Czy to się w ogóle da odczytać?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Witam!

Natrafiłem na nagrobek, z którego dość łatwo odczytałem inskrypcję, jednak jedno słowo jest w połowie zamazne co widać na zdjęciu.
Może jednak jakimś cudem komuś przyjdzie coś do głowy....

Oto treść inskypcji:
D. O. M./ Z boleścią serca Rodzice/ dwoje tu złożyli dziatek/ w jednym miesiącu i jed/ nej mogile Jan(?) lat 7/ i Antoninę Rok 1 zmar/ łych w Miesiącu Wrześniu/ 1872. Roku którym(?) kładąc/ tę pamiątkę proszą prze/ chodnia o westchnienie do/ Boga aby ich zachował od [……..]

I właśnie chodzi o to ostatnie słowo.
Zdjęcie poniżej:

Obrazek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Kamil, nie wiem co tam pisze, ale może być to słowo ; aby ich zachował od zapomnienia ?
W takim przypadku czasem napisy są podobne na innych krzyżach (grobach) i mogą się powtarzać te same słowa ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

To właśnie Julianie chodziło mi po głowie. Często powtarza się bowiem zwrot "prosi o westchnienie do Boga".
Z drugiej jednak strony, ja tam widzę kreskę od "ł", tuż pod literą "z" od słowa "zachować". Może masz inną propozucję?

Są jeszcze pytajniki, przy imieniu Jan.
Z akt wychodzi, że to on, bo zmarł w '72 mając 7 lat. Jednak jego imię jest dziwnie zapisane. Spójrzcie proszę:
Obrazek
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Witaj, cudu zapewne tu nie trzeba ale zamieszczenie całej inskrypcji pewnie by ułatwiło odczytanie.
Pozdrawiam Longin
Pozdrawiam Longin
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo proszę:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/977 ... 48e0b.html
Treść inskrypcji w piewszym poście.

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Można też odczytać ...Sina (syna) taty i Antoninę rok 1...zakładając np. że były to bliźnięta ?, a na końcu ...zachował od zapomnienia ?.

Pozdrawiam Longin
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Zalecam chodzic na cmentarze w celu odczytywania napisow z wiaderkiem wody i szmatka/gabka.
Po zmoczeniu napisy nabieraja wyrazistosci i ulatwiaja odczytywanie.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Nie były to bliźnięta, mam ich akta urodzeń. 7 lat i 1 rok się zgadzają. Zastanawim się właśnie nad tym "Sina"~ syna.
Nigdy nie widziałem takiej staropolskiej formy. Chyba ze to coś z rosyjskiego... Tutaj trzeba zasiegnąć opinii fachowca..
I tak jak pisałem, raczej nie "zapomnienia", bo widzę tam kreskę od "ł" albo "t" (tuż pod "z' od słowa "zachował").

Przetarłem pomnik jego kawałkiem który znalazłem obok. Cały ten bok był czarny od nalotu i nie było widać liter.
Teraz łatwo zuważyć kontrast między literą a otoczeniem. Całość miała kolor taki, jak teraz ma lewy bok (margines) pomnika.

K.
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

Witam

Z mojej praktyki niezawodny jest nastepujący sposób.
Udać sie na cmentarz po zapadnięciu zmroku i podświetlić światłem rozproszonym tablicę pod kątem 5 - 15 stopni w odniesieniu do płaszczyzny tablicy. Najlepij nadaje sie do tego latarka ledowa. W ten sposób odzczytuję napisy, które w dzień nie sposób jest odczytać. Odczytanie napisu ze zrobionego zdjęcia w pozycji prostopadlej do tablicy jest bardzo trudne - pozostają domysły. Nie ryzykował bym czyszczenia tablicy przed odczytem. Jeśli już, to bardzo, bardzo ostrożnie.

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Re: Czy to się w ogóle da odczytać?

Post autor: Jol_Kla »

Komorowski_Longin pisze:Można też odczytać ...Sina (syna) taty i Antoninę rok 1...zakładając np. że były to bliźnięta ?, a na końcu ...zachował od zapomnienia ?.
........Sina lat 7 (?) i Antonine rok 1 zmarłych.....

Jola
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Kamil, trudno tu się czegoś dopatrzyć, raczej pomyśleć co na grobach piszą, może tak na końcu pisze ; aby ich zachował od ducha złego ? - Julian
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

@ Krzyś
Odczytać nie było sposobu. Była jedna, czarna powierzchnia. Dlatego delikatnie i ostrożnie przetarłem ją materiałem macierzystym, co wg. mnie jest o wiele lepsze niż piaskowanie, które wybija fragmenty piaskowca. Po prostu zdjąłem zewnętrzną warsrtwę nalotu i uzyskałem kontrast między literami a resztą.
Twoja metoda wydaje się być równie dobra, a przede wszystkim bezinwazyjna. Jednak ze względów organizacyjnych wybranie się tam o zmierzchu nie wchodzi na razie w grę.
Jolu,
Jak napisałem, i jak najwyraźniej widać, tam jest "Sina". Jednak imię zmarłego to Jan, a tam może być jakieś staropolskie albo rosyjskie słowo oznaczające syna właśnie. Nie mam styczności z rosyjskim, więc mówię "może". Akurat to słowo widać dość wyraźnie.

Julianie,
tam rzeczywiście pod "ich" jest kreska od "d' - można tą kreskę porównać z "d" w wyrazie "od".
Jednak czy zmieściłoby się tam "ducha" na takim małym kawałku.
Ale może faktycznie zwęzili... Tam nawet "g" się można dopatrzeć....:))
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Po obrobce w gimpie na koncu czytam:

od zlego ducha.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

możesz przesłać to obrobione zdj?

Dzięki,
K.
Ostatnio zmieniony pt 09 sie 2013, 14:41 przez kamil_360, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Kamil,
natychmiast skasuj ten adres - no chyba, ze to twoj osiemnasty adres...
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”