Nazwisko: Kokot

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1238&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Machowska_Wanda »

Czesc mojej rodziny nosila to nazwisko , pochodzili z poznanskiego , okolice Donaborowa, najwczesniejszym przodkiem byl Alojzy Kokot ur.ok.1790-1800 ;szukam jego rodzicow i rodzenstwa.
junak83

Sympatyk

Re: Nazwisko: Kokot

Post autor: junak83 »

witam moje nazwisko takie samo i okolice podobne najstarszy porzodek kokot piotr 1866-1939 zginoło pierwszego erześnia w tożeńcu niedaleko wieruszowa proszę o kontakt na junak83@wp.pl

ps ojcem piotra był Wlenty lata nie znane proszę o jakiekolwiek inf

bedę tez wdzięczy za pomoc w znalenieniu pochodzienia zazwiska
co do walentego to miał on żone Helenę Lemanik
syn Walentego miał naimie Piotr 1866-1939,żona Maria 1865-? z Nikodemów
synowie Jan,Andzej,Antoni,i siostry
z tego co wiem to rodzina w latach trzydziestych rozjechała sie po polsce(łudz,myślibusz,gdynia,szczecin,szczyrzyc,francja)
znalazłem tez inf w liście z 1940 że inf na temat rodziny są w archiwum w poznaiu(niewiem jak dotrzeć )

rodzina możę mieć też jakieść ślady niemieckie
Ostatnio zmieniony pt 16 sie 2013, 16:05 przez junak83, łącznie zmieniany 1 raz.
PreczAndrzej

Sympatyk

Post autor: PreczAndrzej »

Witam,

Z moim wywodzie przodków jest też osoba o tym nazwisku. O ile dobrze pamiętam (nie mam teraz dostępu do danych) jest to Marianna Kokot, która wyszła za mąż za Ignacego Precz w Rozdrażewie około 1828 roku.

Rozdrażew jest 84km od Donaborowa, więc trochę daleko i jest spore ryzyko, że nie uda się odnaleźć powiązania między naszymi drzewami. Chętnie spróbowałbym podjąć się tego wyzwania :)

Gdyby kogoś interesowało jakie mam dokładnie dane w zapiskach lub chcecie podjąć wyzwanie, proszę o info na priv :)

@junak83 - jakie miejscowości są powiązane z Twoimi Kokotami?

Pozderawiam
Andrzej Precz
junak83

Sympatyk

głównie torzeniec,podobno grób Piotra i Mari jest w mirkowie
niewiem czy to ma jakiś znaczeanie ale ojciec piotra którego znalazłem w liście z 1940 jest dokładnie wymieniony jako walentin :)kokot
licząc latami to Maryjanna musiała by być siostrą Walentego. cała ta sprawa mnie interesuje ale miewiem jak sie cofnąć wcześniej ?a bardzo bym chciał

słyszałem jeszcze jakieś rodzinne historje o kuzynie Andzeja syna Piotra króry podzas drógiej wojny będąc w armi spotkał kuzyna w munduże wermahtu, jeśłi to prawda to część rodziny musiało mieszkać w niemczech

inne rodzinne historie to takie że Andzej albo Jan lub jeden i drógi mieli jakieś sklepy w jarocinie, podobno była tez kawiarnia w lodzi ?zostało to zabrane przez niemców i podobno miał być na to jakiś kwit od nemców ale ...?miało tam byćdokładnie napisane co i ile czego było zabrane

jest tez zdjęcie Andzeja na którym jest chyba z osiem osub w móndurach, stoją bokiem, na zdjęciu jest dużą pieczątka BATERIA P.A.P i numer chyba 25
Fleischer

Sympatyk

Post autor: Fleischer »

