nie mogę odczytać słów w zakreślonych na czerwono obszarach.
Poniżej moja wersja odczytania aktu:
z Żłobnicy Nr. 4
Roku Tysiącznego Osiemsetnego Dwudziestego Czwartego dnia Dwudziestego Piątego Stycznia o godzinie dwunastej w południe Przed Nami Urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy Szulmierskiej Powiatu Radomskiego w Województwie Kaliskiem stawili się Michał Stawiak lat dwadzieścia cztery mający podług złożonej metryki wyjętej z ksiąg Kościoła Szulmierskiego, w Żłobnicy na służbie zamieszkały i okazał Nam akta zejścia rodziców swych Wojciecha i Marianny Stawiaków wyjętych z ksiąg Cywilnych Gminy Szulmierskiej. Stawiła się także i Kunegunda Jarząbkowska panna lat dziewiętnaście mająca podług złożonej metryki wyjętej z ksiąg Kościoła Szulmierskiego, w Żłobnicy przy ojcu swym Stanisławie Jarząbku zamieszkała, w (????????) tegoż i okazała nam akta zejścia matki swojej Apoloni Jarzabkowej wyjety z ksiąg Cywilnych Gminy Szulmierskiej. Strony stawiające żądają abyśmy przystąpili do obchodu ułożonego między nimi Małżeństwa którego zapowiedzi uczynione były przed głównymi drzwiami naszego domu Gminnego: pierwsza dnia siedemnastego, druga osiemnastego Stycznia o godzinie dwunastej w południe (??????????) zatamowanie przeciw rzeczonemu Małżeństwu nie zostało, a Ojciec wspomnianej Kunegundy na obchód niniejszego Małżeństwa zezwala. My (????????????????????....) w Tytule o Małżeństwie. Zapytaliśmy się przyszłego Małżonka i przyszłej Małżonki czyli chcą połączyć się z sobą węzłem Małżeństwa. Na co gdy każde z nich odpowiedziało iż taka ich jest wola, ogłaszamy w Imieniu Prawa iż Michał Stawiak i Kunegunda Jarząbkowka są połączeni z sobą węzłem Małżeństwa. Tego wszystkiego spisaliśmy akt w przytomności Mateusza Stawiaka lat czterdzieści mającego w Żłobnicy zamieszkałego owczarza i Jana Kowalczyka lat czterdzieści dwa mającego w Rogowcu na dzierżawie Kuby zamieszkałego i Marcina Króla lat trzydzieści osiem mającego w Żłobnicy na gospodarstwie zamieszkałego.
Akt niniejszy został stawiajacym przeczytany i podpisany przez Nas ile że osoby w akcie wyrażone pisać nie umieją.
Ksiądz Kazimierz Wer????? Proboszcz
Urzędnik Stanu Cywilnego
Mam jeszcze pytanie czy to jest wcześniejsza forma spisywania aktu małżeństwa, czy może to jest jakiś ślub cywilny?
Pozdrawiam Bogdan Rz.