Archiwa Węgry i Słowacja

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Archiwa Węgry i Słowacja

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam!Interesuja mnie zasoby pozametrykalne archiwów na Wegrzech i Slowacji.jezeli ktos by cos wiedzial prosze o kontakt.Nie intereusje mnie tamtejsza polonika.
Pozdrawiam,Wiktor
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy zaglądałeś do "Katalogu linków" znajdującym się w pasku "Menu główne"? http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... ink&cid=50
Danka
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Re: Archiwa Wegry i Slowacja

Post autor: Mirek.Kozak »

wiktor_jatkiewicz pisze:Witam!Interesuja mnie zasoby pozametrykalne archiwów na Wegrzech i Slowacji
Czego szukasz konkretnie?
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witam.Szukam wszystkiego na Wegrzech do 1877 roku i Slowacji do 1943 roku.
Pozdrawiam,Wiktor
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

wiktor_jatkiewicz pisze:Szukam wszystkiego na Wegrzech do 1877 roku i Slowacji do 1943 roku.
Narodowe Archiwum Wegier, zalozone w 1756, po angielsku.

http://mnl.gov.hu/angol/bal_menusor/about_us.html

Masz tam wszystko.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Ors ... 9lt%C3%A1r
tutaj fotografie budynkow Archiwum.
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Mirku,
A może mi byś zasugerował gdzie szukać:
Z aktu zgonu wynika, że Sandor Duma de Vajda Hunyad urodził się 6 sierpnia 1859 w Roman Oravica (teraz Caraş-Severin zabrane przez Rumunię). Rodzice to też Sandor i Katharina Resei. Wyemigrował do Polski i się ożenił w Warszawie (aktu ślubu nie udało mi się odnaleźć i chyba go nie ma). Był lekarzem.
Legenda rodzinna mówi o udziale (raczej jego ojca) w wiośnie ludów i stąd konieczność emigracji.
Jacyś Dumowie (ale popularne nazwisko w Rumuni) są w Budapeszcie, są nawet groby Duma de Vajdahunyad.
Jakiś Duma de Vajdahunyad służył przez rok w kuk flocie.
Domyślam się bazując na zwyczajach Polskich, że Vajdahunyad jest miejscowością czyli to jest nazwisko Duma, a Vajdahuyad to nazwa "włości".
W Polsce zostało przekręcone na "Wojewoda" Hunyad.
Też nie wiem czy nie zostało przekręcone nazwisko matki. Legeda rodzinna mówi o księżnicce siedmiogrodzkiej, której ojcec miał nawet 800 baranów ;-).
Legendy traktuje jak "radio jerewań", ale może być gdzieś jakieś ziarno prawdy.
Ale niewątpliwą prawdą jest, że po II Wojnie światowej rząd węgierski zwracał mojej prababce pieniądze za znacjonalizowane place w Budapeszcie.
Próbowałem wynająć genealoga na Węgrzech, ale nie wyszło.
Masz jakie sugestie?
Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Macieju,

najpierw fakty:

Románoravica, miedzy 1911 i 1918 Oravicafalu (po rumunsku: Oraviţa Română) dawna wies w Rumunii.
Od roku 1926 czesc Oravicabánya (po rumunsku Oravița) wojewdoztwo: Krassó-Szörény - po rum. Caraș-Severin.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1noravica

W spisie powszechnym z 1900 roku na 2542 mieszkancow: 1658 to Rumuni, 513 Niemcy, 266 Wegrzy i 65 Serbowie.

Vajdahunyad (rum. Hunedoara) - miasto w Rumunii, woj. Hunyad (rum.: Județul Hunedoara)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hunedoara

"Symbol Hunedoary oraz węgierskiego panowania w Siedmiogrodzie, hunedoarski zamek, powstał w XV wieku (jego kopia – zamek Vajdahunyad, znajduje się w Budapeszcie)"

Tak na szybko znalazlem 17 slubow osob o nazwisku Duma, 5 zgonow i 3 zmiany nazwisk w Budapeszcie.
Zmiany nazwiska nastepowaly w latach 1898-1911, pewnosci nie mam, ale najprawdopodobniej chodzilo o zydowskie nazwiska.
To by potwierdzalo fakt splacania przez rzad wegierski twojej prababci...
Place w Budapeszcie? - raczej dzialki lub budynki.
Jesli masz jakies dokumenty dot. tego tematu - to jest to najlatwiejsza droga do rozpoczecia poszukiwan tym tropem.
Poszukiwan w Rumunii i ja sie podejmuje wyjatkowo rzadko.
Mormonow nie wpuszczono, wegierskie koscioly tepiono...
Czasem pracujesz przez caly miesiac a efektu koncowego nie ma.
Zaplacisz 8.000 zl za 50% szanse na koncowy efekt?
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Dziękuję,
No właśnie dokumentów nie mam na temat działek w Budapeszcie. Pieniądze dostali w latach 40tych (ale po wojnie).
Czy może jakieś ministerstwo może mieć jakąś dokumentację na ten temat?
Pochodzenie żydowskie raczej odpada - w czasie wojny rodzina była przez Niemców napastowana aby przejść na reichlistę i część rodziny niestety to zrobiła (podobno na rozkaz AK). Oni wyjechali do Niemiec i tam zmarli po wojnie.
Co więcej, jacyś oficerowie w mundurach niemieckich (!) z rodziny starali się kontaktować. Mama z przerażeniem i niesmakiem wspominała taką wizytę i nie chciała mówić kto to dokładnie był.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Witam,
Na wskazanej nieco wyżej przez Mirka stronie Archiwum Narodowego ciekawe rzeczy bywa że można znaleźć w bazach danych częściowo połączonych z cyfrowym archiwum.

