Problemy z metrykami :/

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

Problemy z metrykami :/

Post autor: Dziejka_Renata »

Witam,
Mam nadzieję, że ktoś rozwieje moje wątpliwości...
Problem w tym, że:
- posiadam akt ślubu mojego przodka Grzegorza Jurkiewicza w którym jego rodzicami są: Piotr i Marianna Ludwińska
- przeszukałam lata w których mógł się urodzić (według obliczeń) i jedyny Grzegorz Jurkiewicz jakiego znalazłam w danej miejscowości ma rodziców: Piotra i Mariannę Zastępieńską, a matką chrzestną jest Marianna Ludwińska
Co mam myśleć w takiej sytuacji?? Obecnie staram się odnaleźć akt zgonu Grzegorza - może on mnie poratuje.
Ale czy możliwy jest "TAKI" błąd w metrykach??
pozdrawiam
Renata
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jest możliwy
sprawdź
a. aneks ślubny, może wyjaśni się, że na etapie "z odpisu chrztu do ślubu" błąd
b. urodzenia, małżeństwa rodzeństwa (bo i nie wykluczone, że w akcie urodzenia Grzegorza błąd)
c. istnienie drugiego egzemplarza i małżeństwa i urodzenia

zgon chyba najmniej wniesie, ale nie zaszkodzi
Wiktor_Witek

Sympatyk

problemy z metrykami :/

Post autor: Wiktor_Witek »

Spróbuj też znaleźć akty zgonu Piotra i Marianny. Zobacz, czy w akcie ślubu jest napisane czy wówczas żyli czy nie. Marianna mogła używać różnych nazwisk. Mogła mieć drugiego męża i nosić jego nazwisko itd.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

znalazłam akt ślubu Piotra i Marianny Zastępieńskiej i inne ich dzieci, więc raczej to jest pewniejszy trop :) dzięki za odpowiedź, szukam dalej i dam znać co ustaliłam
pozdrawiam
Renata
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

Witam,
mam kolejny problem:
w akcie ślubu mojego pradziadka jest informacja o jego służbie wojskowej, niestety nic mi ona nie mówi bo z historią u mnie słabo :)
więc pomyślałam, że ktoś o większej wiedzy pomoże mi dowiedzieć się czegoś więcej o dziadku.
poniżej znajduje się akt o którym mowa

Mława 1861 akt 28 - ślub - Jan Król i Emilia Zawadzka
https://docs.google.com/file/d/0B6NbPgt ... sp=sharing

Jan urodził się w 1822 w Proszkowie, par. Szreńsk

Bardzo liczę na pomoc
pozdrawiam
Renata
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witaj, mój dziadek (ur. 1820) ożenił się dopiero po odbyciu służby wojskowej. Był to 1859 rok. Twój pradziadek też stanął na ślubnym kobiercu jako 39-letni KAWALER po odbyciu służby wojskowej gdy trafił do rezerw armii jako żołnierz urlopowany. Więcej o służbie wojskowej w tym czasie: W.Caban "Służba rekrutów z Królestwa Polskiego w armii carskiej w latach 1831-1873". Pzdr Bogusław
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

wielkie dzięki :) mam jeszcze problem z rozczytaniem fragmentu tego aktu: "nieograniczenie urlopowanym, ósmego ??? Ekwipażu"
pozdrawiam
Renata
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witaj, "branka" zabierała młodym mężczyznom z Kongresówki (jeśli przeżyli!) ok. 20 lat=15 lat w garnizonie + 5 lat "na nieograniczonym urlopie". Taki "nieograniczenie urlopowany" mógł starać się o posadę w mieście - jako policjant, stróż, woźny, gajowy. Twój pradziadek został zatrudniony jako kwatermistrz w "8-mym Plotskim Ekwipażu", który podlegał Naczelnikowi Powiatu Mławskiego - stąd niezbędna była jego zgoda na małżeństwo nr 11 664. Tak to widzę. Może się mylę? Czym był ów ekwipaż niestety nie wiem. Mój pradziadek nie miał tyle szczęścia - nie dostał posady w mieście Rawie i zatrudnił się jako karbowy w majątku ziemskim (jak wielu). Niestety część byłych żołnierzy do końca życia było na łasce rodziny. Pzdr Bogusław
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Kwatermistrz 8 Płockiego Ekwipażu
Kwatermistrz – podoficer / dzisiaj powiedzielibyśmy gospodarczy/
Ekwipaż – tabory / żywność, furaż .../
Płock należał do Warszawskiego Okręgu Wojskowego
Tutaj znajdziesz nieco danych, niestety dotyczących 1914 r., trzeba je zweryfikować /1861/
http://pl.wikipedia.org/wiki/15_Korpus_ ... osyjskiego
Pozwolenie na ślub znajdziesz w alegatach i być może będzie tam nieco więcej informacji.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

bardzo dziękuję za informacje i wyjaśnienia :)
pozdrawiam
Renata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”