oraz o tym, ze ten się nie myli, kto nic nie robi.sponikowski pisze: Na marginesie - ilość zgłoszeń świadczy o tym, ile jest niedoróbek do poprawienia.
pozdrawiam - Sławek
Geneteka -- Błędy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Słomińska_Dominika

Znalazłam błąd? w zapisie aktu urodzenia mojego przodka
Województwo łódzkie - są dwa wpisy tej samej osoby:
Rok 1766 akt 0 Józef Ignacy Francis Wojakowski, ojciec Antoni, matka Ludwika Zielonacka, Łęczyca 27.03. nr karty 0] [AA Łódź] w dopisie -magnificus
Rok 1766 akt 0 Józef Ignacy Wojciech Wojakowski, ojciec Józef, matka Marianna, Łęczyca 27.03. nr karty 0] [AA Łódź] w dopisie - Kapitan Regim.Król.Generos. miejscowość Łęczyca 27.03. nr karty 3v] [AA Łódź]
Rodzicami byli Józef i Ludwika Zielonacka, trzecie imię nie jest mi znane, na pewno był w regimencie królewskim. :)
Ewa
Województwo łódzkie - są dwa wpisy tej samej osoby:
Rok 1766 akt 0 Józef Ignacy Francis Wojakowski, ojciec Antoni, matka Ludwika Zielonacka, Łęczyca 27.03. nr karty 0] [AA Łódź] w dopisie -magnificus
Rok 1766 akt 0 Józef Ignacy Wojciech Wojakowski, ojciec Józef, matka Marianna, Łęczyca 27.03. nr karty 0] [AA Łódź] w dopisie - Kapitan Regim.Król.Generos. miejscowość Łęczyca 27.03. nr karty 3v] [AA Łódź]
Rodzicami byli Józef i Ludwika Zielonacka, trzecie imię nie jest mi znane, na pewno był w regimencie królewskim. :)
Ewa
Witam.
Nie wiem, czy to można traktować jako błąd. W indeksie ślubów z Dobrego woj. mazowieckie aktu 39/1921 w polu info dot. panny młodej jest m. in. informacja "vel Rudnik".
Nie widziałem, co jest zapisane w akcie, ale ponieważ to jest moja dalsza rodzina, wiem, że "Rudnik" to jest faktycznie primo voto panny młodej (zbieżność z nazwiskiem pana młodego nieprzypadkowa).
Pozdrawiam -
Tadeusz
Nie wiem, czy to można traktować jako błąd. W indeksie ślubów z Dobrego woj. mazowieckie aktu 39/1921 w polu info dot. panny młodej jest m. in. informacja "vel Rudnik".
Nie widziałem, co jest zapisane w akcie, ale ponieważ to jest moja dalsza rodzina, wiem, że "Rudnik" to jest faktycznie primo voto panny młodej (zbieżność z nazwiskiem pana młodego nieprzypadkowa).
Pozdrawiam -
Tadeusz
- sponikowski

- Agnieszka_Wójcik

- sponikowski

- sponikowski

parafia Koprzywnica (SK) w genetece do aktu małżeństwa nr 58/1839 przypisano dwa śluby
tj. Pawła Sroczyńskiego i Marianny Ozimek oraz Sylwestra Strzałkowskiego i Julianny Bocheńskiej
W rzeczywistości to ślub Sylwestra Strzałkowskiego i Julianny Bocheńskiej posiada nr 58/1839, natomiast ślub Pawła Sroczyńskiego i Marianny Ozimek posiada nr 50/1839
pozdrawiam
tj. Pawła Sroczyńskiego i Marianny Ozimek oraz Sylwestra Strzałkowskiego i Julianny Bocheńskiej
W rzeczywistości to ślub Sylwestra Strzałkowskiego i Julianny Bocheńskiej posiada nr 58/1839, natomiast ślub Pawła Sroczyńskiego i Marianny Ozimek posiada nr 50/1839
pozdrawiam
-
Nejman_Andrzej

-
GG_Grudzien

W metrykach z parafii Świętomarz (jednostka archiwalna nr 100) brakuje pliku nr 210, natomiast miedzy plikami 227 i 228 powinien być jeszcze jeden plik - tak wynika z numeracji odręcznej kart (po 447 następuje 450, a powinna 448). Czy jest szansa na uzupełnienie tej jednostki?
Pozdrawiam
Grzegorz Grudzień
Pozdrawiam
Grzegorz Grudzień
-
Piotr_Romanowski

-
Piotr_Romanowski

-
Krzysztof29

Indeksy małżeństw parafii św. Krzyż w Warszawie.
13 listopada 1774 r. ślub Franciszek Panierkowski i Renłowska.
Powinno być ślub Franciszek Paciorkowski i Róża Reptowska.
Franciszek Paciorkowski herbu Gryf był właścicielem dóbr Borowno k. Częstochowy. Jego żona Róża z Reptowskich zmarła w Borownie 9 lipca 1792 r. o czym świadczy jej epitafium w kościele św. Wawrzyńca w Borownie oraz aktu zgonu w księgach parafialnych.
13 listopada 1774 r. ślub Franciszek Panierkowski i Renłowska.
Powinno być ślub Franciszek Paciorkowski i Róża Reptowska.
Franciszek Paciorkowski herbu Gryf był właścicielem dóbr Borowno k. Częstochowy. Jego żona Róża z Reptowskich zmarła w Borownie 9 lipca 1792 r. o czym świadczy jej epitafium w kościele św. Wawrzyńca w Borownie oraz aktu zgonu w księgach parafialnych.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy