Zyndranowa w podkarpackiem

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Avanim

Sympatyk

Post autor: Avanim »

Poszukuję osoby o nazwisku Gurbiel, która urodziła się w Zyndranowej w roku 1879. W Zyndranowej mieszkali wtedy prawie wyłącznie grekokatoliccy Łemkowie, ale nazwisko Gurbiel nie tylko nie jest łemkowskie, lecz w ogóle nie występuje w podkarpackiem. Zresztą księgi grekokatolickie takiego aktu urodzenia nie zawierają. Stąd pomył, że może owa rodzina była tam tylko tymczasowo i wyznawała rzymski katolicyzm (pan Gurbiel wziął potem katolicki ślub w Ropczycach). Czy ktoś wie, gdzie w takiej sytuacji mogły być zarejestrowane narodziny takiego osobnika?

Pozdrawiam,
Witold Wrzosiński
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Parafia grekokatolicka byla w Zyndranowej a katolicka w Dukli,
tak podaje "Skorowidz miejscowosci ......." str. 2023.
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&dirids=1

Grazyna
Avanim

Sympatyk

Post autor: Avanim »

Dziękuję!
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Przed kilkunastu laty prowadziłem w Zyndranowej poszukiwania genealogiczne. Ciekawostką z tej miejscowości jest, że tak wyznanie bizantyjsko-ukraińskie jak i rzymsko-katolickie korzystało z jednej świątyni w całkowitej zgodzie. W tej wsi także jest muzeum kultury łemkowskiej, ktorego opiekunem był działacz łemkowski, pisarz pan Teodor Gocz. Wspaniały człowiek potrafiący przepięknie opowiadać o tych terenach i ludziach tam żyjących. Prawie o każdym nazwisku łemkowskim miał coś do powiedzenia. Warto się tam wybrać będąc w okolicy, chociaż to prawie "koniec świata"
Staszek
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Postanowiłem przed paroma tygodniami poswiecić trochę czasu na parafie gr.kat.
Zrobiłem indeks z ks.małżeństw z Zyndranowej/ i zkilku innych miejscowości.
Indeksy sa w genetece.
Zastanawia mnie czy Żydzi,Łemkowie,Bojkowie,Górale byli obywatelami polskimi czy nie?
Łemkowie byli chrzescijanami starszymi od katolików mieszkajacych na tych terenach.
Mieszkali na tych terenach od setek lat,a dopiero po wojnie zostali wysiedleni .
Magurski Park Narodowy skrywa resztki śladów ich bytności.Wstyd mi za brak pamieci.
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”