ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Słomińska_Dominika

- dorocik133

-
Słomińska_Dominika

- dorocik133

-
Słomińska_Dominika

- Kaczmarek_Aneta

-
Piotr_Juszczyk

-
Wiktor_Witek

W AP Bydgoszcz są chyba ludzie z bardzo oryginalnymi pomysłami - najpierw nie było w ogóle nic w terminie, a teraz jest tylko kilka USC na literę "O", mimo, że były zapowiadane też księgi metrykalne z różnych parafii (i na różne litery;). Dlaczego miejscowości na literę "O"? Trochę to jest jak z Monty Pythona, dlatego też trudno się jakoś na AP Bydgoszcz gniewać. Tam po prostu pewno czas inaczej płynie, może to i dobrze.
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
-
stengiel_jarosław

Witam
Ja też dorzucę trochę do pieca. Chodzi o skany z AP w Bydgoszczy. Po pierwsze jeżeli wpisuję np. "Tuchola" i klikam szukaj -wyskakuje 105 rekordów. Jeżeli zaznaczę dodatkowo na lewym marginesie :"Tylko jednostki/zespoły ze skanami " to pojawiają się 4 rekordy, ale to nie te dotyczące aktów metrykalnych. Trzeba więc przeszukiwać każdą Tucholą-mojżeszowe, rzymskokatolickie, ewangelickie. I co? Okazuje się że są: ale 40 skanów ewangelickich zgonów i to wszystko. Żadnego USC z tego terenu. Ale skany ewangelickie to robota SLC ( mormoni) z roku... 1970. Doprawdy wysilili się. Poza tym widziałem tylko Serock, Osie, Przysiersk, Świecie ale tylko ewangelickie. Coś.. ale niewiele.
Może mi ktoś wytłumaczy: czy to lenistwo, brak woli, opór kierownictwa, czy tak ma być. Wiem , że ciężko dogodzić każdemu, ale po co te wszystkie obiecanki? Pozdrawiam
JS
Ja też dorzucę trochę do pieca. Chodzi o skany z AP w Bydgoszczy. Po pierwsze jeżeli wpisuję np. "Tuchola" i klikam szukaj -wyskakuje 105 rekordów. Jeżeli zaznaczę dodatkowo na lewym marginesie :"Tylko jednostki/zespoły ze skanami " to pojawiają się 4 rekordy, ale to nie te dotyczące aktów metrykalnych. Trzeba więc przeszukiwać każdą Tucholą-mojżeszowe, rzymskokatolickie, ewangelickie. I co? Okazuje się że są: ale 40 skanów ewangelickich zgonów i to wszystko. Żadnego USC z tego terenu. Ale skany ewangelickie to robota SLC ( mormoni) z roku... 1970. Doprawdy wysilili się. Poza tym widziałem tylko Serock, Osie, Przysiersk, Świecie ale tylko ewangelickie. Coś.. ale niewiele.
Może mi ktoś wytłumaczy: czy to lenistwo, brak woli, opór kierownictwa, czy tak ma być. Wiem , że ciężko dogodzić każdemu, ale po co te wszystkie obiecanki? Pozdrawiam
JS
-
Wiktor_Witek

A to mnie w takim razie wyszukiwarka nie pokazała Przysierska, to chyba muszę cofnąć moją wypowiedź, że są tylko USC na literę "O".
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Z jakiegoś powodu, dla AP Bydgoszcz, całkiem licznych zespołów ze skanami wyszukiwarka nie wykrywa, bo w głównym opisie zespołu podana jest liczba skanów zero. Ale w opisie jednostek jest już podana liczba skanów.
Pełny spis zespołów ze skanami da się wyświetlić tak:
http://szukajwarchiwach.pl/search?q=akt ... r=&rpp=100
Potem należy już wchodzić do poszczególnych zespołów i szukać jednostek ze skanami (bo nie wszystkie zostały wskanowane - chyba tylko te już zmikrofilmowane).
Pozdrawiam,
Ł.Bielecki
Pełny spis zespołów ze skanami da się wyświetlić tak:
http://szukajwarchiwach.pl/search?q=akt ... r=&rpp=100
Potem należy już wchodzić do poszczególnych zespołów i szukać jednostek ze skanami (bo nie wszystkie zostały wskanowane - chyba tylko te już zmikrofilmowane).
Pozdrawiam,
Ł.Bielecki
-
Wiktor_Witek

- Kaczmarek_Aneta

Polecam podsumowania Moniki - jeśli chodzi o nowości:Marika pisze:Z AP Zamość pojawiła się część roczników Par. Józefów Biłgorajski rz-k oraz prawosławnej Par. Krasnobród.
Szkoda, że nie wszystkie lata jeszcze.
Kasia
http://lubgens.eu/viewtopic.php?t=740
A za jakiś czas na pewno pojawią się bezpośrednie linki do tych zasobów w Pomocniku lubgens.eu :
http://pomoce.lubgens.eu/articles.php
Pozdrawiam
Aneta