Co to zawód Sylvestri???

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Co to zawód Sylvestri???

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam. Znalazłem dzisiaj akt mojego krewnego i nie mogę zrozumieć jaką funkcję sprawował. Według mnie jest tutaj napisane H. Piotr Raczyński Silvestri Krzelovienis, czyli ... Krzelowski (kto?).

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,32165,35#

Krzelów to parafia Tarnawa, natomiast zdarzenie ma miejsce 29 września 1775 roku we wsi Wojciechów w parafii Mstyczów, diecezja kielecka.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Co to zawód Sylvestri???

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, jest takie pismo - Sylwana, leśników, czyli był leśniczym, lub związanym z leśnictwem ; pozdrawiam - Julian
szefofszef

Sympatyk

Co to zawód Sylvestri???

Post autor: szefofszef »

Witam, Pismo leśników nazywa się Sylwan i jest ono wydawane od 1820 r. Myślę ze nie chodzi tutaj o zawód leśniczego.
MonikaMaru

Sympatyk

Co to zawód Sylvestri???

Post autor: MonikaMaru »

Witam, w słowniku łacińskim silvestris znaczy też - żyjący w lesie. Może to leśniczy z Krzelowa?

Monika
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Co to zawód Sylvestri???

Post autor: Bartek_M »

Sylvestri/Silvestri to dopełniacz od sylvester/silvester - leśniczy, borowy. I tu ciekawostka: imię Sylwester, pochodzenia łacińskiego, dawniej tłumaczono w Polsce na: Lasota.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Co to zawód Sylvestri???

Post autor: Brozek_Oskar »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Chyba bym nigdy nie skojarzył wyrażenia silvestris z lasem.

Nadomiar tego zaciekawiło mnie nazwisko Lasota, które występuje także wśród moich przodków i okazało się że ludzie o tym nazwisku w tej samej parafii nosili także za czasów spisywania ksiąg także nazwisko Silvester. Dzięki Wam odnajdę kilku krewnych, których bym w ogóle nie skojarzył z Lasotami.

Pozdrawiam, Oskar Brożek :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Re: Co to zawód Sylvestri???

Post autor: Bartek_M »

Brozek_Oskar pisze:Nadomiar tego zaciekawiło mnie nazwisko Lasota, które występuje także wśród moich przodków i okazało się że ludzie o tym nazwisku w tej samej parafii nosili także za czasów spisywania ksiąg także nazwisko Silvester. Dzięki Wam odnajdę kilku krewnych, których bym w ogóle nie skojarzył z Lasotami.
Rzeczywiście ciekawe! Mogli nawet w ogóle nie używać nazwiska Silvester, lecz ksiądz tłumaczył tak nazwisko Lasota na łacinę - tak przypuszczam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”