Moj prapra... ujety w Imienny wykaz weteranów powstan ...

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Moj prapra... ujety w Imienny wykaz weteranów powstan ...

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salvete,

Moj prapradziadek wymieniany jest jako szeregowy Aleksander Galer (powinno byc Gallera), ur. w 1841 r. w Obelicach (to akurat miejsce urodzenia jego żony) w: Imiennym wykazie weteranów -powstań narodowych 1831, 1848 i 1863 r.: uznanych na zasadzie ustawy z dnia 23.3 1922 roku (Dz. Ustaw Rz. P. Nr26 z 1922 r. Poz.212) i rozporządzenia wykonawczego (Dz. Ust. Nr 54 z 1922 Poz. 498) przez komisję kwalifikacyjną dla weteranów powstań narodowych 1831, 1848 i 1863 r. przy M. S. Wojskowych. Na s. 3.

Problem jak mam, to jak rozszyfrowac numer po lewej stronie, tzn liczbe porzadkowa w tym wypadku 3326. Czy to oznacza, ze zostal zrejestrowany jako powstaniec pod tym numerem, a przed nim I po nim byli kolejni? Jesli tak, to w jaki sposob wygladala taka rejestracja? Wiem z A.P. Suwalki, ze:

W czerwcu 1922 roku w załatwieniu podania Julii Galero (przekrecili nazwisko z Gallera) archiwum sporządziło i wydało zaświadczenie oraz odpisy z akt miasta Suwałk, dotyczących aresztowanego przez władze rosyjskie za udział w powstaniu męża zainteresowanej, Aleksandra Galery.

Załatwianie spraw w archiwum oraz otrzymywanie zaświadczeń i odpisów było odpłatne. W wymienionych wyżej sprawach Łapiński wniósł opłatę w wysokości 268 marek, Julia Galero 422 marki,

Informacje za Tadeusz Radziwonowicz
O powstaniu i działalności
pierwszego Archiwum Państwowego
w Suwałkach (1921–1926)
na: http://www.astn.pl/r2006/aps.htm

Czyli ten wykaz akurat sie ukazal juz po informacji uzyskanej przez Julie Gallera z A.. Suwalki. Wiem tez, ze moj prapradziadek bral udział w Powstaniu Styczniowym, pod dowództwem Wawra. M.in w bitwie pod Kozim Rynkiem. Uwięziony w więzieniu, uwolniony z braku dowodow (za Jerzy Maliszewski: Powstanie styczniowe. Noatatki biograficzne uczestnikow, Warszawa 1932. s.26 - ale on wzial te informacje z akt uzyskanych przez Julie Gallera z A.P. Suwalki).

Niestety, nie zachowaly sie do tej pory pelne akta, na podstawie ktorych Julia Gallerowa uzyskala plena informacje o jej malzonku. Stad pytanie, czy moze przgotowujac czy tez nadajac ow numer liczby porzadkowej, gdzies indziej zachowaly sie jeszcze jakies dokumenty o tych powstancach.

Ponadto po prawej stronie jest jeszcze : Liczba Wykazu Dep. San. M.S. Wojsk. Hmmm Departament San, to Sanitarny?, no I ten numer XII-19 jak to rozumiec czy odczytac?
Ma ktos jakis pomysl?

Albo moze (w sumie te pytanie powinienem zadac na poczatku) czy gdzies moze sie zachowaly dokumenty komisji kwalifikacyjnej dla weteranów powstań narodowych..., jesli tak to gdzie ich szukac w CAWie ?
Pozdrawiam
wnukow, pra czy prapra wnukow I wnuczek powstancow styczniowych :-)
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Te ustawy powinny Ci pomóc, numer jest zapewne numerem sprawy rozpatrywanej przez Komisję Kwalifikacyjną dla weteranów przy Ministerstwie Spraw Wojskowych.
O stałych, dożywotnich pensjach zdecydowano ustawą z 18.12.1919 r.
W ustawie z 1922 r. bardzo ciekawy kwestionariusz, wróżący dotarcie do interesujących informacji.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9200020005
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0498&min=1
Krzysztof
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Salve Krzysztofie,

Serdecznie dziekuje. Szczegolnie ten kwestionariusz duzo daje do myslenia. Pewnie Julia Gallerowa go wypelniala, bo Olek juz nie zyl. Ale gdzie szukac kopi tych wypelnionych kwestionariuszy?
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Pierwszym adresem jest oczywiście CAW. Pamiętaj o tym że rzecz dotyczy Komisji Kwalifikacyjnej weteranów powstań z 1831, 1848 i 1863 r, ponieważ są tam również materiały dotyczące innych Komisji Kwalifikacyjnych np. weteranów POW.
Z "Informatora o zasobie archiwalnym Centralnego Archiwum Wojskowego" wynika, że materiały te znajdują się w dziale „Materiały archiwalne z lat 1908 – 1939” – zespół „Oddział V Personalny Sztabu Ministerstwa Spraw Wojskowych 1920-1921, sygn. I.300.11”
Są tam m.in. spisy weteranów powstań z 1831, 1848 i 1863 r , czy jest również całość materiałów Komisji Kwalifikacyjnej tego nie wiem.

W grudniu 1919 r. Komisja Kwalifikacyjna przyznała prawa weteranów 3644 osobom.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Serdecznie dziekuje,
Juz napisalem email do CAW-u. Oby cos tam bylo!
W razie czego pochwale sie, aby inni mogli isc moim sladem :-)
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

A mógłbyś podać mi wzór tego maila do CAW-u? Ja tez mam przodka - weterana powstania styczniowego , ale właściwie nie wiem jak do nich napisać.

Iwona
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Salve Iwono,
Hmm, w sumie email zbudowalem na podstawie pierwszego mojego postu.
Ale Ty, moze najpierw sprawdz, czy Twoj przodek jest w tym spisie weteranow wymieniany. Bo jesli nie jest, to nie ma po co pisac do CAWu.
:-)
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Jest w spisie weteranów z powstania 1863, mam jego legitymację weterana. Jest to mój 2xpradziadek. Ale ja w ogóle nie wiem czego ja z CAWu mogę się jeszcze o nim dowiedzieć.

Iwona
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Salve Iwono,

To masz wiecej niz ja. Mimo wsyzstko dobrye by bylo miec np. kopie wypelnionego wniosku I o to sie zwrocilem do CAW-u . Jak maja to moze mi dadza. Tobie pewnie tez. Bedziesz miala komplet :-)
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję :)

Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”