Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dl3

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dl3 »

Tomek1973 pisze:@dl3
mogę sprawdzić tę józefę, ale na bank nie była ze świeciechowa.
w aktach obu gmin co rusz pojawia się jakiś gliszczyński lub michalski, więc tropy sa na pewno dobre.
pzdr
Tomku, nie sprawdzaj mi tej Józefy !!
Tak jak to sie stało z Zygmuntem teściowa :evil: mi również pomylił daty z Józefą Michalskiej, ur. ok 1894-5

Przepraszam i pozdrawiam Darek
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

Panie Tomku, czy nie znalazł by mi Pan jeszcze jednej metryki, jest to metryka ślubu, Macieja Wiśniewskiego syna Xawerego i Józefy, oraz Agnieszki Sierszeń córki Rocha i Józefy, metryka dotyczy prafii Rząśnia, ślub pownien być w latach 1894-1904, z informacji zawartych w metryce interesuje mnie wszystko,
Z góry dziękuję,

Pozdrawiam,

Kamil
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Witam Serdecznie

Jeśli można, to i ja z łaskawości skorzystam.
Poszukuję:

1/ Aktu urodzenia Marianny Turlejskiej c. Andrzeja Turlejskiego i Apolonii nieznanego mi nazwiska, ur prawdopodobnie w Kamieńsku 4 grudnia 1897 roku. Chodzi mi w tym wypadku o potwierdzenie danych rodziców i ustalenie nazwiska matki. Być może w tym samym, bądź wcześniejszych latach odbył się ślub rodziców? Nie odnalazłem go w dokumentach sprzed 1875, a więc w przechowywanych w AP Łódź.
Jeśli byś trafił na ów dokument ślubu, to bardzo proszę o podanie podstawowych danych zaślubionych i ich rodziców.

2/ Aktu urodzenia Józefa Głuchowskiego. Urodzony w Kamieńsku, prawdopodobnie w 1895 roku. Data obliczona z nagrobka.
Tu nic nie wiem o jego rodzicach.
W tym przypadku, podobnie jak powyżej, sądzę że ślub rodziców odbył się w nieodległych latach, przed narodzeniem dziecka.

Członków wspomnianych rodzin z wcześniejszych ksiąg, mam już spisanych. Brakuje mi tylko wskazania, pod którą z licznych rodzin mam podczepić Mariannę i Józefa..

Pozdrawiam
Waldemar Fronczak
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Ponieważ w najbliższym czasie do archiwum się nie wybieram a interesuje mnie tylko jeden akt.
W 1908 roku w Kobielach Wielkich pow. radomszczański urodził się Stefan Kuderski syn Walentego i Józefy.
Zainteresowana jestem czy w roku poprzedzającym urodzenie Stefana jest akt ślubu jego rodziców czyli Walentego Kuderskiego z Józefą i jaka jest treść tego aktu a szczególnie miejsce urodzenia Walentego?)
Pozdrawiam Alicja
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@kamil
Marianna Boroń urodziła się 29 XII 1904
Julian Wrona - urodził się 11 VII 1903. matka rzeczywiście nie miała na imię Józefa
przepraszam za pomyłkę

@dl3
Nie znalazłem żadnego Zygmunta Gliszczyńskiego, ani żadnej Józefy Michalskiej.
Pozdrowienia dla teściowej :evil:

@Fronczak_Waldemar
numer jednostki archiwalnej/sygnatura/numer aktu
273/24/276
Marianna Turlejska /Głuchowska/, 4 XII 1897, c. Andrzeja Turlejskiego l.27 i Apolonii z Przytulickich l. 27
273/21/35
Józef Głuchowski, 16 II 1894, s. Józefa l. 33 i Franciszki z Manieckich l. 33
273/9/9
Józef Głuchowski l.21, s. Józefa i Franciszki Nicińskiej
i
Franciszka Manicka l. 21, c. Aleksandra i Barbary Turlejskiej - ślub w 1882
aktu drugiego ślubu nie było.

Gdyby ktoś był zainteresowany pszukiwaniami genealogicznymi o większej skali na terenach dawnego piotrkowskiego, proszę o kontakt PW

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

RYCHLEWSKA JADWIGA z d. KWIATUSZYŃSKA ur. 1887 w Piotrkowie - wdowa
RYCHLEWSKA HALINA ur 1923 w Piotrkowie -wolna
RYCHLEWSKA IRENA ur. 1897 w Łodzi - wdowa
RYCHLEWSKA STEFANIA ur. 1922 powiat Łódzki - Brzeziny - wolna
Prawdopodobnie to nie jest moja rodzina. Józe Rychlewski miał dzieci: synowie: Kornel ,Bronisław( Brazylia),Izydor( Francja), Kazimierz(Wrocław) i 2 córki urodzeni w Mytnicy jeszcze przed 1920 rokiem co było poźniej nie wiem.Ślicznie dziękuję Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

Witam,

Bardzo dziękuję za powtórne sprawdzenie:)

Pozdrawiam,

Kamil
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Post autor: włodzimiest »

Witam Panie Tomaszu,

i uprzejmie proszę o sprawdzenie, czy jest zapisany w księgach akt zgonu w 1910r, w Piotrkowie Tryb. Elżbiety z Filipskich Malinowskiej, córki Karola, i ew. o podstawowe dane z aktu mógłbym poprosić?

kłaniam się,
Włodzimierz
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

Witam Panie Tomku!

..... może mnie Pan wybawić z wyjazdu do Piotrkowa. Szukam danych z aktu urodzenia Antoniego Kamińskiego. Antoni urodził 20 marca 1884 w Grzymałowie parafia Błogie. Interesują mnie imiona rodziców i zawód ojca.

podobnie jak Włodek
niski ukłon.