http://mol.arcanum.hu/

Na temat nazwiska Duma de Vajdahunyad znalazłem tam jednak tylko jedną informację w jednej j.a.
Baza LIBRI REGII wyrzuciła taki wpis:

Tipus: Illesy
Nev: Duma de Vajdahunyad
Leveltari jelzet: B 2 - Erdelyi Kancellariai Leveltar - Acta generalia - 1795 - No. 223.
Sorszam: 1di450

Czyli chyba coś na temat Duma de Vajdahunyad z roku 1795 jest w Arch. Nar. w zbiorach Illesy Janosa w Acta generalia Kancelarii Siedmiogrodzkiej pod nr 223.

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Dziękuję za podpowiedź - zaraz sprawdzę.
Tylko, że to, że taka rodzina od dawna istniała to wiem, wymieniana jest w spisach szlachty, jest herb, itd. Tylko że obecnie Dumów jest tylu co np. Potockich czy Radziwiłów w Polsce i część jest z tych a część z Tych. Jak powiązać nie wiem. Zasady przydomków są pewnie inne niż w Polsce są Dumowie także de coś innego. Ponadto historia Węgier jest równie skomplikowana jak Polski, a może nawet bardziej. W Polsce wiążę jakoś daty i wiadomo np. że zmiany zamieszkania w latach 1863-64 i nawet dłużej załatwiało carskie biuro podróży. A na Węgrzech tych smaczków długo nie pojmę.
No google jest bezradny z Dumami - wywala tylko dumę - parlament rosyjski, a Vajdahunyad to zamek zbudowany na Expo w Budapeszcie.
Jakoś znalazłem np. że Katarzyna mogła się nazywać Réthey, a nie Resei - wiemy przecież jaka była jakość wielu aktów zgonu.
Ale w Polsce coś mógłbym z tym wymyśleć, a nie w obcym języku, obca historia i trochę inna kultura (co prawda część rodziny jest z Galicji więc zwyczaje w cesarstwie pewnie były podobne).
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Teraz zauwazylem, ze w niektorych przegladarkach podana wczesniej przeze mnie strona ukazuje sie w wersji tekstowej.

http://mnl.gov.hu/

i wybrac English

Macieju,
jeszcze jedno.
Sandor Duma urodzil sie w innym wojewodztwie niz, w ktorym lezy Vajdahunyad.
Czyli przydomek de Vajdahunyad zostal mu nadany za jakies zaslugi - albo dodal sobie sam, co wowczas bylo dosyc czestym procederem...
Teoretycznie jest duza szansa, ze jego ojciec ozenil sie w innym wojewodztwie i tam sie urodzil Sandor.
Ja biore pod uwage wszeystkie mozliwosci.
Wspomniany wczesniej ew. jego udzial w wegierskiej Wiosnie Ludow - jest raczej wykluczony... takie nazwisko nie wystepuje nigdzie w wegierskich zrodlach.

wiesz co znaczy po wegiersku duma?

gadanina, mowa-trawa, dumanie
andrej58

Sympatyk

Post autor: andrej58 »

wiktor_jatkiewicz pisze:Witam.Szukam wszystkiego na Wegrzech do 1877 roku i Slowacji do 1943 roku.
Pozdrawiam,Wiktor
W Slowacji metriky ciwilne i parafii od 1910- do dziszaj sa w parafiach i tzw. Matričných úradoch.
do r.1910 sa w konkretnych archiwach panstwowich. Napisz pan konkretnie o jaka wieś chodzi to pomozemy.
pozdrawiam A.Z.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Macieju,
W swoich poszukiwaniach natrafiłem na teczkę legitymacyjną, z której wynikało, iż Jego Cesarska i Królewska Apostolska Mość w procesie dowodu szlachectwa uznał, iż pewna rodzina należy do tego stanu, lecz co do przynależnego jej herbu i przydomku to pewności nie ma - dowody są zbyt słabe. Ponieważ jednak według urzędników nie było w Polsce szlachcica, co by herbu nie miał JCKiAM herb owej rodzinie raczył zatwierdzić, przydomku zaś nie.

Z tego przypadku wnioskuję, iż odmiennie niż w Polsce w Cesarstwie przydomek miał swoje formalne znaczenie i nie mógł być dowolnie stosowany a co za tym idzie w większym stopniu niż w Polsce identyfikuje przynależność do konkretnego rodu. Oczywiście teoria i praktyka to często całkiem odmienne końce kija.

Pozdrawiam
Hubert
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Witam!Chcialbym sie dowiedziec o archiwach na Slowacji.
Pozdrawiam,Wiktor
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Mnie interesuje miejscowość Sucany na Słowacji.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”