Rodzina Kokot pojawia się w XVIII wieku w parafii ewangelickiej w Twardogórze ( np. akt urodzenia z 1719 roku Jana Kokota, syna Kazimierza ). Niejaki Jakub Kokot był również właścicielem wiatraka w Sulmierzycach położonego przy drodze do Chwaliszewa, który zbudowano w 1795 roku.Wg akt parafii ewangelickiej w Odolanowie, młynarz Jakub Kokot zmarł 4 stycznia 1820 r., a jego żona Zuzanna z domu Drygała - 13 grudnia 1861 r. w Sulmierzycach, w wieku 82 lat. W innych źródłach Kazimierz Kokot, obywatel rolnik miasta Ostrowa, przejął w dzierżawę jeden z wiatraków na terenie miasta, mieszkał przy ulicy Raszkowskiej 98 ( akta radzieckie Ostrowa ).

Pozdrawiam. Paweł
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Witam, niestety wsrod moich przodkow o tym nazwisku nie ma Walentego ani Piotra, sa natomiast: Alojzyur. ok. 1790, Jan ur.1824 oraz dzieci Jana: Konstancja, Ludwik,Jozef, Konstanty, Teofil i Joanna. Okolice Kepna, Jankowy, Donaborow. Pozdrawiam.
Wanda
junak83

Sympatyk

w kazdym razie okolica podobna, równie dobrze Jan ur 1824 mógł byc bratem Walentego .
Ja na ślad rodziny Kokot trafiłem w spisie szlachty polaskiej był tam wpis o Kokocie(herbu NABRA) z ok 1409 a w atlacie geograficznym królestwa polskiego znalazłem Ignacego Kokota z ok 1700roku. jeśli przekręciłem tytuły to przepraszam bo czytałem to kilka lat temu na studjach
junak83

Sympatyk

gdzie mógł bym szukać? ma ktoś jakieś inf. o Torzeńcu czy np. tak jest jakaś parafia z kięgami aktami urodzeń ?

a dokłądniej województwo wielkopolskie, powiat ostrzeszowskim, w gminie Doruchów.
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Moj Jan Kokot (ur.1824) byl synem Alojzego i Franciszki Cieplik.
O ile wiem, starych akt z tych terenow nalezy szukac w AP Poznan.
Pozdrawiam.
Wanda
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Torzeniec, parafia Wyszanów. Księgi w AA w Poznaniu.

Pozdrawiam

Chrystian
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Nazwisko:Kokot

ps ojcem piotra był Wlenty lata nie znane proszę o jakiekolwiek inf

Witam, w Poznan-Project jest slub ; Olszowa, rok 1864,Valentinus Kokot,
lat 24 z Helena Lemanik, lat 26.
Pozdrawiam.Wanda
junak83

Sympatyk

:) super kolejny ślad ;; ) i kolejna daty do drzewa strasznie dziekuje a możę sie okażę że mamy wspulnego przodka :) ale sie ciesze że wreszcie coś sie ruszyło bo od prawie roku nic nowego nie ustaliłem.mam całe dzewo od piotra syna walentego do dzić
junak83

Sympatyk

szukałem własnie na tej stronie Poznan-Project slubu Piotra kokot i Mari Nikodem i albo coś zle robie albo go tam nie ma
i tu prośba do Wandy czy mogła byś to po swojemu sprawdzić?

ma ktoś jakiś pomysł jak ustlić rodzeństwo Valentinus Kokot?i ojca
co do Piotr i Mari z Torzeńca mam juszcze jeden nie rozwikłany Slad z kartki w notesie Andzeja(syn Piotra i M.) znalazłem wpis
"Maria Kokot+19?? MIRKÓW
Piotr Kokot 1939 +MIRKÓW "

MOŻE JEST TU KTOŚ Z MIRKOWA KTO MÓGŁ BY TE GROBY ODSZUKAĆ ?
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Witam, w Poznan-Project nie ma slubu Piotra, jest tylko slub Walentego, przynajmniej jest to stan na dzien dzisiejszy. Przeszukaj tez Basie (Geneteka). Pozdrawiam. Wanda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”