Witam.
Czy orientuje się ktoś jaka jest procedura konserwacji, przez co ochronienia, starych ksiąg metrykalnych przez archiwa? Czy jeśli jakaś parafia o to poprosi, ma szanse na niedrogą usługę oraz że księgi zostaną na plebanii?
Dziękuję i pozdrawiam.
Konserwacja ksiąg metrykalnych
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
Radziłbym zapytać też w AGAD: http://www.archiwa.gov.pl/pl/konserwacj ... aliow.html
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Sawicki_Julian

Witam, w Sandomierzu w Bibliotece Diecezjalnej jest takie urządzenie do osuszania starych ksiąg, jest nawet zdjęcie jak to wygląda.
Wpisać sobie w gogle tą bibliotekę i poczytać, czy ksiądz jakikolwiek chciałby się zająć uzdrawianiem tych ksiąg ; wątpię ,pozdrawiam - Julian
Wpisać sobie w gogle tą bibliotekę i poczytać, czy ksiądz jakikolwiek chciałby się zająć uzdrawianiem tych ksiąg ; wątpię ,pozdrawiam - Julian
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Przypuszczam, że prawie każde archiwum państwowe posiada pracownię zajmującą się konserwacją dokumentów, chociażby wzmacnianie rozerwanych kart bibułką japońską.
O takiej pracowni w AP Łódź można przeczytać http://www.lodz.ap.gov.pl/konserwacja.html
Koszt takiej usługi zależy pewnie od zakresu prac konserwatorskich. Zadzwoń do najbliższego dla Ciebie AP i porozmawiaj.
Księgi metrykalne to rękopisy w nakładzie sztuk 1 i konserwację należy zlecić fachowcom.
___
Krystyna
O takiej pracowni w AP Łódź można przeczytać http://www.lodz.ap.gov.pl/konserwacja.html
Koszt takiej usługi zależy pewnie od zakresu prac konserwatorskich. Zadzwoń do najbliższego dla Ciebie AP i porozmawiaj.
Księgi metrykalne to rękopisy w nakładzie sztuk 1 i konserwację należy zlecić fachowcom.
___
Krystyna
Jedna sztuka?
a kopie w archiwach diecezjalnych? Indeksowałem kiedyś wioskę mającą swoje księgi. Po pewnym czasie trafiłem na te same metryki z tej wioski w dawnej parafii dominialnej, a ta dla odmiany miała odpisy w Archiwum Archidiecezjalnym. W sumie 3 egzemplarze. Proszę nie powielać tu niesprawdzonych informacji bo potem chodzą tacy niedouczeni ludzie po parafiach i zniechęcają tylko księży do innych doświadczonych i wiedzących czego chcą poszukiwaczy. Co do konserwacji ksiąg to zwróć się do Archiwum Diecezjalnego diecezji w której znajduje się parafia bo to oni mają prawo do dysponowania księgami a nie prywatnie ksiądz. Uprzedzam że wtedy stare księgi mogą nie wrócić.
PS: jak dotąd raczej nie spotkałem się z nadmierną troską ze strony księży o zabytkowe księgi.
Andrzej Zieliński
PS: jak dotąd raczej nie spotkałem się z nadmierną troską ze strony księży o zabytkowe księgi.
Andrzej Zieliński
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
Ale młode pokolenie księży już to docenia. W trosce o nie daje te księgi zdygitalizować. Ale opowiem tutaj fajny przypadek. Otóż Leszek i Kornelia kilka lat nachodzili pewnego starszego księdza, by zezwolił na sfotografowanie ksiąg metrykalnych. Ów miał wiele wykrętów. Pewnego razu zastali na Jego miejscu nowgo, młodego księdza. Ten ucieszył sie na ich widok mówiąc, że ksiądz odchodząc na emeryturę nakazał mu, gdy tylko pojawią się oni pojawią przystąpić do digitalizacji mowiąc, Cytuję z pamięci: "Ja nie musiałem - Ty musisz". Cha,cha - śmieje się:
Krzycho z Koszalina
Ale młode pokolenie księży już to docenia. W trosce o nie daje te księgi zdygitalizować. Ale opowiem tutaj fajny przypadek. Otóż Leszek i Kornelia kilka lat nachodzili pewnego starszego księdza, by zezwolił na sfotografowanie ksiąg metrykalnych. Ów miał wiele wykrętów. Pewnego razu zastali na Jego miejscu nowgo, młodego księdza. Ten ucieszył sie na ich widok mówiąc, że ksiądz odchodząc na emeryturę nakazał mu, gdy tylko pojawią się oni pojawią przystąpić do digitalizacji mowiąc, Cytuję z pamięci: "Ja nie musiałem - Ty musisz". Cha,cha - śmieje się:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/