Wanted: akt małżeństwa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Witam,
poszukuję aktu małżeństwa 2xpradziadków z ok. 1915 r., najprawdopodbniej z parafii Dobra. Skany nie są oczywiście dostępne, bo za wcześnie, a ja nie mam za bardzo możliwości udania się gdziekolwiek, np. do archwium. Aczkolwiek proszę o wskazówki co robić.
Pozdrawiam
Marianna
poszukuję aktu małżeństwa 2xpradziadków z ok. 1915 r., najprawdopodbniej z parafii Dobra. Skany nie są oczywiście dostępne, bo za wcześnie, a ja nie mam za bardzo możliwości udania się gdziekolwiek, np. do archwium. Aczkolwiek proszę o wskazówki co robić.
Pozdrawiam
Marianna
Witaj Marianno.
Akt malzenstwa z 1915 roku jest jeszcze w odpowiednim USC i/lub w parafii.
http://mapa.szukacz.pl/
30 trafień dla miejscowośc Dobra.
Jak ustalisz o którą miejscowość chodzi i do której parafii/USC należała, to możesz napisać list z prośbą o kopie aktu.
Akt malzenstwa z 1915 roku jest jeszcze w odpowiednim USC i/lub w parafii.
http://mapa.szukacz.pl/
30 trafień dla miejscowośc Dobra.
Jak ustalisz o którą miejscowość chodzi i do której parafii/USC należała, to możesz napisać list z prośbą o kopie aktu.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Napiszę o moim doświadczeniu: potrzebowałem akt urodzenia cioci do PCK, w parafii księgi nie było więc udałem się do USC. Tam była szukana księga, wyjaśniłem sytuację, że to do PCK i użytku domowego. Pani po konsultacji z kierownikiem, wystawiła mi skrócony odpis aktu urodzenia kompletnie za darmo (normalnie taki odpis kosztuje chyba 23zł), na akcie pisze"zwolniony z opłaty skarbowej"
Pozdrawiam
Kacper
Pozdrawiam
Kacper
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Mam plan, żeby najpierw zwrócić się z ogólnym pytaniem do USC w Strykowie, bo szczerze mówiąc nie wiem, gdzie mam się zwrócić. Z-ca Kierownika USC, z tego co pisze na stronie WWW urzędu, zajmuje się sprawami typu odpisy etc. Bo z tego co szukałam, to nie ma w Dobrej USC. Zobaczymy, jaką dostanę odpowiedź.
Pozdrawiam
Marianna
Pozdrawiam
Marianna
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
http://www.strykow.pl/70,wydzial-spraw- ... znych.html
Napisz prośbę o odszukanie aktu w jakimś od - do (jakim się spodziewasz że powinien być) kilku letnim przedziale. Podaj wszystkie dane którymi dysponujesz o osobie której akt dotyczy i poproś o przesłanie drogą elektroniczną w mailu, kserokopii nie mającej mocy dokumentu urzędowego (koszt 5pln)
Powinnaś też wysłać z prośbą dokumenty które potwierdzają Twoje (lub może lepiej Twoich rodziców) pokrewieństwo z daną osobą której aktu poszukujesz.
Wiele razy tak załatwiałem sprawę w odległych USC i tylko w jednym przypadku musiałem pisać prośbę odręcznie i wysyłać listem poleconym i mimo że dłużej wszystko się odbyło to ksero też (trochę pogniecione) otrzymałem.
Powodzenia ozorkowianko.
Napisz prośbę o odszukanie aktu w jakimś od - do (jakim się spodziewasz że powinien być) kilku letnim przedziale. Podaj wszystkie dane którymi dysponujesz o osobie której akt dotyczy i poproś o przesłanie drogą elektroniczną w mailu, kserokopii nie mającej mocy dokumentu urzędowego (koszt 5pln)
Powinnaś też wysłać z prośbą dokumenty które potwierdzają Twoje (lub może lepiej Twoich rodziców) pokrewieństwo z daną osobą której aktu poszukujesz.
Wiele razy tak załatwiałem sprawę w odległych USC i tylko w jednym przypadku musiałem pisać prośbę odręcznie i wysyłać listem poleconym i mimo że dłużej wszystko się odbyło to ksero też (trochę pogniecione) otrzymałem.
Powodzenia ozorkowianko.
Krzysztof
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Ogromnie dziękuję za całą pomoc i wszystkie wskazówki otrzymane od Państwa. Już dobre kilka godzin temu wysłałam e-maila, takiego ogólnego, wstępnego. Czekam na odpowiedź z niecierpliwością. Mam nadzieję, że się uda, ale już zaczynam głowić się jak im dowiodę pokrewieństwa... Będę musiała wyprosić od rodziców i dziadków metryki (co, proszę mi uwierzyć, nie bedzie łatwe, bo trochę inaczej niż ja podchodzą do genealogii). Już nawet byłabym szczęśliwa, jeśli wysłaliby kopię do USC w moim mieście. Obawiam się jeszcze o to, że jestem niepełnoletnia, a zwróciłam się do nich w swoim imieniu...
Pozdrawiam
Marianna
Pozdrawiam
Marianna
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Muszę podzielić się radosnymi wieściami ! Otoż dzięki waszym wskazówkom dzisiaj rano otrzymałam mailem kopię aktu małżeństwa moich prapradziadków, zupełnie bez problemu, nieodpłatnie i bez wykazywania pokrewieństwa. Co więcej ów akt okazał się brakującym ogniwem. Jakiś czas temu w Genetece znalazłam sporo informacji nt. Potakowskich - siostra mojej praprababki również wyszła za mąż za Potakowskiego i w Genetece były indeksy dot. rodziny jej męża (i to sporo). Akt małżeństwa, który dzisiaj otrzymałam, wykazał, że siostry Gawlikówny wyszły za braci i w ten sposób zyskałam o wiele więcej niż jedno pokolenie. Doszłam do 6 pokolenia - 4xpradziadków. Teraz pozostają mi tlumaczenia aktów 
Pozdrawiam
Marianna
Pozdrawiam
Marianna
- Jan.Ejzert