Retusz, możliwość podratowania starych zdjęć, cz.1

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

chłopiec na zdjęciu trzyma barana, samo zdjęcie jest maleńkie,
postaram się dotrzeć do niego jeszcze raz, nie pochodzi z moich albumów niestety - a jest to mój brat (dzisiaj mający 60 lat)
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

A czy mogłabym prosić o zdjęcie wg Wzoru powyżej?
Awatar użytkownika
mgiers

Sympatyk

Post autor: mgiers »

Przykro mi, ale to zdjęcie tak naprawdę nie istnieje, co prawda ta miniatura została wklejona z picasy, źródło znajduje się tutaj:
https://picasaweb.google.com/1046450130 ... 0968180066
ale zrobiłem je na szybko, można by powiedzieć " na kolanie" aby pokazać co można zrobić ze zdjęciem gdyby było zeskanowane w lepszej rozdzielczości. Praca nad nim w takiej rozdzielczości jak teraz niema sensu.
Postaraj się zeskanować zdjęcie jeszcze raz i wtedy w wolnej chwili popracujemy nad nim :)
pozdrawiam Maciej
Retuszuję zdjęcia powyżej 300dpi !!!
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Proszę o -
W poście z dnia 23 07 2013 zwróciłem się z prośbą o retusz dwóch zdjęć. Pierwsze zdjęcia z jedną osobą zostało wykonane pięknie i umieszczone dnia 26 07 bm. Chciałbym spytać się czy mogę liczyć na zrobienie retuszu drugiego zdjęcia. Bardzo mnie na nim
zależy.
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
mgiers

Sympatyk

Marku, jak zapewne się domyślasz to drugie zdjęcie jest trudne do naprawienia, jest nieostre, mocno uszkodzone, wiele szczegółów jest nie do odtworzenia, dół zdjęcia to ciemna plama. Zrobiłem ze zdjęciem tyle na ile pozwolił mi czas, niestety efekt nie jest najlepszy. Może jeszcze ktoś inny się nim zajmie.
ObrazekObrazek
https://picasaweb.google.com/lh/photo/g ... directlink
pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witaj Maćku,
Zdawałem sobie sprawę z trudności tego zdjęcia. Mimo wszystko postacie główne widać wyraźnie. Bardzo dziękuję za retusz tego
zdjęcia. Jeżeli ktoś inny zajmie się to będę bardzo ucieszony.
Pozdrawiam
Marek
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Jeszcze raz bardzo proszę o retusz kawałka zdjęcia. Zrobiłam w lepszej rozdzielczości. Czy wystarczy?

http://imageshack.us/f/197/zknl.jpg/

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
mgiers

Sympatyk

ObrazekObrazek
https://picasaweb.google.com/lh/photo/e ... directlink
Obiecałem i zdążyłem przed urlopowym wyjazdem :wink:
Ostatnio zmieniony sob 10 sie 2013, 11:18 przez mgiers, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Maciej
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Proszę o radę - czym mogłabym poprawić ostrość tego zdjęcia, zależy mi na chłopcu stojącym wyżej. Jest to wycinek z zdjęcia zbiorowego dlatego tak kiepsko wygląda. Da się coś z tym zrobić?

http://imageshack.us/f/560/2y45.png/
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: m-za »

Też popracowałam nad zdjęciem Urszuli. Przy takiej rozdzielczości skanowania oryginału, można "fotki" naprawiać.
:)
Obrazek Obrazek

Urszulo, z drugim zdjęciem niewiele da się zrobić. Sama zobacz np. oczy, widać tylko ciemną plamę. Danych których nie ma i nie było na oryginale nie uda się przywrócić. Na tym zdjęciu jest ich za mało.
Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Dzień dobry. Czy z tym zdjęciem da się coś zrobić?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55b ... 07e15.html

P.S.: Mogę być pomocny w odnalezieniu przodków na Ukrainie zwłaszcza w Archiwum w Łucku.

Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: m-za »

Siergij, bez dodatkowych zdjęć na których są widoczne osoby z tej fotografii niewiele można zrobić :(
Obrazek Obrazek
Małgorzata
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

No i dobrze, na tym Pani dziękuję chodziło mi przede wszystkim o twarz tej starszej Pani w białej chusteczce, która siedzi po lewej stronie, to moja praprababcia. Bo w grafice komputerowej jestem pełnym zerem.

Serdecznie dziękuję Ci Małgorzato, jak będzie Ci coś potrzebne na Ukrainie, w archiwum Ukraińskim, szczególnie na zachodzie kraju to możesz na mnie liczyć.

Pozdrawiam,
Sergij
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Szanowni Państwo, Obserwuję Waszą cieżką pracę od jakiegoś czasu i też zdecydowałam sie poprosić o pomoc w uratowaniu starych zdjęć. Zależy mi na nich, ponieważ to jedyne znane zdjęcia rodziców mojego wuja oraz jego samego z dzieciństwa. Więcej zdjęć zwyczajnie się nie zachowało z wielu przyczyn.
Dwa pierwsze są w formie bmp, trzecie niestety w png, chociaż nie wiem czy to najszczęśliwszy format? bmp był niestety zbyt wielki do zapakowania na stronę. Wszystkie w rozdzielczości 600. Czy da się coś z nimi zrobić? Czy byłoby nadużyciem z mojej strony, gdybym poprosiła o połączenie dwojga dorosłych w jeden portret?

oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Na tym zdjęciu ktoś niestety ćwiczył wbijanie szpilek.
Obrazek
Dziękuję za wszelką pomoc.
Dominika
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Awatar użytkownika
Janowska_Urszula

Sympatyk

Post autor: Janowska_Urszula »

Zablokowany

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”