Gdzie szukać brakujących akt?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
Poszukuję akt urodzin mojego prapra...dziadka Andrzeja Herki (lub Cherki- różnie pisali).
Przejrzałem bazę FamilySearch i znalazłem 2 dokumenty: akt zgonu i akt ślubu. Niestety nie ma tam informacji czyim był synem. Z obu dokumentów dowiedziałem się jedynie, że mógł się urodzić ok. 1772 w Rusinowie (ewentualnie w Nadolnej) parafia Chlewiska.
Przejrzałem akta chrztu z lat 1760-1795 i niestety nic nie znalazłem.
Pytanie jest takie: czy w tamtych latach poza aktami chrztu, małżeństw i zgonów były spisywane inne dokumenty, które mogłyby pomóc w identyfikacji osób? Mam na mysli jakieś dokumenty urzędowe coś jak akta stanu cywilnego, spisy ludności...
Swoją drogą zastanawiam się dlaczego w aktach chrztu są braki. Udało mi się natomiast znaleźć inne osoby z rodziny (sądzę, że braci i siostry Andrzeja).
Proszę o podpowiedź w powyższym temaci.
Pozdrawiam
Krzysiek
Poszukuję akt urodzin mojego prapra...dziadka Andrzeja Herki (lub Cherki- różnie pisali).
Przejrzałem bazę FamilySearch i znalazłem 2 dokumenty: akt zgonu i akt ślubu. Niestety nie ma tam informacji czyim był synem. Z obu dokumentów dowiedziałem się jedynie, że mógł się urodzić ok. 1772 w Rusinowie (ewentualnie w Nadolnej) parafia Chlewiska.
Przejrzałem akta chrztu z lat 1760-1795 i niestety nic nie znalazłem.
Pytanie jest takie: czy w tamtych latach poza aktami chrztu, małżeństw i zgonów były spisywane inne dokumenty, które mogłyby pomóc w identyfikacji osób? Mam na mysli jakieś dokumenty urzędowe coś jak akta stanu cywilnego, spisy ludności...
Swoją drogą zastanawiam się dlaczego w aktach chrztu są braki. Udało mi się natomiast znaleźć inne osoby z rodziny (sądzę, że braci i siostry Andrzeja).
Proszę o podpowiedź w powyższym temaci.
Pozdrawiam
Krzysiek
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Może w akcie chrztu Andrzeja Herki ksiądz nie napisał nazwiska rodziców.
Pozdrawiam
Chrystian
Pozdrawiam
Chrystian
Re: Gdzie szukać brakujących akt?
W Małopolsce były prowadzone księgi zapowiedzi przedślubnych.herka pisze: Pytanie jest takie: czy w tamtych latach poza aktami chrztu, małżeństw i zgonów były spisywane inne dokumenty, które mogłyby pomóc w identyfikacji osób? Mam na mysli jakieś dokumenty urzędowe coś jak akta stanu cywilnego, spisy ludności...
A może urodził się w sąsiedniej parafii?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Sąsiednią parafię sprawdzę. To jest jakiś pomysł.danisha pisze:Mógł być ochrzczony pod innym imieniem, a później używano innego.
Jest też możliwość, że z powodu nieobecności księdza ochrzczono go w sąsiedniej parafii.
Danka
Najgorzej jak go ochrzcili inaczej niż potem używali. Miałem podobny przypadek, ale tam ochrzcili prapra.. dziadka Jan Franciszek a potem w dokumentach był tylko Franciszek.
Pozdrawiam
Krzysiek
- Niewiadomski_Robert

Zapewne pochodzil z innej parafii a slub bral w parafii przyszlej zony (zwylke tak bywalo). Przeczytaj uwaznie akt slubu -czesto podawano tam informacje o malzonkach, ich rodzicach i parafiach ich pochodzenia. Jesli nic nie znajdziesz, to faktycznie nie pozostaje nic innego jak przegladanie sasiednich parafii. W owym czasie ludzie nie byli zbyt mobilni, zapewne wiec przodek byl z okolicy.