Zaścianek Prutek

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

art704

Zaścianek Prutek

Post autor: art704 »

Szukam informacji o zaścianku Prutek powiat Wileński.Interesują mnie nazwiska Stankiewicz, Zmitrowicz, Ladowski.
Pozdrawiam Artur
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Zmitrowiczowie z zaścianka Prudek (Prutek) to moi 3x pradziadowie (Maciej Zmitrowicz oo Krystyna Jasiutowicz 1825 par. Stare Troki)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
art704

Cześć

A u mnie wygląda to nastepująco: 2xpradziadkowie Antoni Zmitrowicz i Stefania z domu Milewska. Może coś wiesz na ich temat?
Byliśmy kilka razy w Prutku. Znaleźliśmy nawet groby Zmitrowiczów (ponoć moich 2xpradziadków) na cmentarzu leśnym w sąsiedniej wsi. Przeglądaliśmy także księgi parafialne w Wojdatach i udało nam się znaleźć akt ślubu z 1916 roku ich córki Felicji a naszej prababci.

Pozdrawiam
Artur
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Cześć

A jaki okres jeśli chodzi o Antoniego i Stefanię? Znasz może jakieś daty w powiązaniu z ich wiekiem (nawet orientacyjnie)? Jak do tej pory chyba nic dot. takiej pary nie mam, musze przejrzec notatki, ale sprawa może być rozwojowa bo mam w planie przeglądanie metryk ze Starych Trok i Rudnik z 2 poł. XIX w. - zapamiętam, tym bardziej że może to jedna szeroko rozkrzewiona rodzina.
Moi Zmitrowiczowie przenosili się - od razu po śubie do Popiszek (tam urodziło się 1-wsze dziecko), w następnym pokoleniu byli w Ternianach, w kolejnym w Wilnie (Popławy, później Markucie).

Natknąłeś się może w swoich poszukiwaniach w tych okolicach na nazwiska Bonisławski lub Maciejewski/Maciejowski? (podejrzewam Stare Troki, Rudniki, może Wilno św. Stefan (Soleniki), może Rudomino, może Turgiele)?
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
art704

Cześć Artur

Powinieneś otrzymać e-maila z dokładniejszymi danymi rodziny.
Interesują mnie 2xpradziadkowie (Antoni i Stefania Zmitrowiczowie) i ich przodkowie. Ich potomków opisałem w e-mailu.

Pozdrawiam
Artur
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Jeszcze nic nie dotarło.
pozdrawiam
Artur

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”