Sandomierz 1774
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Sandomierz 1774
Czy może ktoś z Was wie, gdzie mogę szukać ksiąg metrykalnych z Sandomierza z lat 1774-6?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- sponikowski

Sandomierz 1774
Jolu to pytanie pewnie spędza Ci sen z powiek... tak jak mi to gdzie są księgi metrykalne Koprzywnicy sprzed 1810r ?
pozdrawiam - Sławek
pozdrawiam - Sławek
Sandomierz 1774
Myślę, że Koprzywnica też by była i dla mnie niezła. Tamte rozległe tereny to moje korzenie: Podczascy, Wąsowscy, Skorupkowie...
Szukam też Orzechowa i Chwałek. Tam byli na mur Podczascy i Hadziewiczowie.
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Sawicki_Julian

Sandomierz 1774
Witam, jak mi się przypomina pytanie do zakonnika w Sandomierzu parę lat temu w kościele u Św Pawła, czyli tam gdzie dzicz, czyli Scyci z Tatarami i Litwinami wyrżnęli nie tylko tych którzy za ich namową się poddali, ale także w tym kościele zamordowali 49 zakonników, jeden się ostał który był na chórze i wszystko widział. Zakonnik ów ten obecnie na moje pytanie, czy są metryki starsze od 1810 roku, powiedział że takie wywieźli chyba w 1836 roku Rosjanie do siebie. Ale wydaje mi się ze wcześniej sandomierskie zajęli Austriacy i mogli zabrać do Wiednia stare księgi, wiadomo że do każdego kościoła zajrzeli i co było ze złota i srebra wszystko ograbili. Pewnie i księgi metrykalne też, teraz zamów i dobrze zapłać tak Austrii, Rosji czy Ukrainy za swoje metryki, znaczy się naszych pradziadków ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony śr 14 sie 2013, 21:05 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sandomierz 1774
Cóż, nie zapłacę. 
Ja wciąż mam nadzieję, że pewnego razu, gdy zadam po raz n-ty to pytanie, otrzymam odpowiedź: Jolu, księgi są tu i tu.
Trzymajcie kciuki.
Ja wciąż mam nadzieję, że pewnego razu, gdy zadam po raz n-ty to pytanie, otrzymam odpowiedź: Jolu, księgi są tu i tu.
Trzymajcie kciuki.
Pozdrowienia. Jola Kozak
- sponikowski

Re: Sandomierz 1774
Jolu... jakich w drzewku masz Wąsowskich? Moja 5 x prababka to Brygida Wąsowska za mężem Lipczyńska, zm. w nn miejscu po 1819r. Pojawia się w metryce ślubu swojej córki w Koprzywnicy. Miała brata - Wojciecha Wąsowskiego zm. w nn miejscu, po 1811r w którym, w Koprzywnicy zgłasza zgon swojego szwagra - męża Brygidy.jakozak pisze:Myślę, że Koprzywnica też by była i dla mnie niezła. Tamte rozległe tereny to moje korzenie: Podczascy, Wąsowscy, Skorupkowie...
pozdrawiam - Sławek
Masz wiadomość prywatną, Sławek
To znaczy, że może jesteśmy rodziną?
To znaczy, że może jesteśmy rodziną?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Witam. W moim drzewku z Koprzywnicy mam nazwiska Staruński/Starzyński, Lisek, Lichocki, Majkowska, Ciach i Czechowska.
Sandomierz św. Paweł: Lach, Kozłowska, Putowski, Moszczyński, Strugalski, Michałowska, Sochacki, Zwolak, Żuber, Łukaszek, Uchański
Sandomierz Katedra: Cyran, Piotrowski
Sandomierz św. Paweł: Lach, Kozłowska, Putowski, Moszczyński, Strugalski, Michałowska, Sochacki, Zwolak, Żuber, Łukaszek, Uchański
Sandomierz Katedra: Cyran, Piotrowski
Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk
- sponikowski

Mam w drzewie nazwisko "Lichocki" z Koprzywnicy... 
pozdrawiam - Sławek
ps. Jolu.. odpisałem na PW
(edit)
Arku - napisałem na PW... Wygląda na to, że mamy wspólnego przodka
(co za dzień
)
pozdrawiam - Sławek
ps. Jolu.. odpisałem na PW
(edit)
Arku - napisałem na PW... Wygląda na to, że mamy wspólnego przodka
Dzięki za odpowiedź, ale nie bardzo potrafię odnaleźć ten wspólny mianownik. Mikołaj Lichocki był ojcem drugiej żony mojego 3xpradziadka, Myheritage określa to jako pokrewieństwo przez małżeństwo 7 etapów. Niemniej jakiś punkt zaczepienia jest, to fakt 
Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk