Maciej i Mateusz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Maciej i Mateusz
Troszke sie pogubiłem i nie wiem czy czasami księża w ksiegach nie zamieniali tych imion Bo mi w genealogi wyszło ze raz ojcem był mathias raz matheus (X) (No juz znalazłem 240 przodków
)
- Grochowicki_Andrzej

Mateusz – imię męskie pochodzenia biblijnego, wywodzące się od hebrajskiego wyrazu Mattej, imienia Mattanjah oznaczającego "dar od Boga". Do XVI w. imiona Mateusz i Maciej nie były rozróżniane. W dawnych źródłach polskich występowało jako Mathaeus, Matyjasz, Matitiasz, Matyja, Matys(z), Matoz.
Mateusz imieniny obchodzi: 22 stycznia, 21 września, 7 października i 13 listopada. Łącznie w Polsce nosi je ok. 251 tys. mężczyzn.
Maciej – imię męskie, zgrecyzowana forma hebr. מתתיהו Matatjahu, oznaczające "dar od Boga", "dar Jahwe". Imię to nosił apostoł wybrany po samobójstwie Judasza. Do XVI wieku imiona Maciej i Mateusz nie były w języku polskim rozróżniane. W średniowieczu popularna była forma Maćko, która do dziś używana jest jako zdrobnienie. Maciej wciąż należy do bardzo popularnych imion, dziś nosi je 226 727 Polaków (w 2001 r. – 212 933).
Maciej obchodzi imieniny: 30 stycznia, 24 lutego, 14 maja, 3 czerwca i 11 listopada.
Tak więc oba imiona mają wspólne "korzenie". Widocznie ksiądz robiący zapis dobrze to wiedział i raz wpisał
Maciej a innym razem Mateusz, nie robiąc przy tym błędu
Pozdrawia serdecznie
Andrzej-Maciej
Mateusz imieniny obchodzi: 22 stycznia, 21 września, 7 października i 13 listopada. Łącznie w Polsce nosi je ok. 251 tys. mężczyzn.
Maciej – imię męskie, zgrecyzowana forma hebr. מתתיהו Matatjahu, oznaczające "dar od Boga", "dar Jahwe". Imię to nosił apostoł wybrany po samobójstwie Judasza. Do XVI wieku imiona Maciej i Mateusz nie były w języku polskim rozróżniane. W średniowieczu popularna była forma Maćko, która do dziś używana jest jako zdrobnienie. Maciej wciąż należy do bardzo popularnych imion, dziś nosi je 226 727 Polaków (w 2001 r. – 212 933).
Maciej obchodzi imieniny: 30 stycznia, 24 lutego, 14 maja, 3 czerwca i 11 listopada.
Tak więc oba imiona mają wspólne "korzenie". Widocznie ksiądz robiący zapis dobrze to wiedział i raz wpisał
Maciej a innym razem Mateusz, nie robiąc przy tym błędu
Pozdrawia serdecznie
Andrzej-Maciej
NNo to mi sie pradzia zrobił dwu imienny
Wielkie dzieki
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
- Ordyczyńska_Anna

- Kontakt: