Umowa przedślubna -gdzie szukać?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Marciniak_Michał

Generalnie to co jest w pracowni w inwetarzach dot. notariuszy kolskich w AP Konin jest i w necie. A że zachowało się tak mało, to mnie też boli.
Jakbyś jednak dowiedział się, że "coś" jednak jest więcej, to napisz.
Raczej przed wyjazdem do Konina można do AP zadzwonić lub napisać emaila. Potwierdzą co mają.
Jakbyś jednak dowiedział się, że "coś" jednak jest więcej, to napisz.
Raczej przed wyjazdem do Konina można do AP zadzwonić lub napisać emaila. Potwierdzą co mają.
Chyba tutaj:http://www.szukajwarchiwach.pl/szukaj?q=akta+kole jest "do wyboru, do koloru".
Pozdrawiam,Ela
Pozdrawiam,Ela
Gdzie znajdę umowę przedślubną? Konkretny przypadek.
Witam,
Proszę o pomoc.
W jednym z aktów ślubu moich przodków, znalazłem informację, że w dniu 4 lutego 1920 roku przed rejentem Witldem Korniłowiczem w Radzyminie została zawarta umowa przedślubna (nr 175).
Niestety na stronie Archiwum Państwowego, w dostępnych katalogach nie znalazłem żadnego zbioru dokumentów:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... 2=radzymin
I tu pytanie - nie ma dokumentów, gdyż:
1) nie zachowały się
2) mogą być, tylko nie zostały "nazwane"
3) są w jakimś innym miejscu (jakim?)
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Jest to dla mnie bardzo ważne nie tylko dlatego, iż jest to jedyna (jak narazie) zawarta umowa przedślubna przez moich przodków, ale także dlatego, iż dobrze pamiętam moją prabacię, która ów umowę zawierała.
Proszę o pomoc.
W jednym z aktów ślubu moich przodków, znalazłem informację, że w dniu 4 lutego 1920 roku przed rejentem Witldem Korniłowiczem w Radzyminie została zawarta umowa przedślubna (nr 175).
Niestety na stronie Archiwum Państwowego, w dostępnych katalogach nie znalazłem żadnego zbioru dokumentów:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... 2=radzymin
I tu pytanie - nie ma dokumentów, gdyż:
1) nie zachowały się
2) mogą być, tylko nie zostały "nazwane"
3) są w jakimś innym miejscu (jakim?)
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Jest to dla mnie bardzo ważne nie tylko dlatego, iż jest to jedyna (jak narazie) zawarta umowa przedślubna przez moich przodków, ale także dlatego, iż dobrze pamiętam moją prabacię, która ów umowę zawierała.
- Pieniążek_Stanisław

