Zezłańcy na Sybir z czasów I wojny św.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
klocek_danuta

Zesłania na Sybir (I wojna światowa)
Poszukuje informacji na temat zesłanych na Sybir ( I wojna światowa) i konkretnie szukam Albina Zielonkowskiego i Michała Zielonkowskiego.
Wiem,że Albin miał córkę ur. 1922r.Przed zesłaniem Albin mieszkał koło Nowogródka. Proszę o pomoc.
Wiem,że Albin miał córkę ur. 1922r.Przed zesłaniem Albin mieszkał koło Nowogródka. Proszę o pomoc.
-
Sznober_Barbara

Zezłańcy na Sybir z czasów I wojny św.
Witam,
na zdjęciu mojego dziadka znajduje się odnotacja "Pamiątka z niewoli - Tobolsk 1915rok". Dziadek mieszkał w Warszawie.
Czy ktoś z Państwa zetknął się w swoich poszukiwaniach z problemem zesłańców z czasów I wojny?
Barbara
na zdjęciu mojego dziadka znajduje się odnotacja "Pamiątka z niewoli - Tobolsk 1915rok". Dziadek mieszkał w Warszawie.
Czy ktoś z Państwa zetknął się w swoich poszukiwaniach z problemem zesłańców z czasów I wojny?
Barbara
-
Mieczysław

Ja również próbuję poszukać przebywających (lub żródeł) w miejscowości METYL (po ros. Mietyl lub Metyl).
Mój dziadek przebywał w rosyjskiej niewoli, w obozie jenieckim w miejscowości METYL (po ros. Mietyl lub Metyl), Pocztowoje Oddielenie w Kostromskiej Guberni. Wg. rodzinnego przekazu była to Syberia w europejskiej części Rosji. Pracował w Nadleśnictwie.
Miejscowość znajduje się przy transyberyjskiej linii kolejowej.
Wydostał sie z niewoli w 1918 roku. Przebywal ponad 2 lata.
Mieczyslaw
Mój dziadek przebywał w rosyjskiej niewoli, w obozie jenieckim w miejscowości METYL (po ros. Mietyl lub Metyl), Pocztowoje Oddielenie w Kostromskiej Guberni. Wg. rodzinnego przekazu była to Syberia w europejskiej części Rosji. Pracował w Nadleśnictwie.
Miejscowość znajduje się przy transyberyjskiej linii kolejowej.
Wydostał sie z niewoli w 1918 roku. Przebywal ponad 2 lata.
Mieczyslaw
-
MonikaMaru

Witam,
Brat mojego dziadka brał udział w obronie Przemyśla w 1915 roku i dostał się do rosyjskiej niewoli. Zmarł w Tule w 1921 na tyfus. Niewiele wiem o jego dziejach, ponieważ do 1922 roku rodzina nic o nim nie wiedziała. Znalazłam ciekawą pozycję, w której jest też krótka wzmianka o losie jeńców wojennych w Omsku i Tule.
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccon ... 1&from=FBC
Pozdrawiam,
Monika
Brat mojego dziadka brał udział w obronie Przemyśla w 1915 roku i dostał się do rosyjskiej niewoli. Zmarł w Tule w 1921 na tyfus. Niewiele wiem o jego dziejach, ponieważ do 1922 roku rodzina nic o nim nie wiedziała. Znalazłam ciekawą pozycję, w której jest też krótka wzmianka o losie jeńców wojennych w Omsku i Tule.
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccon ... 1&from=FBC
Pozdrawiam,
Monika
-
Sznober_Barbara

