Szlachta
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
Sawicki_Julian

Re: Szlachta
Witam i podpowiem trochę na Twoje pytania ;
mniejsza o to czy nazwisko Bienias było szlacheckie czy nie, ja w żadnym spisie nie znalazłem szlacheckiego, Bieniaszowski h. Grabie i Bieniaszewski h. Gryf i owszem, ale czy Bienias lub Bieniasz miało swój herb w dawnych wiekach?
Nazwisko Suska jest od zawsze w Chęcinach i ma dopisek przed nazwiskiem np. Nobilis, o ile dobrze pamiętam.
Nazwisko Bieniasz lub Bienias u dr Marak Minakowskiego jest cienko, to oznacza że może być młoda szlachta , np. od ostatniego sprzedającego szlachectwa króla St. Au. Poniatowskiego.
Co było w dawnych wiekach to są takie księgi, np. Kodeks Dyplomatyczny, herbarze, B. Paprocki, Kojałowicz, K. Niesiecki i inne ; pozdrawiam - Julian
mniejsza o to czy nazwisko Bienias było szlacheckie czy nie, ja w żadnym spisie nie znalazłem szlacheckiego, Bieniaszowski h. Grabie i Bieniaszewski h. Gryf i owszem, ale czy Bienias lub Bieniasz miało swój herb w dawnych wiekach?
Nazwisko Suska jest od zawsze w Chęcinach i ma dopisek przed nazwiskiem np. Nobilis, o ile dobrze pamiętam.
Nazwisko Bieniasz lub Bienias u dr Marak Minakowskiego jest cienko, to oznacza że może być młoda szlachta , np. od ostatniego sprzedającego szlachectwa króla St. Au. Poniatowskiego.
Co było w dawnych wiekach to są takie księgi, np. Kodeks Dyplomatyczny, herbarze, B. Paprocki, Kojałowicz, K. Niesiecki i inne ; pozdrawiam - Julian
-
Sawicki_Julian

Nie tak jest źle kiedy coś znalazłem o Bieniasz, wpisz sobie np. Bienias, też jest huta szkła, można wpisać nazwiska lub nazwy wsi, zawsze coś tam jest kolego T. czyli Tomek, podaję linki - Julian ;
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... sz&d=0&t=0
http://dir.icm.edu.pl/pl/?find_in=fullt ... &x=42&y=10
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... sz&d=0&t=0
http://dir.icm.edu.pl/pl/?find_in=fullt ... &x=42&y=10
Witam
mój parpra.. dziadek Marcin Biegański był ekonomem z Żerechowa (jeżeli ktoś posiada jakieś dodatkowe informacje na jego temamt będę zobowiązany)
Wieś Żerechowa.
Roku tysiąc osiemset dwudziestego pierwszego dnia piętnastego stycznia,
przed nami proboszczem Mierzyna, sprawującym obowiązki urzędnika stanu
cywilnego gminy Mierzyn obwodu Piotrkowskiego w województwie kaliskim,
stawili się: urodzony Szczepan Bieganowski, syn zmarłego, ekonom z
Ogrodzonej z parafii Ręcznińskiej (Ręczno), lat mający trzydzieści
osiem i urodzony Antoni Biegański, drugi syn, za Strzelca w Przerębie
(Przerąb) w parafii Rzejowickiej (Rzejowice) służący i oświadczyli
nam, iż onegdaj o godzinie ósmej wieczorem w domu pod numerem .....
umarł na starość ojciec ich, lat siedemdziesiąt osiem mający, za
ekonoma we wsi Żerechowie służący, urodzony Marcin Biegański , mąż
Marianny Gałeckiej, lat liczącej sześćdziesiąt. Po czym akt niniejszy
przytomnym był odczytany, a że nie umieją pisać, przez nas więc tylko
samych podpisanym został.
mój parpra.. dziadek Marcin Biegański był ekonomem z Żerechowa (jeżeli ktoś posiada jakieś dodatkowe informacje na jego temamt będę zobowiązany)
Wieś Żerechowa.
Roku tysiąc osiemset dwudziestego pierwszego dnia piętnastego stycznia,
przed nami proboszczem Mierzyna, sprawującym obowiązki urzędnika stanu
cywilnego gminy Mierzyn obwodu Piotrkowskiego w województwie kaliskim,
stawili się: urodzony Szczepan Bieganowski, syn zmarłego, ekonom z
Ogrodzonej z parafii Ręcznińskiej (Ręczno), lat mający trzydzieści
osiem i urodzony Antoni Biegański, drugi syn, za Strzelca w Przerębie
(Przerąb) w parafii Rzejowickiej (Rzejowice) służący i oświadczyli
nam, iż onegdaj o godzinie ósmej wieczorem w domu pod numerem .....
umarł na starość ojciec ich, lat siedemdziesiąt osiem mający, za
ekonoma we wsi Żerechowie służący, urodzony Marcin Biegański , mąż
Marianny Gałeckiej, lat liczącej sześćdziesiąt. Po czym akt niniejszy
przytomnym był odczytany, a że nie umieją pisać, przez nas więc tylko
samych podpisanym został.
-
asia12345203
Witam , poszukuję wzmianki o nazwisku Bądkowska/i , Bątkowska/i. Podobno był/a to hrabia/ina z Lipna. Jeżeli to prawda chciałabym się dowiedzieć jaki mieli herb i skąd się wywodzą. Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź 
-
Sawicki_Julian