Gdzie znajdę umowę przedślubną? Konkretny przypadek.
Umowy przedślubne były zawierane przed notariuszem. Szukaj więc w powiecie akt notariuszy czy rejentów z tego czasu.
Pamiętaj, że są to lata objęte Ustawą o Ochronie Danych więc mogą być nie publikowane i nie udostępniane.
Pamiętaj, że są to lata objęte Ustawą o Ochronie Danych więc mogą być nie publikowane i nie udostępniane.
Dzięki Stanisławie za pomoc,
chciałbym mieć problem udostępnieniem takiej umowy, póki co nie wiem czy zbiory Pana rejenta Witolda Korniłowicza w ogóle istnieją.
Rozmawiałem z Biblioteką w Radzyminie - nic nie maja. Rozmawiałem z Towarzystwem Przyjaciół Radzymina - twierdzą, że takich dokumentów w Radzymine nie odnajdę i odesłali do Archiwum Państwowego (a zatem znalazłem się w punkcie wyjścia).
Zastanawiam się, czy te dokumenty, jeśli istnieją, nie są "ukryte" w innych zbiorach, np. Sądu Pokoju, który w tym czasie istniał w Radzyminie, czy np. w dokumentacji innego notariusza/rejenta.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Michał
chciałbym mieć problem udostępnieniem takiej umowy, póki co nie wiem czy zbiory Pana rejenta Witolda Korniłowicza w ogóle istnieją.
Rozmawiałem z Biblioteką w Radzyminie - nic nie maja. Rozmawiałem z Towarzystwem Przyjaciół Radzymina - twierdzą, że takich dokumentów w Radzymine nie odnajdę i odesłali do Archiwum Państwowego (a zatem znalazłem się w punkcie wyjścia).
Zastanawiam się, czy te dokumenty, jeśli istnieją, nie są "ukryte" w innych zbiorach, np. Sądu Pokoju, który w tym czasie istniał w Radzyminie, czy np. w dokumentacji innego notariusza/rejenta.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Michał
Ostatnio zmieniony czw 23 maja 2013, 07:02 przez aktawres, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry wieczor kolego,
A jak masz na imie ? Dlaczego nie podpisujesz Twoich postow ?
Genealogia nie lubi anonimow.
Sprawdz baze "Sezam" - hasla : kancelaria, rejent, notariusz + nazwisko.
Znasz nazwisko notariusza, znasz miejsce, znasz date - to autostrada !
Sprawdz AP m.st. Warszawa (Krzywe Kolo)
Pamietaj, ze rok 1920 jest objety ochrona danych osobowych. Staszek o tym napisal powyzej. Jesli jestes z prostej linii tego przodka i mozesz to udowodnic, archiwum nie odmowi.
Kilka lat temu dostalam kopie umowy przedslubnej mojej babci z 1916-ego roku. Akta kancelarii byly w AP na Krzywym Kole.
Mozliwe, ze teraz sa w Milanowku, ale podanie trzeba zlozyc na Krzywym Kole.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
A jak masz na imie ? Dlaczego nie podpisujesz Twoich postow ?
Genealogia nie lubi anonimow.
Sprawdz baze "Sezam" - hasla : kancelaria, rejent, notariusz + nazwisko.
Znasz nazwisko notariusza, znasz miejsce, znasz date - to autostrada !
Sprawdz AP m.st. Warszawa (Krzywe Kolo)
Pamietaj, ze rok 1920 jest objety ochrona danych osobowych. Staszek o tym napisal powyzej. Jesli jestes z prostej linii tego przodka i mozesz to udowodnic, archiwum nie odmowi.
Kilka lat temu dostalam kopie umowy przedslubnej mojej babci z 1916-ego roku. Akta kancelarii byly w AP na Krzywym Kole.
Mozliwe, ze teraz sa w Milanowku, ale podanie trzeba zlozyc na Krzywym Kole.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Umowa przedślubna - gdzie szukać?
Witam!
Po raz pierwszy od 4 lat znalazłem zapis o umowie przedślubnej w akcie ślubu z 1833 roku z parafii Borowno, który brzmi następująco:
"Zawarli umowę przedślubną pod rejestrem kancelarii ziemiańskiej województwa kaliskiego Mikołajem Basińskiem (Basińskim) pod dniem 10 października 1832 roku".
Moje pytanie brzmi: Gdzie szukać takiej umowy, i czy znajdę w nich dane dot. rodziców "męża", jeżeli był on wdowcem i danych takich nie ma w akcie ślubu?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Kamil Śmieszek
Po raz pierwszy od 4 lat znalazłem zapis o umowie przedślubnej w akcie ślubu z 1833 roku z parafii Borowno, który brzmi następująco:
"Zawarli umowę przedślubną pod rejestrem kancelarii ziemiańskiej województwa kaliskiego Mikołajem Basińskiem (Basińskim) pod dniem 10 października 1832 roku".
Moje pytanie brzmi: Gdzie szukać takiej umowy, i czy znajdę w nich dane dot. rodziców "męża", jeżeli był on wdowcem i danych takich nie ma w akcie ślubu?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Kamil Śmieszek
-
Marynicz_Marcin

Umowa przedślubna - gdzie szukać?
Najlepiej zacząć od alegat do tego małżeństwa. Jeśli chrzczony był w innej parafii, to akt powinien się tam znajdować.
A umowy przedślubnej zapewne tam, gdzie podano w akcie
(prawdopodobnie akta tej kancelarii będą znajdować się w jednym z AP - możliwe, że w Kaliszu)
A umowy przedślubnej zapewne tam, gdzie podano w akcie
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Sroczyński_Włodzimierz

Kamil skorzystaj z linku podanego przez Pana Włodzimierza
i napisz do AP w Kaliszu
sekretariat@archiwum.kalisz.pl
nr zespołu: 95 / 0
Notariusz Basiński Mikołaj w Kaliszu
2) Akta notarialne (sygn. 6-31; 1832-1852)
określ że szukasz:
umowy przedślubnej w rejestrze kancelarii notarialnej (ziemiańskiej) województwa kaliskiego Mikołaja Basińskiego z dnia 10 października 1832 roku, dotyczącej ....... i wymieniasz imiona i nazwiska osób (nowożeńców) które zawarły umowę
umowa przedślubna
przykład tutaj
i napisz do AP w Kaliszu
sekretariat@archiwum.kalisz.pl
nr zespołu: 95 / 0
Notariusz Basiński Mikołaj w Kaliszu
2) Akta notarialne (sygn. 6-31; 1832-1852)
określ że szukasz:
umowy przedślubnej w rejestrze kancelarii notarialnej (ziemiańskiej) województwa kaliskiego Mikołaja Basińskiego z dnia 10 października 1832 roku, dotyczącej ....... i wymieniasz imiona i nazwiska osób (nowożeńców) które zawarły umowę
umowa przedślubna
przykład tutaj
Krzysztof