Nazwisko: Różański

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=5815&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
-DMR-

Sympatyk

Post autor: -DMR- »

Różański - szukam wszelkich informacji o nazwisku i rodzinie pochodzacej z rejonu Sedziszowa, Koprzywnicy, Chmielowa, Sandomierza i okolic. Prosze o pomoc i kontakt
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Służę etymologią:

Różański 1489 – od nazw miejscowych typu Różan, Różany, Różanka, Różanna lub od przymiotnika różany, imienia Róża.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Mam u siebie/drzewo/Henryka Różańskiego zam.w guberni mińskiej.Zona z Florkiewiczow.
Druga linia to Różańscy z Kuchar /koło Wielicka/na Wołyniu.
Stefan
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam!
Szukam Różańskich pochodzących z Imielnicy dzisiaj dzielnica Płocka
Pozdrawiam Grażyna
Ostatnio zmieniony śr 16 kwie 2014, 12:00 przez nowak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MAZale

Sympatyk

Post autor: MAZale »

Pozdrawiam
Michał :D
Ostatnio zmieniony pn 12 sie 2013, 22:34 przez MAZale, łącznie zmieniany 3 razy.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

W chwili obecnej indeksuję parafię Tarłów pow.Opatów i tam też pojawiło się nazwisko Różański. Podrugiej stronie Wisły, naprzeciwko parafii Tarłów, jest parafia Józefów n/Wisłą i w tej parafii też to nazwisko występowało.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Wasilewska Lenart
PS.Jako, że jesteś nowy? nowa? - podpisujemy się imieniem lub nazwiskiem, lub oboma naraz, na tym forum.
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Różański/Różalski

Post autor: Marianna_Różalska »

Witam,
istnieje prawdopodobieństwo, że nazwiska Różański i Różalski mogą być obocznościami itp. Tak się składa, że Różalski to moje rodowe nazwisko. Bardzo często spotykam się z nazwiskiem Różański, jak na złość, podczas gdy moje nazwisko występuje dość rzadko. Moja rodzina pochodzi z centralnej Polski.

Ponadto nazwisko Różański to nazwisko szlacheckie - herb Poraj.

Pozdrawiam
Marianna
nowak

Sympatyk
Legenda

Różański/Różalski

Witam!
Nazwisko to nie wszystko, moi Różańscy na przełomie XVIII i XIX wieku byli pisani różnie jeden brat był Różański a drugi Różalski lub odwrotnie w końcu mój pra...dziad przyjął nazwisko Różański ale urodził sie jako Różalski też w centralnej Polsce
Pozdrawiam Grażyna
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Różański/Różalski

Post autor: Marianna_Różalska »

Witam,
to prawda, wiele pojawiało się takich "przypadków" i to nie tylko nazwisk, ale i imiona lubiano przekręcać. Moi Różalscy byli pisani jako Rużalski, Rożalski, Rozalski... A to wszystko dlatego, że nazwiska ukształtowały się ostatecznie dopiero w II połowie XIX w. Do tego czasu trzeba uważać na inne formy.
Pani Grażyno, czy może pani przodkowie Różalscy mają jakieś powiązania z Parzęczewem, Ozorkowem lub też Woźnikami (o których dopiero niedano się dowiedziałam i dokładnie nie wiem, gdzie leżą...) ?

Pozdrawiam
Marianna
nowak

Sympatyk
Legenda

Różański/Różalski

Niestety nie, moi to przede wszyskiem parafia Imielnica, dzisiaj dzielnica Płocka, no i Warszawa bo tam około roku 1840 -48 część wywędrowała. Chociaz może i gdzie indziej ich poniosło...
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Różalski Karol ur. 1848 r. w Zgierzu. To jest w pobliżu Ozorkowa i Parzęczewa.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

Post autor: Dziejka_Renata »

mam w drzewku Różańskich z okolic Mławy
pozdrawiam
Renata
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

Różańscy

Post autor: gawroński_maciej »

Witam
Też mam w śród przodków Różańską z okolic Kowalewa Pomorskiego. Urodziła się w 1846r., wyszła za mąż w 1862r. za Franciszka Guttmanna, zmarła w 1891.
Może ktoś zna linię Różańskich z Ziemi Chełmińskiej?
pozdrawiam Maciej.
Ostatnio zmieniony sob 28 cze 2014, 14:51 przez gawroński_maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Różańscy

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Mam u siebie wśród przodków dwie panie Różanskie - Janina Regina i Maria Cecylia, siostry, córki Marcelego Różańskiego i Franciszki z d. Kuźmińskiej. Obie wyszły za mąż za braci Kulwieciów Aleksandra i Ignacego w Warszawie w latach 1894 i 1896.
Obie panie urodziły się w okolicy Warszawy. Jedna w Karczewie (pow. Mińsk Maz), a druga w Chocianowicach (pod Łodzią)
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”