Nazwisko: Różański
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=5815&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Różański - szukam wszelkich informacji o nazwisku i rodzinie pochodzacej z rejonu Sedziszowa, Koprzywnicy, Chmielowa, Sandomierza i okolic. Prosze o pomoc i kontakt
- Ewa_Szczodruch

Witam!
Szukam Różańskich pochodzących z Imielnicy dzisiaj dzielnica Płocka
Pozdrawiam Grażyna
Szukam Różańskich pochodzących z Imielnicy dzisiaj dzielnica Płocka
Pozdrawiam Grażyna
Ostatnio zmieniony śr 16 kwie 2014, 12:00 przez nowak, łącznie zmieniany 1 raz.
W chwili obecnej indeksuję parafię Tarłów pow.Opatów i tam też pojawiło się nazwisko Różański. Podrugiej stronie Wisły, naprzeciwko parafii Tarłów, jest parafia Józefów n/Wisłą i w tej parafii też to nazwisko występowało.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Wasilewska Lenart
PS.Jako, że jesteś nowy? nowa? - podpisujemy się imieniem lub nazwiskiem, lub oboma naraz, na tym forum.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Wasilewska Lenart
PS.Jako, że jesteś nowy? nowa? - podpisujemy się imieniem lub nazwiskiem, lub oboma naraz, na tym forum.
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Różański/Różalski
Witam,
istnieje prawdopodobieństwo, że nazwiska Różański i Różalski mogą być obocznościami itp. Tak się składa, że Różalski to moje rodowe nazwisko. Bardzo często spotykam się z nazwiskiem Różański, jak na złość, podczas gdy moje nazwisko występuje dość rzadko. Moja rodzina pochodzi z centralnej Polski.
Ponadto nazwisko Różański to nazwisko szlacheckie - herb Poraj.
Pozdrawiam
Marianna
istnieje prawdopodobieństwo, że nazwiska Różański i Różalski mogą być obocznościami itp. Tak się składa, że Różalski to moje rodowe nazwisko. Bardzo często spotykam się z nazwiskiem Różański, jak na złość, podczas gdy moje nazwisko występuje dość rzadko. Moja rodzina pochodzi z centralnej Polski.
Ponadto nazwisko Różański to nazwisko szlacheckie - herb Poraj.
Pozdrawiam
Marianna
Różański/Różalski
Witam!
Nazwisko to nie wszystko, moi Różańscy na przełomie XVIII i XIX wieku byli pisani różnie jeden brat był Różański a drugi Różalski lub odwrotnie w końcu mój pra...dziad przyjął nazwisko Różański ale urodził sie jako Różalski też w centralnej Polsce
Pozdrawiam Grażyna
Nazwisko to nie wszystko, moi Różańscy na przełomie XVIII i XIX wieku byli pisani różnie jeden brat był Różański a drugi Różalski lub odwrotnie w końcu mój pra...dziad przyjął nazwisko Różański ale urodził sie jako Różalski też w centralnej Polsce
Pozdrawiam Grażyna
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Różański/Różalski
Witam,
to prawda, wiele pojawiało się takich "przypadków" i to nie tylko nazwisk, ale i imiona lubiano przekręcać. Moi Różalscy byli pisani jako Rużalski, Rożalski, Rozalski... A to wszystko dlatego, że nazwiska ukształtowały się ostatecznie dopiero w II połowie XIX w. Do tego czasu trzeba uważać na inne formy.
Pani Grażyno, czy może pani przodkowie Różalscy mają jakieś powiązania z Parzęczewem, Ozorkowem lub też Woźnikami (o których dopiero niedano się dowiedziałam i dokładnie nie wiem, gdzie leżą...) ?
Pozdrawiam
Marianna
to prawda, wiele pojawiało się takich "przypadków" i to nie tylko nazwisk, ale i imiona lubiano przekręcać. Moi Różalscy byli pisani jako Rużalski, Rożalski, Rozalski... A to wszystko dlatego, że nazwiska ukształtowały się ostatecznie dopiero w II połowie XIX w. Do tego czasu trzeba uważać na inne formy.
Pani Grażyno, czy może pani przodkowie Różalscy mają jakieś powiązania z Parzęczewem, Ozorkowem lub też Woźnikami (o których dopiero niedano się dowiedziałam i dokładnie nie wiem, gdzie leżą...) ?
Pozdrawiam
Marianna
Różański/Różalski
Niestety nie, moi to przede wszyskiem parafia Imielnica, dzisiaj dzielnica Płocka, no i Warszawa bo tam około roku 1840 -48 część wywędrowała. Chociaz może i gdzie indziej ich poniosło...
Pozdrawiam Grażyna
Pozdrawiam Grażyna
- Jan.Ejzert

- Dziejka_Renata

- gawroński_maciej

Różańscy
Witam
Też mam w śród przodków Różańską z okolic Kowalewa Pomorskiego. Urodziła się w 1846r., wyszła za mąż w 1862r. za Franciszka Guttmanna, zmarła w 1891.
Może ktoś zna linię Różańskich z Ziemi Chełmińskiej?
pozdrawiam Maciej.
Też mam w śród przodków Różańską z okolic Kowalewa Pomorskiego. Urodziła się w 1846r., wyszła za mąż w 1862r. za Franciszka Guttmanna, zmarła w 1891.
Może ktoś zna linię Różańskich z Ziemi Chełmińskiej?
pozdrawiam Maciej.
Ostatnio zmieniony sob 28 cze 2014, 14:51 przez gawroński_maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- Małgorzata_Kulwieć

Różańscy
Mam u siebie wśród przodków dwie panie Różanskie - Janina Regina i Maria Cecylia, siostry, córki Marcelego Różańskiego i Franciszki z d. Kuźmińskiej. Obie wyszły za mąż za braci Kulwieciów Aleksandra i Ignacego w Warszawie w latach 1894 i 1896.
Obie panie urodziły się w okolicy Warszawy. Jedna w Karczewie (pow. Mińsk Maz), a druga w Chocianowicach (pod Łodzią)
Obie panie urodziły się w okolicy Warszawy. Jedna w Karczewie (pow. Mińsk Maz), a druga w Chocianowicach (pod Łodzią)
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.