Nazwisko: Sawicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Dzięki Ci. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Krystynko S., to nie moja zasługa z tym linkiem z Ossolineum, tylko tu uprzejmy Pan ( nie zapamiętałem nazwiska) chyba w wątku o Chołoniewskich podał za co także Dziękuję, piękna sprawa. Ja to skopiowałem ten adres i podałem dalej ( jest powyżej ), tam nie tylko jest ogrom informacji o nazwiskach i ich zamieszkaniach, wywodach, ale można też wpisać np. miasto i też są niektóre ; Julian
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Ja też b. dziękuję uprzejmemu Panu o którym pisze Julian(z postu powyżej) za nieprzespaną noc ;)
Maria
Ostatnio zmieniony śr 21 sie 2013, 23:01 przez Dubiczyńska_Maria, łącznie zmieniany 1 raz.
krystyna_skawinska

Sympatyk

Post autor: krystyna_skawinska »

W takim razie OGROMNE DZIĘKI WAM OBU, bo ja to wypatrzyłam w wątku Sawickich, a do Chołoniewskich pewnie bym nie zaglądała.
Rozumiem, że można to "cudo" przesłać dalej.

Pozdrowienia wszystkim i "szukajcie a na pewno w końcu znajdziecie"

KS

PS. A jak wygląda sprawa formalna, czyli korzystanie, a właściwie powoływanie się na zawarte w bazie informacje. Wygląda na to, że wszystko zastrzeżone - może Julian coś wie na ten temat, skoro przymierza się do książki, a tam trzeba powołać się na źródła, czy czasem wstawić kopię fragmentu tekstu.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Cóż by znaczyło pisanie do szuflady, ale tylko w taki sposób jest najtaniej, czyli komputero - wydruk tylko na jednej stronie kartki pisane, nie tak jak książka ma zapisane dwie swoje strony. Oczywiście zawsze wpinam zdjęcie metryki czy skan z książek i pod tym podpisuję skąd pochodzi, nieraz trzeba to też przetłumaczyć i wskazać kto, teraz najczęściej samemu to robię. Wszystko w takiej postaci jako książka na razie swojej produkcji, to moim zdaniem zwrot kosztów z racji choćby nieprzespanych nocy, opłaty za prąd itd. To się nie liczy, ale to jednak napisać z sensem i w oparciu o dokumenty, a jeszcze nikogo nie obrazić, a tak jak było się wyrazić, np. panna z dzieckiem. To jest trudne i wpływa na psychikę człowieka ta genealogia na pewno ( czy pochwalą, czy oplują, jak tu się zdarza ), czyli może być pozytywnie zakręcony ; pozdrawiam - Julian
krystyna_skawinska

Sympatyk

Nie wiem czy dobrze rozumiem; oczywiście jeśli książka "do szuflady" czy też dla swoich w formie komputeroej kopii, czy nawt ksero - to nie ma problemu.
Ale miałam na myśli wykorzstanie informacji np. do artykułu/opracowania, które miałoby szansę ukazać się drukiem. Wtedy chyba samo powołanie się na źródło może nie być wystarczające. Spotkałam sie z koniecznością uzyskiwania zgody na wykorzystanie np. kopii fragmentu tekstu, czy fotografii; czasem słono sobie za to liczą.

KS
Sawicki_Julian

Sympatyk

Tak Krystynko, trzeba mieć zgodę na publiczne pisanie, a ze dużo jest materiału obcego w takiej książce, to właśnie wyprodukowanie własnej książki drogo kosztuje, nie wiem dokładnie ile, ( może 2 tysiące ). Czyli podać na tacy swoją zbieraninę dokumentów przez lata i jeszcze zapłacić, a kto to wróci, raczej genealogią zajmują się ludzie jeden na parę tysięcy, czyli w skali np. miasta Ostrowca ( 80 tys. ludzi ) widzę około 10 osób ; Julian
krystyna_skawinska

Sympatyk

Miły Julianie - Krystynko mówił do mnie .... moja pierwsza sympatia - lat temu ponad 30. Niestety zmarł na ziarnicę mjąc lat 28... stare dzieje. Ale miło sie skojarzyło, choć łezka w oku.

