Witam,
staram się od wczoraj znaleźć do jakiej parafii należały miejscowości Brudzów i Zaborze. Miejscowości te leżą w pobliżu Morawicy. Sprawdziłam w genbazie w metrykach kilka parafii znajdujących się w pobliżu:
Parafia Brzeziny sięgała do wsi Wola Morawicka (a to tuż obok Brudzowa),
Parafia Daleszyce - najdalej wysunięta w stronę Brudzowa miejscowość tej parafii to Marzysz. Sprawdziłam też Pierzchnicę. Nigdzie nie natchnęłam się na "moje" miejscowści. Czy ktoś z Was może mi wskazać kierunek? W której parafii mam szukać przodków???
Brudzów i Zaborze (świętokrzyskie/Morawica) - jaka parafia?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Sawicki_Julian

Brudzów i Zaborze (świętokrzyskie/Morawica) - jaka parafia?
Witam Martyno, Zaborze i Brudzów, powinna być w parafii Pierzchnica, ale mogą należeć do parafii Łukowa, albo Lisiny. Ale tych nie ma metryk w Gen - bazie. A każda parafia, kościół ma opisaną swoją historie, wejdź na parafie w Diecezji Kieleckiej ; pozdrawiam - Julian
Ps. poprawiłem się według mapy
Ps. poprawiłem się według mapy
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
Julianie, też na początku myślałam, że chodzi o Zbrze. Dopiero po kilku dniach przelądania metryk i map natrafiłam na Zaborze. Miejscowości dzieli tylko 10 km. Teraz w linku, który podesłała Grażyna ,i za który bardzo dziękuję, widzę, że powinnam szukać w parafii Lisów.
Tylko...w genbazie nie ma tej parafii i teraz patrzę w bazie Pradziad w Archiwum Państwowym w Kielcach metryki są ale dopiero od 1875 roku
może wcześniej to była inna parafia...albo znów jakiś pożar (do nich mam akurat szczęście). Najważniejsze, że mam już parafię, teraz poszukam kiedy powstała itd... 
Tylko...w genbazie nie ma tej parafii i teraz patrzę w bazie Pradziad w Archiwum Państwowym w Kielcach metryki są ale dopiero od 1875 roku
-
marekzaborski