Maciej i Mateusz

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Maciej i Mateusz

Post autor: genek72 »

Troszke sie pogubiłem i nie wiem czy czasami księża w ksiegach nie zamieniali tych imion Bo mi w genealogi wyszło ze raz ojcem był mathias raz matheus (X) (No juz znalazłem 240 przodków :D )
jarob

Sympatyk

Post autor: jarob »

Witam,
Nie raz były takie pomyłki.
Mój jeden z przodków w księdze ślubów występuje jako Matheus, a w księdze chrztów jako Mathias.

Pozdrawiam, Jarek
Szulcanna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Szulcanna »

Te imiona są podobne.Mój dziadek chrzczony był jako Bruno a ślub brał jako Bronisław.Podczas indeksacji widać jak księża tworzyli nowe nazwiska (dodając lub opuszczając literki) i imiona -stosując je zamiennie.Anna
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Grochowicki_Andrzej »

Mateusz – imię męskie pochodzenia biblijnego, wywodzące się od hebrajskiego wyrazu Mattej, imienia Mattanjah oznaczającego "dar od Boga". Do XVI w. imiona Mateusz i Maciej nie były rozróżniane. W dawnych źródłach polskich występowało jako Mathaeus, Matyjasz, Matitiasz, Matyja, Matys(z), Matoz.

Mateusz imieniny obchodzi: 22 stycznia, 21 września, 7 października i 13 listopada. Łącznie w Polsce nosi je ok. 251 tys. mężczyzn.

Maciej – imię męskie, zgrecyzowana forma hebr. מתתיהו Matatjahu, oznaczające "dar od Boga", "dar Jahwe". Imię to nosił apostoł wybrany po samobójstwie Judasza. Do XVI wieku imiona Maciej i Mateusz nie były w języku polskim rozróżniane. W średniowieczu popularna była forma Maćko, która do dziś używana jest jako zdrobnienie. Maciej wciąż należy do bardzo popularnych imion, dziś nosi je 226 727 Polaków (w 2001 r. – 212 933).

Maciej obchodzi imieniny: 30 stycznia, 24 lutego, 14 maja, 3 czerwca i 11 listopada.

Tak więc oba imiona mają wspólne "korzenie". Widocznie ksiądz robiący zapis dobrze to wiedział i raz wpisał
Maciej a innym razem Mateusz, nie robiąc przy tym błędu :D
Pozdrawia serdecznie
Andrzej-Maciej
Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Post autor: genek72 »

NNo to mi sie pradzia zrobił dwu imienny ;-) Wielkie dzieki
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
Awatar użytkownika
Ordyczyńska_Anna

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ordyczyńska_Anna »

Kiedy i gdzie będziemy mogli oglądnąć Twoje drzewo genealogiczne? Czekam z niecierpliwością, tymbardziej, że mamy wspólnych przodków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”