Dobry wieczór,
pozostaje mieć nadzieję, że uda nam się odnaleźć jakieś informacje na ten temat. Pisałam do CAW, ale oni nic nie mają. Kłopott w tym, że nie wiem dlaczego mój dziadek był w niewoli. Podobny problem mam z babcią, która od I do maja 1922 była więźniem żytomierskiego CZEKA. Właśnie dowiedziałam się, że w Archiwum Żytomierskim nie mają żadnych akt.
No cóż trzeba dalej szukać.
Pozdrawiam. Barbara
pozostaje mieć nadzieję, że uda nam się odnaleźć jakieś informacje na ten temat. Pisałam do CAW, ale oni nic nie mają. Kłopott w tym, że nie wiem dlaczego mój dziadek był w niewoli. Podobny problem mam z babcią, która od I do maja 1922 była więźniem żytomierskiego CZEKA. Właśnie dowiedziałam się, że w Archiwum Żytomierskim nie mają żadnych akt.
No cóż trzeba dalej szukać.
Pozdrawiam. Barbara
-
Haponiuk_Daniel

Także mój pradziadek był wzięty w niewolę i wysłany za Kaukaz podczas IWŚ. Mamie się to przypomniało, gdy leciał w telewizji serial o Annie German i była mowa o miejscowości Taszkient
Próbuję od jakiegoś czastu to ustalić ale bez rezultatów. W 1919 brał ślub, zdążyłby wrócić?
Ostatnio zmieniony sob 10 sie 2013, 01:06 przez Haponiuk_Daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
O ile Barbra nie określiła, początku pobytu na okres Wielkiej Wojny (w pierwszym poście), a w drugim nie chodzi o ten okres, to w postałych (i kilku innych forumowych) wypowiedziach dotykamy być może tematu "ewakuowanych". Bardzo fragmentaryczna wiedza, temat jednej z największych akcji przesiedlenia przymusowego czeka na przebicie się do nas.
Jeńcy jeńcami, ale "ewakuowani" wraz z rodzinami inna sprawa - "bieżeństwo" wikipediowe to nie jest najszczęśliwsze ujęcie tematu. Liczba wówczas przesiedlonych przewyższała kilkusetletnie zsyłki "syberyjskie", a być może także późniejsze z lat 30 i 40
Jeńcy jeńcami, ale "ewakuowani" wraz z rodzinami inna sprawa - "bieżeństwo" wikipediowe to nie jest najszczęśliwsze ujęcie tematu. Liczba wówczas przesiedlonych przewyższała kilkusetletnie zsyłki "syberyjskie", a być może także późniejsze z lat 30 i 40
-
Wiktor_Witek

Święta racja i to jest bardzo ciekawy temat. Z moich obserwacji wynika, że ewakuacja objęła nie tylko urzędników państowych, ale i szeregowych pracowników np. kolei, fabryk itd.; nie tylko ludność prawosławną, ale także chyba w dużej mierze katolików np. z guberni chełmskiej.Sroczyński_Włodzimierz pisze:O ile Barbra nie określiła, początku pobytu na okres Wielkiej Wojny (w pierwszym poście), a w drugim nie chodzi o ten okres, to w postałych (i kilku innych forumowych) wypowiedziach dotykamy być może tematu "ewakuowanych". Bardzo fragmentaryczna wiedza, temat jednej z największych akcji przesiedlenia przymusowego czeka na przebicie się do nas.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
-
Sznober_Barbara