Witam Darek, warto wykupić u dr Maraka Minakowskiego wejście za 49 zł do Wielkiej Genealogii, są tam Biegańscy od 1430 roku i jest ich ponad setkę.
Asiu tak samo, Bątkowskich jest tam cienko, ale Bądkowskich jest ponad 80 osób od 1550 r. ( herbu Zagłoba), jeśli byli hrabiami to są spisy tych nadań tytułów z nazwiskiem. Można w necie szukać, ja nie trzymam tego, bo ciasno w moim kompie ; pozdrawiam - Julian
Asiu tak samo, Bątkowskich jest tam cienko, ale Bądkowskich jest ponad 80 osób od 1550 r. ( herbu Zagłoba), jeśli byli hrabiami to są spisy tych nadań tytułów z nazwiskiem. Można w necie szukać, ja nie trzymam tego, bo ciasno w moim kompie ; pozdrawiam - Julian
-
Michał_Golubiński

Odpowiedź wysłałem na PWasia12345203 pisze:Witam , poszukuję wzmianki o nazwisku Bądkowska/i , Bątkowska/i. Podobno był/a to hrabia/ina z Lipna. Jeżeli to prawda chciałabym się dowiedzieć jaki mieli herb i skąd się wywodzą. Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź
Pozdrawiam
Michał
Witam
Czy ma może ktoś w posiadaniu "Spis szlachty Królestwa Polskiego"? Chodzi o rodzinę Tymowskich. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Kacper
Czy ma może ktoś w posiadaniu "Spis szlachty Królestwa Polskiego"? Chodzi o rodzinę Tymowskich. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Kacper
-
AlicjaSurmacka

Witam!
Kacprze, w puplikacji Elżbiety Sęczys "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861" występuje Tymowski h. Sas.
Celestyn Stanisław, Erazm Wojciech,Jan i Julian (- synowie Stanisława i Antoniny Janowskiej ) wraz z matką leg.1837 r.
Ignacy Jan i Józef Michał Ignacy (3im) - synowie Antoniego i Marianny Ożarowskiej leg. 1844 r
Julian s. Józefa leg. 1843
Od Ignacego, posła z woj.sieradzkiego na sejm w 1788 z Kunegundy Wodzińskiej synowie Józef Sulpicjusz (2im), sekretarz Stanu przy Radzie Administracyjnej i Michał Hieronim (2im) leg.1837 oraz Seweryn Jan Ewangelista (2 im) leg.1842 r
Od Kazimierza, który w 1756 r nabył Cieszęcice - wnuki Konstanty Franciszek Tomasz (3 im) Wincenty Wojciech Walerian (3 im)* ok. 1805,dz.d. Ulesie , pow. radomski i Karolina Teresa Placyda(3 im) leg. 1837 oraz Rozalia (dzieci Wojciecha, dz.d. Ulesie i Franciszki Przybylskiej. Rozalia * Ulesiepow. radomski ok. 1798 r ślub (brak danych) Franciszek Salezy Brodzki zm. 22.03.1821 r oraz drugi ślub Dąbrowa pow. piotrkowski 25.10.1830 r Kazimierz Walenty Ostrowski h. Korab.
Alicja
Kacprze, w puplikacji Elżbiety Sęczys "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861" występuje Tymowski h. Sas.
Celestyn Stanisław, Erazm Wojciech,Jan i Julian (- synowie Stanisława i Antoniny Janowskiej ) wraz z matką leg.1837 r.
Ignacy Jan i Józef Michał Ignacy (3im) - synowie Antoniego i Marianny Ożarowskiej leg. 1844 r
Julian s. Józefa leg. 1843
Od Ignacego, posła z woj.sieradzkiego na sejm w 1788 z Kunegundy Wodzińskiej synowie Józef Sulpicjusz (2im), sekretarz Stanu przy Radzie Administracyjnej i Michał Hieronim (2im) leg.1837 oraz Seweryn Jan Ewangelista (2 im) leg.1842 r
Od Kazimierza, który w 1756 r nabył Cieszęcice - wnuki Konstanty Franciszek Tomasz (3 im) Wincenty Wojciech Walerian (3 im)* ok. 1805,dz.d. Ulesie , pow. radomski i Karolina Teresa Placyda(3 im) leg. 1837 oraz Rozalia (dzieci Wojciecha, dz.d. Ulesie i Franciszki Przybylskiej. Rozalia * Ulesiepow. radomski ok. 1798 r ślub (brak danych) Franciszek Salezy Brodzki zm. 22.03.1821 r oraz drugi ślub Dąbrowa pow. piotrkowski 25.10.1830 r Kazimierz Walenty Ostrowski h. Korab.
Alicja
-
AlicjaSurmacka

Te dokumenty są przechowywane w AGAD. Ale musisz wiedzieć kogo konkretnie szukasz, czy chcesz zamówić skany czy ksero dla wszystkich rodzin? Ja chyba ponad rok temu zamówiłam ksero wszystkich dokumentów jakie dotyczyły otrzymania szlachectwa swojego przodka Marcina Glińskiego i otrzymałam 68 stron. W sumie były tam odpisy wszystkich metryk, które już wcześniej posiadałam. Jedynym dokumentem, którego nie miałam, była metryka ślubu z 1818 roku Marcina Glińskiego z Seweryną Benik/Boenig. Świadkiem na tym ślubie był Mikołaj Chopin - ojciec Fryderyka.
A koszt zważywszy na ilość stron nie był mały..
Alicja
A koszt zważywszy na ilość stron nie był mały..
Alicja