Kataster gruntowy Galicji tzw.Fond Józefiński 1785-1788/89

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mączka_Wiesław

Sympatyk

Metryki franciszkańskie i józefińskie

Post autor: Mączka_Wiesław »

Witam!
To nie takie proste. Być może dla każdej z wymienionych miejscowości istnieje Kataster Józefiński i Franciszkański. Może to być zatem 12 pozycji. Jeżeli niektóre miejscowości np Staniszewskie i Zielonka ujęte są w jednym katastrze to pozycji jest oczywiście mniej ale i tak jest to duży materiał do" przekopania". Po pierwsze należy ustalić gdzie te metryki są. Mogą być w AP Kraków lub w Archiwum we Lwowie. Ap Kraków na ulicy Lubicz posiada katalog metryk znajdujących się we Lwowie. Tam można zdobyć ich sygnaturę. Na forum dostęp do metryk był wielokrotnie poruszany tak więc radzę poczytać starsze posty związane z tym tematem.
Pozdrawiam . Wiesław.
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Ostatnio usłyszałem że zarówno kataster-fond Józefiński jak i Franciszkański posiadają jedynie operaty opisowe bez map. Mapy z naniesieniem poszczególnych działek sporządzone zostały dopiero w katastrze galicyjskim z 1847 roku.

czy to prawda?
sciurek

Sympatyk

Post autor: sciurek »

Ja otrzymałem z archiwum lwowskiego skany kompletnych metryk józefińskiej i franciszkańskiej dla jednej wsi (nawet ze skanami okładek) i żadnych map tam nie ma, są tylko operaty opisowe budynków, ogrodów i działek. Mapy albo były opracowywane oddzielnie, albo rzeczywiście powstały dopiero później.
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

@Sciurek

Proszę mi powiedzieć jak wobec braku map orientuje się Pan w przechodzeniu poszczególnych działek na nowych właścicieli porównując fond Józefiński i Franciszkański?

Jest to pytanie ogólne czy jest jakaś kontynuacja numeracji działek w obu fondach i czy ta numeracja przechodzi jakoś następnie na kataster galicyjski z 1847 roku?

No i statystycznie jeszcze raz pytanie o cenę jaką musiał Pan zapłacić za skany?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
sciurek

Sympatyk

Post autor: sciurek »

Odnośnie działek rolnych nie porównywałem ich dziedziczenia lub zmian stanu posiadania, natomiast co do działek z budynkami mieszkalnymi, to wszystkie posiadały swoje adresy, przez co możliwe było bez trudu ustalenie, kto jest posiadaczem danej nieruchomości, te same adresy nie zmieniały się aż do okresu międzywojennego. Oczywiście w metryce franciszkańskiej pojawiły się nowe adresy (w takich przypadkach w księdze zawarta jest np. informacja, że nieruchomość została wydzielona z innej nieruchomości, w ten sposób ilość adresów w porównaniu z metryką józefińską podwoiła się, nowe numery były nadawane chronologicznie, co powodowało chaos w numeracji budynków we wsi. Adres to tylko numer domu, na jednej ulicy domy obok siebie mogły mieć numery np. 18 i 49.
Dzięki umieszczonym adresom wobec braku ksiąg metrykalnych z końca XVIII w. udało mi się ustalić m. in. mojego 6 x pradziadka (w tym samym czasie żyły dwie osoby o tym samym imieniu i nazwisku, mój przodek mieszkał pod tym samym adresem, co jego potomkowie w XIX w). W obydwu metrykach nie ma natomiast odnotowanych - co było już chyba opisywane wcześniej na tym forum - osób nie będących posiadaczami nieruchomości (np. parobków) i nie płacących podatków od nieruchomości.
Działki rolne też mają nadane swoje numery eiwdencyjne, ale nie porównywałem ich w obydwu metrykach. Nie wiem jak mają się one w relacji do katastru z 1847 r., gdyż nie mam dostępu do danych z tego roku.
Co do ceny to jest to raczej rzecz droga, dla mnie uzyskanie pełnych obydwu metryk dla jednej wsi kosztowało wydanie 200 USD
Pozdrawiam.
Mariusz
Awatar użytkownika
Pasławska_Julita

Sympatyk

Pierwszy kataster gruntowy Galicji tzw. metryka józefińska

Post autor: Pasławska_Julita »

Witam, chciałabym poczytać posty napisane na forum na temat Metryk Józefinskich ogólnie, ale też tych znajdujących się w Archiwum we Lwowie. Czy mogę prosić o linki? Nie mogę znaleźć - tyle postów i tematów na forum. A może ktoś chciałby się ze mną podzielić swoimi doświadczeniami przy zamawianiu takich metryk. Mnie interesują metryki Józefińskie z obszaru Ukrainy, powiat Żółkiew, parafia Kulików, wieś Mohylany. Może ktoś zamawiał z tego obszaru? Dziekuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

Post autor: wolfspider666 »

najlepiej napisać do nich na adres office@cdial.org.ua i podac o jaką miejscowość chodzi i oni podadzą koszt skanów. Uprzedzam że niekiedy trzeba miesiąc czekać na maila zwrotnego. mam pdf z wykazem wszystkich metryk józefińskich i franciszkańskich zgromadzonych w archiwum we Lwowie. Mogę przesłać na maila. Cała dokumentacja dla danej wsi ksoztuje około 50 dolarów (mniej wiecej jest tam 150 skanów) ale można zamówić tylko i wyłącznie samą metrykę główną gruntową ( reszta to różne niepotrzebne dla genealoga materiały, jak sposoby uprawy roli, przychodzi wsi itp.) wtedy koszt jednej takie metryki to około 15 dolarów. oczywiscie przesłanie pieniędzy na konto trochę kosztuje ( stałą opłata około 150 zł)
Daniel "Danko" Nowak
Awatar użytkownika
Pasławska_Julita

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki i pomoc. Oczywiście proszę o przesłanie pliku na e-maila. Wysłayłam mój adres na priw. Co to znaczy "główna metryka gruntowa"?. Byłabym zainteresowana mieszkancami całej wsi, moi przodkowie mieszkali w kliku domach na terenie tej wsi, mogłabym wtedy zrobić np. spis mieszkańców. Co uprawiali itd. mniej mnie interesuje.
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

głowna metryka to po porpstu spis użytkowników działek. po kolei: numer działki, nazwisko właścielea, rodzaj pola i pozytek z tego pola. Spsana jest cała wieś. Natomioast inne, dotatkowe dokumenty ti różnego rodzaju spisy np. ilość działek we wsi, suma rół, suma łąk i pozytków.

wiecej na temat metryk
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication

od strony 57
Daniel "Danko" Nowak
ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ElaK »

wiecej na temat metryk
Ja również dziękuję za linka. Swoją prośbę wysłałam na pw.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Pasławska_Julita

Sympatyk

Re: Pierwszy kataster gruntowy Galicji tzw. metryka józefińs

wolfspider666 pisze:głowna metryka to po porpstu spis użytkowników działek. po kolei: numer działki, nazwisko właścielea, rodzaj pola i pozytek z tego pola. Spsana jest cała wieś. Natomioast inne, dotatkowe dokumenty ti różnego rodzaju spisy np. ilość działek we wsi, suma rół, suma łąk i pozytków.

wiecej na temat metryk

od strony 57
Witam, dzięki za wyjaśnienia i przesłanie pliku, w którym znalazłam swoją wieś. Bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

TU JEST PRZYKŁAD TEGO JAK WYGLĄDA METRYKA GRUNTOWA http://forte.amuz.wroc.pl/~roman/photos/MJ/thumb.html
Daniel "Danko" Nowak
Awatar użytkownika
Pasławska_Julita

Sympatyk

Czy w owych Metrykach Józefińskich i Franciszkańskich są także mapki z rozmieszczeniem poszczególnych domów w danej wsi?
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

w tych metrykach nei ma mapek z paroma wyjątkami (99% nie mam map). Mapy to tzw. trzeci kataster galicyjski
Daniel "Danko" Nowak
Awatar użytkownika
Pasławska_Julita

Sympatyk

Dzięki za informację. Ale znowu mam pod górkę. Chciałam dowiedzieć się także z metryk, gdzie stał dom, w którym mieszkali moi przodkowie. Poszukiwania dotyczą Ukrainy, powat Zółkiew. Gdzie szukać tego trzeciego katasteru galicyjskiego? W internecie póki co znalazłam niewiele na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”