To prawda, że w drugim poście ujęłam dwa problemy. Pierwszy to pobyt mojego dziadka w niewoli w Tobolsku w czasie I wojny św. Jedynym świadectwem tego jest zdjęcie dziadka z adnotacją w języku rosyjskim: "Pamiątka z niewoli Tobolsk 1915 - Teofilowi Potulnemu". Nie wiem w jakich okolicznościach dziadek dostał sie do niewoli i kiedy z niej wrócił.
Drugi problem to aresztowanie mojej babci przez Żytomierskie CZEKA. W rodzinie podobno mówiono, że babcia powiedziała coś krytycznego o władzach. Myślę jednak, że mógł być inny powód. Podobno babci ukochany (ten przed dziadkiem ) został zesłany na Sybir. Potwierdzeniem pobytu w więzieniu są wiersze babci. Pod pierwszym, napisanym w języku rosyjskim, znajduje się datacja "Январь - май 1922 Житомерские ЧЕКА".
W drugim, napisanym w języku polskim, pisała .." Na myśl mi przyszła piosenka dawna,/ Mego utworu, którą śpiewałam / Mym towarzyszom wspólnej niedoli, / Gdy w Czerezwyczajni lochach siedziałam."...
Zastanawiam się,w których archiwach mogłyby się znajdować informacje na ten temat. W rosyjskich czy ukraińskich? Jak Państwo myślą? Wiem już na przykład, że w Zytomierzu nic nie ma.
Serdecznie pozdrawiam. Barbara
Drugi problem to aresztowanie mojej babci przez Żytomierskie CZEKA. W rodzinie podobno mówiono, że babcia powiedziała coś krytycznego o władzach. Myślę jednak, że mógł być inny powód. Podobno babci ukochany (ten przed dziadkiem ) został zesłany na Sybir. Potwierdzeniem pobytu w więzieniu są wiersze babci. Pod pierwszym, napisanym w języku rosyjskim, znajduje się datacja "Январь - май 1922 Житомерские ЧЕКА".
W drugim, napisanym w języku polskim, pisała .." Na myśl mi przyszła piosenka dawna,/ Mego utworu, którą śpiewałam / Mym towarzyszom wspólnej niedoli, / Gdy w Czerezwyczajni lochach siedziałam."...
Zastanawiam się,w których archiwach mogłyby się znajdować informacje na ten temat. W rosyjskich czy ukraińskich? Jak Państwo myślą? Wiem już na przykład, że w Zytomierzu nic nie ma.
Serdecznie pozdrawiam. Barbara
-
ubednarska
Szukam list.
Dowiedziałam się że mój dziadek Andrzej Bednarski ur.1892 walczył na pierwszej wojnie światowej i był na Syberii 3 lata. Czy znajde gdzieś jakieś listy wcielonych do wojska lub zesłanych????
Szukam list.
Dzien dobry,
Poszukaj na tym Forum. Jest duzo tematow dotyczacych zolnierzy I wojny.
Sprawdz po ktorej stronie walczyl ?
Poszukiwania zaleza od armii (rosyjska ? niemiecka ?)
Mamy tez kilka tematow dotyczacych wysylki na Syberie we wszystkich okresach (XIX i XX wiek).
Najpierw sama poszukaj, a jak bedzeisz miala wiecej szczegolow to podziel sie z nami.
Pozdrowienia,
Bozenna
Poszukaj na tym Forum. Jest duzo tematow dotyczacych zolnierzy I wojny.
Sprawdz po ktorej stronie walczyl ?
Poszukiwania zaleza od armii (rosyjska ? niemiecka ?)
Mamy tez kilka tematow dotyczacych wysylki na Syberie we wszystkich okresach (XIX i XX wiek).
Najpierw sama poszukaj, a jak bedzeisz miala wiecej szczegolow to podziel sie z nami.
Pozdrowienia,
Bozenna
-
ubednarska
Witam,
Bardzo dziękuje za odpowiedź poszukuję pilnie wiadomości do projekty,, Losy bliskich i dalekich". Wiem że mój dziadek walczył w armii rosyjskiej, a potem przebywał na syberii 3 lata, nie mogę sie dowiedzieć od rodziny w jaki sposób to się potoczyło.Proszę o jakieś wiadomosci o losach takich żołnierzy.
Bardzo dziękuje za odpowiedź poszukuję pilnie wiadomości do projekty,, Losy bliskich i dalekich". Wiem że mój dziadek walczył w armii rosyjskiej, a potem przebywał na syberii 3 lata, nie mogę sie dowiedzieć od rodziny w jaki sposób to się potoczyło.Proszę o jakieś wiadomosci o losach takich żołnierzy.