Wszystkiego dobrego
Krystyna
z Krakowa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam i Dziękuje za miłe słowa, ciesze się ze mi przyjaciół przybywa, wspomnień tych dobrych mam sporo że by książkę napisał.
Takie najstarsze to jak miałem 12 lat, ojciec mój był kowalem i był człowiekiem słownym, jak powiedział ze wóz będzie okuty za dwa tygodnie to tak było. Ale pracownik który prywatnie pracował na dzień kiedy trzeba było wyrabiać osie do woza, nie przyszedł do kuźni. Ja nie poszedłem do szkoły, tylko młot 4 kg i do roboty. Potem w nocy o lampie naftowej czytałem książkę zadaną z lektury, ale napisać streszczenie już nie zdążyłem. Na drugi dzień w szkole Pani pyta czy ktoś nie odrobił lekcji, cisza,to mnie pierwszego wskazała by czytać streszczenie z przeczytanej książki, więc wstałem w ławce, wziąłem zeszyt do ręki i czytam, w pewnym momencie Pani mówi ; dosyć i czytaj dalej, wskazała koleżankę, która czytała dalej streszczenie.
Ja usiadłem i myślałem czy nie trzeba pokazać swój zeszyt, ale nie, tylko sąsiad z ławki, przekłada w moim zeszycie kartki i pyta, gdzie to jest napisane co czytałeś, ja mówię - nigdzie, czytałem z głowy. Może to nie takie ważne ale się pamięta ; pozdrawiam i także Ci życzę Krystynko wszystkiego co dobre ; Julian
krystyna_skawinska

Sympatyk

Pisz książkę ! - może jescze kiedyś znajdę ją w księgarni. Ostatecznie "do szuflady" - może Twoje wnuki wydadzą, a moje przeczytają.

Powodzenia
(a może i ja coś napiszę; książkę chyba - nie, ale "reportaż" jak odnalazłam wśród przodków w linii prostej Hieronima Pinocciego, dworzanina rodem ze słonecznej Toskanii - chyba byłoby warto - nawet do szuflady. Ile było emocji jak ze strzępu starej kartki zapisanej trudnym do odczytania pismem w j. niemieckim, która wypadła ze starego modlitewnika, z każdym kolejnym dniem i tygodniem, z każdą zdobytą drobną informacją, dzięki życzliwym osobom, stopniowo wyłonił się intrygujący fragment rodzinnej historii)

Sredecznie pozdrawiam

Krystyna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, teraz mogę z podniesioną głową napisać ciąg dalszy w tył mojej genealogii Sawickich, zawsze uważałem żeby nikt nie podważał tego co się pisze, to musi być co najmniej w dwóch źródłach. Nie było łatwo, ale po kilku razach przejrzenia tej genealogi w Bazie Ossolineum o różnych Sawickich, jedna rzecz mnie niepokoiła. W roku 1751 ur. się syn Walentego Jana i Jadwigi z Hreczków ; Sebastian i jest jego genealogia z czterema synami, jeden syn chrzczony w cerkwi. Jak to może być możliwe jak w roku 1751 Jadwiga miała 6 lat ( ur. w 1745 r. ). Następnie jest zapis w Przemyślu ; Jacek Morawicki zapisuje swe Dobra Sawickim - Walenty i Jadwiga ( wnuczce Jadwidze ) połowę Morawicy i Wola ( Morawicka). Dalej tego Sebastiana najstarszy syn Maciej stara się o wywód ze szlachectwa po śmierci ojca ( w 1802 r. ) i pisze swą genealogie w 1804 r. do kijowskiej heroldii ; ja Maciej Sawicki herbu Ślepowron syn Sebastiana ur. w Żurnaliwce pow. Taraszcz, gubernia Kijów, dziad mój Jan i pradziad tez Jan, już pomarli. W książce po ukraińsku ( Naszczadki Rikardiw Sawicz ) jest to samo ; Sebastian Sawicki i wywód szlachecki przeprowadził pomyślnie w 1790 r. , a jego syn Maciej w 1804 roku także, ale cofnięto to potem. Interweniował u Cara Mikołaja I, nie pomogło, ale gdy zginął jego brat Łukasz Sawicki w wojnie Rosji z Turcją w 1811 r. i z pięciu synów Macieja trzech poszło do armii rosyjskiej, car Mikołaj I osobiście przysłał wiadomość ze Maciej ( i jego bracia, Łukasz i Kalikstrat ) są wpisani do pierwszej księgi szlachty, było to w roku 1829. A w genealogi ich wywodu pisze tak ; Sebastian Sawicki chrzczony 18 grudnia 1751 r. w ( cerkwi ) Stwiszczy, syn Jana ( bez Walentego ) i Agaty z Krzyżanowskich, wnuk także Jana, (nie ma tyko podanej żony Jana - dziadka ). Jan dziadek pracował w Białej Cerkwi w starostwie tak jak jego syn też Jan, gniazdo ich to jest wieś Żurnalicha koło Tulczyna, na południe od Kijowa i jest więcej podane gdzie pracowali ich przodkowie ( u kogo ). Teraz rozwiązanie zagadki ; w guberni Kijowskiej, Walenty był zawsze Janem ( raz tyko pisze na rysunku z Sebastianem jako syn Walentego Jana) i herbu Ślepowron, w Chęcinach od Żurawliwki setki km Walenty Jan był tylko Walentym i jego druga żona Jadwiga ( ślub w 1762 r. ), jego dzieci piszą się herbu Nowina. Tyko chyba moja wiara że się coś znajdzie, dała mi takie rezultaty, praktycznie zagadka nie do rozwiązania. A jednak Dzięki Bogu i ludziom pomocnym w opisach w książkach i tu na Serwisie i udało się, Dziękuję Bardzo Wszystkim i pozdrawiam - Julian
Ps ; podaje jeszcze raz link gdzie to wszystko można znaleźć i także wszystkie inne nazwiska mogą tam być, wpisać w nowe szukanie swe nazwisko, dla Sawickich najwięcej jest w sygnaturze nr - 435 ;
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki.php
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam wszystkich genealogów i miłych gości, podaje do wglądu kolejne ułożone i opisane od najstarszego Sawickiego z datą, to co wyszukałem w dobrym źródle z moimi przodkami. Z wszystkich metryk, rysowanych drzewek genealogicznych i wywodów szlacheckich, opisów w książkach i kronikach, to wszystko porównuje ze sobą i gdzieś na na 95 % dokładności mogę ułożyć obiecane także sobie drzewko, następnym razem je podam, jak dojaą do tych akt metryki wtedy będzie blisko stu procentowe drzewko, pozdrawiam : Julian

