Szlachta

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Kaniowski

Sympatyk

Szlachta

Post autor: Kaniowski »

Witam
Przeglądając metryki natrafiłem na dopisek dziedzic wsi, co mnie zadziwiło, jako nieliczny w parafii, mój przodek gdy przyszedł ochrzcić córkę podpisał się (1846r). Zacząłem drążyć temat okazało się że mieli dwór, służbę.
Jakie było zdziwienie dziadka, gdy się dowiedział, że Jego przodkowie byli dziedzicami. Nazywali się Tymowscy, mieli kilka dworów Żerechowa i Kuźnica Żerechowska(do tych dotarłem, bo to rodzinne strony, a nikt z rodziny nie wiedział, że były tam dwory).

W miejscowości Żerechowa była karczma, czy mogła do nich należeć? Tym bardziej, że dwór to nr 1, a karczma 2 albo 3.
I teraz pytanie jak mogę znaleźć jaki mieli majątek posiadali, kiedy go utracili?
Czy w latach 60-70 XIXw mogła szlachcianka wyjść za chłopa, zagrodnika etc?

Pozdrawiam
Kacper
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Szlachta

Post autor: Łucja »

W "Regestr diecezjów .. 1783-1784":
w parafii Mierzyn w woj. sieradzkim, powiecie piotrkowskim, dekanat tuszyński, diecezja gnieźnieńska Tymowski posiada:
- Kuznica karczma
- Zerochowa

w parafii Druzbice tego samego powiatu:
Bartyzel - Jan Tymowski stolnik sieradzki
Hucisko - jw.
Huta Huciska - jw.

Tutaj info, że Tymowski miał las w Żerochowej:
http://books.google.pl/books?id=S3Y7AAA ... wa&f=false

Tutaj lasy Tymowskich:
http://books.google.pl/books?id=S3Y7AAA ... ki&f=false

W "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim 1836-1861" - wielu Tymowskich się legitymowało (czyli potwierdzało szlachectwo):
herbu Sas.

Łucja
Kaniowski

Sympatyk

Szlachta

stukrotne dzięki

Mam pytanie może głupie, ale co oznacza w obszerności lasów, chyba jakaś jednostka "diesiąt."
Kacper
Sawicki_Julian

Sympatyk

Szlachta

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, np. w roku 1890 były takie miary powierzchni ziemi lub lasu w Guberni Kieleckiej ;
rolne miary powierzchni
1 sążeń kwadratowy = 4,5522 m2
1 ośmina = 800 sążni kwadratowych = 3641,8 m2
1 dziesięcina skarbowa (miara podstawowa) = 3 ośminy = 10 925 m2, nazywali też dziesiątka.

przykład ; 5 dziesięcin x 109, 25 ara = 5 ha i 46 i ćwierć ara + 2264 sążnie x 4.5522 m kw.=
102,98 arów , czyli 1 ha i 2 , 98 arów to daje razem w zaokrągleniu ( 5.46 + 1.3 ) = 649 arów -
6 ha 49 arów to jest 11 mórg i 6 arów - ziemi
------------
Kacper na pytanie, gdzie znaleźć majątki pradziadków, należy szukać w AP danego powiatu dla tej miejscowości, szukać Akt z hipoteki notariuszy, ( testamentu) są przeważnie od 1810 roku. Są też Księgi Wieczyste przy Sądzie Powiatowym, tam mogą być starsze zapisy, zdarzają się też księgi tylko dla Dóbr danej wsi z jej nazwą i dotyczy tylko tego dworu i co się działo z ziemią. Może być też wzmianka w książkach o tym regionie gdzie był dwór i kto tam mieszkał w danym czasie.
Czy szlachcianka mogła wyjść za chłopa, w latach około1870, mogła, bo po powstaniu styczniowym ten szlachcic mógł nie mieć już majątku, a tym bardziej ze kobieta to szlachectwo miało mniejsze znaczenie dla potomnych. I jeszcze jedno, u dr Marka Minakowskiego, Tymowskich herbu Sas jest około 70 osób, czyli sporo genealogii ; pozdrawiam - Julian
Kaniowski

Sympatyk

Szlachta

Dziękuję

Poszukuję dostępu do Herbarza Kaspra Niesieckiego tom 11,
chodzi o Tymowski (t. 11 s. 455-456)

Pozdrawiam
Kacper
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Szlachta

Post autor: hniew »

"Tom 11-ty" jest w tomie 10-tym
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=167
Początek - strona 107/362
Tymowski - strona 335/362

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Szlachta

Post autor: adam.nojszewski »

Warto pamiętać o tym tomie, bo tam sporo uzupełnień, w tym do nazwisk pojawiających się we wcześniejszych tomach.
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Kaniowski

Sympatyk

Szlachta

Dziękuję wszystkim za pomoc
Dzięki Łucji i Julianowi wiem, że moi przodkowie posiadali ok 200 ha lasów tylko w Żerechowej.

Jeszcze pytanie jak sprawdzić skąd się wzięli Ci Tymowscy w takiej małej miejscowości. W aktach urodzenia z parafii Mierzyn pierwsza osoba o tym nazwisku pojawia się po roku 1800.

Pozdrawiam
Kacper
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Szlachta

Post autor: tbienias »

a ja mam takie pytanie, czy gdzieś w jakimś spisie szlachty polskiej, znajduje się nazwisko Bienias, a być może istnieje jakiś wykaz zarządców dworskich bo pewniej tym się trudnili moi przodkowie?

kolejne pytanie brzmi nastepująco, jaka miejscowosc była rodzinnym gniazdem Gabańskich, bo z Gabańskich właśnie wywodziła się żona brata mojego dziadka - Katarzyna. Jej matka była Marianna Skrzyszowska ojcem Władysław? Czy była to majtnaszlachta czy drobna? wie ktos?

z kolei siostra mojego pradziadka Pawła - Marianna, wyszła za mąż za Mikołaja Suskiego z okolic Nowego Żmigrodu, czy to ci szlachetni Suscy?
a jej Syn Michał wziął za żonę Elzbietę z domu Serwińską z Nienaszowa (ziemia dukielska).

Pozdrawiam
T.Bienias
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Re: Szlachta

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Byłmym bardzo ostrożny w formułowaniu odpowiedzi na pytanie czy na podstawie nazwiska można domniemywać o pochodzeniu szlacheckim. Wszelkiego rodzaju spisy nazwisk szlacheckich są tylko komplacja pomocniczą działającą na wyobraźnię. Pan Jan Siwik przepisał "Polską Encyklopedię Szalchecką" dodając nowe modyfikacje po to chyba, aby umieścić tam swoje nazwisko. W gruncie rzeczy jest to zabieg obliczony na masowego i naiwnego odbiorcę i zysk tak jak sama przedwojenna encyklopedia i jej przedwojenny twórca S. Kasprzycki rzekomo herbu Starykoń (niemiecki i komunistyczny kolaborant, skazany na karę śmierci).

Ktoś życzliwy może Panu powiedzieć, że oczywiście nazwisko "Bienias" może być efektem zgubienia literki "Z" na końcu czyli pochodzić od "szlacheckiego" "Bieniasz".

Tego rodzaju gdybania i hipotezy nie zastąpi rzetelna kwerenda akt metrykalnych, co prawda na terenie Galicji utrudniona ze względu na brak indeksów do metryk, jak i rozproszenie drobnej szlachty i dzierżawców drobnoszlacheckich zmieniających miejsca pobytu. Ale bez tego każda odpowiedź będzie marną hipotezą.

Pozdrawiam
T.L.

tbienias pisze:a ja mam takie pytanie, czy gdzieś w jakimś spisie szlachty polskiej, znajduje się nazwisko Bienias, a być może istnieje jakiś wykaz zarządców dworskich bo pewniej tym się trudnili moi przodkowie?

kolejne pytanie brzmi nastepująco, jaka miejscowosc była rodzinnym gniazdem Gabańskich, bo z Gabańskich właśnie wywodziła się żona brata mojego dziadka - Katarzyna. Jej matka była Marianna Skrzyszowska ojcem Władysław? Czy była to majtnaszlachta czy drobna? wie ktos?

z kolei siostra mojego pradziadka Pawła - Marianna, wyszła za mąż za Mikołaja Suskiego z okolic Nowego Żmigrodu, czy to ci szlachetni Suscy?
a jej Syn Michał wziął za żonę Elzbietę z domu Serwińską z Nienaszowa (ziemia dukielska).

Pozdrawiam
T.Bienias
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

no tak tutaj jest sporo racji.
dotarłem do metryki Pawła Bienias i Marianny Bienias z lat 1875 i 1878 niestety przodków Pawła nie odnalazłem. znam tylko imiona a mianowicie ojcem Pawła był Jan Bienias, dziadkiem zaś Wawrzyniec.
w tradycji Gabańska Katarzyna zona brata mojego dziadka była szlachcianką, przynajmniej tak się zawszemówiło.
Ostrowski-Jerzy

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ostrowski-Jerzy »

Witam serdecznie szlacheckie zbiegowisko!
Mam pytanie gdzie można poprzeglądać "Regestr diecezjów...1783-1784"
jeśli są linki byłbym wdzięczny
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Regestr diecezjów...1783-1784 jest przechowywany w archiwum kapituły łowieckiej w łowiczu. Książkę na jego podstawie można przeglądać w bibliotece, księgarni lub u znajomych. Obowiązują prawa autorskie.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Na forum jest wątek o "Regestrze", można sobie poczytać, prawie jak przeglądając:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ki+regestr

Poza tym wstukując w googleksiążki nazwisko i "Regestr diecezjów" też się co nieco wyświetli, można podejrzeć jak "Regestr" wygląda, np.:

http://books.google.pl/books?id=Vfy5AAA ... edir_esc=y

Książka bardzo wartościowa i cenna dla genealoga, zwłaszcza jak ma się tam dużo nazwisk "swoich", samo przejrzenie w bibliotece to może być mało. Jest już na rynku drugie wydanie, czyli się sprzedaje, również dzięki reklamie na forach genealogicznych.

Łucja
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

mniejsza o to czy nazwisko Bienias było szlacheckie czy nie, ja w żadnym spisie nie znalazłem szlacheckiego, Bieniaszowski h. Grabie i Bieniaszewski h. Gryf i owszem, ale czy Bienias lub Bieniasz miało swój herb w dawnych wiekach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”