxe fidei cultoribus prztłumaczone jako wyznawcy prawowiernej wiary. Oboje małżonkowie byli wiary katolickiej i swoją prośbę kierowali do biskupa katolickiego (ślub w roku 1748). Także wydaję mi się, że punkt pierwszy pasuje do tego określenia.

Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”