Zezłańcy na Sybir z czasów I wojny św.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

klocek_danuta

Sympatyk
Nowicjusz

Zesłania na Sybir (I wojna światowa)

Post autor: klocek_danuta »

Poszukuje informacji na temat zesłanych na Sybir ( I wojna światowa) i konkretnie szukam Albina Zielonkowskiego i Michała Zielonkowskiego.
Wiem,że Albin miał córkę ur. 1922r.Przed zesłaniem Albin mieszkał koło Nowogródka. Proszę o pomoc.
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Zezłańcy na Sybir z czasów I wojny św.

Post autor: Sznober_Barbara »

Witam,
na zdjęciu mojego dziadka znajduje się odnotacja "Pamiątka z niewoli - Tobolsk 1915rok". Dziadek mieszkał w Warszawie.

Czy ktoś z Państwa zetknął się w swoich poszukiwaniach z problemem zesłańców z czasów I wojny?

Barbara
Mieczysław

Sympatyk

Post autor: Mieczysław »

Ja również próbuję poszukać przebywających (lub żródeł) w miejscowości METYL (po ros. Mietyl lub Metyl).

Mój dziadek przebywał w rosyjskiej niewoli, w obozie jenieckim w miejscowości METYL (po ros. Mietyl lub Metyl), Pocztowoje Oddielenie w Kostromskiej Guberni. Wg. rodzinnego przekazu była to Syberia w europejskiej części Rosji. Pracował w Nadleśnictwie.
Miejscowość znajduje się przy transyberyjskiej linii kolejowej.
Wydostał sie z niewoli w 1918 roku. Przebywal ponad 2 lata.
Mieczyslaw
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

Brat mojego dziadka brał udział w obronie Przemyśla w 1915 roku i dostał się do rosyjskiej niewoli. Zmarł w Tule w 1921 na tyfus. Niewiele wiem o jego dziejach, ponieważ do 1922 roku rodzina nic o nim nie wiedziała. Znalazłam ciekawą pozycję, w której jest też krótka wzmianka o losie jeńców wojennych w Omsku i Tule.

http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccon ... 1&from=FBC

Pozdrawiam,
Monika
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Dobry wieczór,

pozostaje mieć nadzieję, że uda nam się odnaleźć jakieś informacje na ten temat. Pisałam do CAW, ale oni nic nie mają. Kłopott w tym, że nie wiem dlaczego mój dziadek był w niewoli. Podobny problem mam z babcią, która od I do maja 1922 była więźniem żytomierskiego CZEKA. Właśnie dowiedziałam się, że w Archiwum Żytomierskim nie mają żadnych akt.
No cóż trzeba dalej szukać. :)

Pozdrawiam. Barbara
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Także mój pradziadek był wzięty w niewolę i wysłany za Kaukaz podczas IWŚ. Mamie się to przypomniało, gdy leciał w telewizji serial o Annie German i była mowa o miejscowości Taszkient :) Próbuję od jakiegoś czastu to ustalić ale bez rezultatów. W 1919 brał ślub, zdążyłby wrócić?
Ostatnio zmieniony sob 10 sie 2013, 01:06 przez Haponiuk_Daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

O ile Barbra nie określiła, początku pobytu na okres Wielkiej Wojny (w pierwszym poście), a w drugim nie chodzi o ten okres, to w postałych (i kilku innych forumowych) wypowiedziach dotykamy być może tematu "ewakuowanych". Bardzo fragmentaryczna wiedza, temat jednej z największych akcji przesiedlenia przymusowego czeka na przebicie się do nas.
Jeńcy jeńcami, ale "ewakuowani" wraz z rodzinami inna sprawa - "bieżeństwo" wikipediowe to nie jest najszczęśliwsze ujęcie tematu. Liczba wówczas przesiedlonych przewyższała kilkusetletnie zsyłki "syberyjskie", a być może także późniejsze z lat 30 i 40
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Rowniez mam Maderskich z okresu IWS ( ojca z dwoma synami ) ewakuowanych z tarnopolskiego. Ojciec i jeden z synow zagineli a drugi z synow ocalal z ewakuacji za pomoca kobiety - rosjanki.

Zbyszek Maderski
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:O ile Barbra nie określiła, początku pobytu na okres Wielkiej Wojny (w pierwszym poście), a w drugim nie chodzi o ten okres, to w postałych (i kilku innych forumowych) wypowiedziach dotykamy być może tematu "ewakuowanych". Bardzo fragmentaryczna wiedza, temat jednej z największych akcji przesiedlenia przymusowego czeka na przebicie się do nas.
Jeńcy jeńcami, ale "ewakuowani" wraz z rodzinami inna sprawa - "bieżeństwo" wikipediowe to nie jest najszczęśliwsze ujęcie tematu. Liczba wówczas przesiedlonych przewyższała kilkusetletnie zsyłki "syberyjskie", a być może także późniejsze z lat 30 i 40
Święta racja i to jest bardzo ciekawy temat. Z moich obserwacji wynika, że ewakuacja objęła nie tylko urzędników państowych, ale i szeregowych pracowników np. kolei, fabryk itd.; nie tylko ludność prawosławną, ale także chyba w dużej mierze katolików np. z guberni chełmskiej.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

To prawda, że w drugim poście ujęłam dwa problemy. Pierwszy to pobyt mojego dziadka w niewoli w Tobolsku w czasie I wojny św. Jedynym świadectwem tego jest zdjęcie dziadka z adnotacją w języku rosyjskim: "Pamiątka z niewoli Tobolsk 1915 - Teofilowi Potulnemu". Nie wiem w jakich okolicznościach dziadek dostał sie do niewoli i kiedy z niej wrócił.

Drugi problem to aresztowanie mojej babci przez Żytomierskie CZEKA. W rodzinie podobno mówiono, że babcia powiedziała coś krytycznego o władzach. Myślę jednak, że mógł być inny powód. Podobno babci ukochany (ten przed dziadkiem ) został zesłany na Sybir. Potwierdzeniem pobytu w więzieniu są wiersze babci. Pod pierwszym, napisanym w języku rosyjskim, znajduje się datacja "Январь - май 1922 Житомерские ЧЕКА".
W drugim, napisanym w języku polskim, pisała .." Na myśl mi przyszła piosenka dawna,/ Mego utworu, którą śpiewałam / Mym towarzyszom wspólnej niedoli, / Gdy w Czerezwyczajni lochach siedziałam."...

Zastanawiam się,w których archiwach mogłyby się znajdować informacje na ten temat. W rosyjskich czy ukraińskich? Jak Państwo myślą? Wiem już na przykład, że w Zytomierzu nic nie ma.

Serdecznie pozdrawiam. Barbara
ubednarska

Szukam list.

Post autor: ubednarska »

Dowiedziałam się że mój dziadek Andrzej Bednarski ur.1892 walczył na pierwszej wojnie światowej i był na Syberii 3 lata. Czy znajde gdzieś jakieś listy wcielonych do wojska lub zesłanych????
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Szukam list.

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Poszukaj na tym Forum. Jest duzo tematow dotyczacych zolnierzy I wojny.
Sprawdz po ktorej stronie walczyl ?
Poszukiwania zaleza od armii (rosyjska ? niemiecka ?)
Mamy tez kilka tematow dotyczacych wysylki na Syberie we wszystkich okresach (XIX i XX wiek).
Najpierw sama poszukaj, a jak bedzeisz miala wiecej szczegolow to podziel sie z nami.
Pozdrowienia,
Bozenna
ubednarska

Post autor: ubednarska »

Witam,
Bardzo dziękuje za odpowiedź poszukuję pilnie wiadomości do projekty,, Losy bliskich i dalekich". Wiem że mój dziadek walczył w armii rosyjskiej, a potem przebywał na syberii 3 lata, nie mogę sie dowiedzieć od rodziny w jaki sposób to się potoczyło.Proszę o jakieś wiadomosci o losach takich żołnierzy.
ewawypart

Sympatyk

wywózki przed 1917r.

Post autor: ewawypart »

Szukam źródeł dla wywózek przed 1917r. (Sybir, okręg kałuski-Koritniszew)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”