Jacek Tomczyk

www.genealodzy.czestochowa.pl
Ostatnio zmieniony czw 22 sty 2009, 21:55 przez tomczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
maniaprot

Re: AP Piotrków Trybunalski - oferuję pomoc

Post autor: maniaprot »

Tomek1973 pisze:Oferuję pomoc przy przeszukiwaniu akt stanu cywilnego poszczególnych parafii znajdujących się w zasobach AP w Piotrkowie Trybunalskim.
Dobry wieczór :)

Akurat dziś wieczór przeglaądałam strony genealogiczne i natknęłam się na Pana ogłoszenie. Miałabym do Pana wielką prośbę.
Czy mógłby mi Pan sprawdzić i ewentualnie przepisać akt urodzenia mojego pradziadka Andrzeja Staśkiewicza ur. około 1884 w Ostrowie , parafia Dąbrowa nad Czarną Rzeką oraz mojej prababci Konstancji z domu Podpora ur około 1884 w Końskie Małe , parafia Błogie :k:
Może przy tych aktach znajduje się informacja o dacie i miejscu zgonu?

Pozdrawiam serdecznie Aneta Podpłońska
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Bardzo dziękuję za okazaną pomoc. To wyjaśniło całą sprawę. Wcześniejsze pokolenia miałem uporządkowane w zakresie tych nazwisk dla całej miejscowości, ale było zbyt wiele możliwych opcji. Pana informacje rozwiązały ten problem.

PS
Jeśli występuje tam para:
Józef Głuchowski l.21, s. Józefa i Franciszki Nicińskiej
to nazwisko kobiety brzmi "Życińska"

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Tomek1973

Sympatyk

włodzimiest pisze:uprzejmie proszę o sprawdzenie, czy jest zapisany w księgach akt zgonu w 1910r, w Piotrkowie Tryb. Elżbiety z Filipskich Malinowskiej, córki Karola, i ew. o podstawowe dane z aktu mógłbym poprosić?
panie włodzimierzu - zapewne ten akt został spisany i mógłby pan o niego prosić, ale nie piotrkowskie archiwum, ale usc bądź parafię św. jakuba w piotrkowie. archiwum ma księgi tylko do 1907/ 1908 roku.
AgaN.

Sympatyk

Post autor: AgaN. »

Witam,
Tomku poszukuję aktu urodzenia Marianny Pyki córki Jana Pyki i Teofili Lipińskiej. W aktach parafii Dmenin znajduje się wpis 26 z roku 1890. Bardzo Cię proszę o sprawdzenie tego aktu i potwierdzenie danych rodziców oraz o podanie dokładnej daty urodzenia.
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
Agnieszka Niedbalska
Tomek1973

Sympatyk

tomczyk pisze: ..... może mnie Pan wybawić z wyjazdu do Piotrkowa.
@tomczyk
Wybawiam więc Pana z wyjadu do Piotrkowa. Nie od dziś wiadomo, że przyjazd do Piotrkowa to przeżycie równe doznaniom Piekarskiego na mękach. W Piotrkowie bowiem po ulicach chodzą białe niedźwiedzie, bije się Murzynów, a zamieszkujacy ten interior Buszmeni zjadają genealogów.

numer zespołu/sygnatura/numer aktu
254/10/30
Rodzice Antoniego Kamińskiego urodzonego 20 III 1884 w Grzymałowie:
Antoni Kamiński, osadnik, lat 43 i Katarzyna Serafin l.45
@annastregiel
322/32/56
12 II 1905 ur. Antoni Duk, s. Kazimierza l. 60 i Józefy Koper l. 49
chrzestni: Jan Recheta [Reheta?] i Marianna Duk.
320/3/30
ślub:
Kazimierz Duk, gospodarz l.33 wdowiec po Rozalii Lenarczyk, s. Tomasza i Jadwigi Bartos
i
Józefa Koper l. 19., c. zmarłego Ignacego i Agnieszki, "przy matce"
Nie znam miejscowości z tego terenu, wyglada mi to na Reczków, ale nie jestem pewien.
320/2/324
17 IX 1875 ur. Szczepan, s. Jana Latochy komornika l.23 i Marianny l. 20
chrzestni: Kazimierz Duk i Marianna Bartos

Prośby staram się realizować według kolejności zgłoszeń, ale też i według możliwości. O żadnej nie zapominam i proszę zamiast ponagleń uzbroić się w cierpliwość. Z góry serdecznie dziękuję.
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

Tomek1973 pisze:
tomczyk pisze: ..... może mnie Pan wybawić z wyjazdu do Piotrkowa.
@tomczyk
Wybawiam więc Pana z wyjadu do Piotrkowa. Nie od dziś wiadomo, że przyjazd do Piotrkowa to przeżycie równe doznaniom Piekarskiego na mękach. W Piotrkowie bowiem po ulicach chodzą białe niedźwiedzie, bije się Murzynów, a zamieszkujacy ten interior Buszmeni zjadają genealogów.

numer zespołu/sygnatura/numer aktu
254/10/30
Rodzice Antoniego Kamińskiego urodzonego 20 III 1884 w Grzymałowie:
Antoni Kamiński, osadnik, lat 43 i Katarzyna Serafin l.45
[/b]
Panie Tomku!

Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.

Bóg mi świadkiem, nie unikam Piotrkowa. Wszak sto lat temu moje miasto podlegało pod Gubernię Piotrkowską.
Jest sesja i kolejki studentów po zaliczenia - od przyczyna.

pozdrawiam serdecznie

Jacek Tomczyk

P.S. Jeśli będzie coś potrzebne z Archiwum Diecezjalnego w Częstochowie chętnie poszukam.
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”