Wypisane z tych akt z Bazy Ossolińskich o wszystkich Sawickich , są tu poniżej ;

1669 r. - Metryki Koronne , Warszawa zmarł Sawicki Józef - podlaski miecznik, syn jego Jacek ur. w ok..1668 , a syn jego ; Mateusz ur. w ok. 1720 r. w 1772 r. sprzedał Sawice Bronisze, akta Metryka Koronna Warszawa
1699 r. - Stanisław Sawicki zmarł - miecznik podlaski
1751 r. ur. Sebastian Sawicki + Teresa i synowie ich ; ur. 9. 08. 1780 r. Maciej ;
Łukasz ur. w 1785 r. ; Kalikst w 1794 r. i Maciej Felix ( ur. w ok.. 1790 r. ) zm. w 1841 r. to wnuki Jana Sawickiego herbu Ślepowron, w 1775 r. działał ( ur. w ok..1730 r. Walenty Jan ? )
Synowie Macieja Feliksa - Faustyn ur. 1837 r. i Kazimierz Edward ur. 1830 r.
1763 r. zapis sprzedaży -Turzyłów ; Ignacy Sawicki syn Wojciecha i Marianny z Turzewskich
( Michał, Franciszek, Tomasz i Kazimierz - Sawiccy ci nie mieli majątku )
1766 rok ( rysunek ) ; Walenty Jan Sawicki subdelegat w zamku chęcińskim z Jadwigą z Hreczków ( strzałka w dół ) syn Sebastian ur. w 1751 roku. Sebastian ma synów ; Maciej ur. 9 sierpnia 1780 r. ; Łukasz ur. w 1783 r. ; Kalikst ; Maciej Teofil - zm. w 1841 r.
Ten Maciej Teofil ma synów ; Faustyn ur. w 1837 r. i Kazimierz Edward ur. w 1830 roku.
1771 r. Warszawa M.K ur. się syn Mateusza - Jan, a syn Jana ( i Kseni z Żardeckich ? ) - Sawickich to też Jan ur. w 1793 r. Synowie Jana to ; Wojciech, Bartłomiej, Fabian
9. 08. 1780 w Cerkwi Sewerynowski ur. Maciej ; Łukasz ur. 1783 r.; Kalikst ur. w 1794 r. i Maciej Feliks , to synowie Teresy i Sebastiana Sawickich
3 luty 1793 r. ur. w Dąbrowicy par. Janów w Galicji Jan s. Jana i Xeni z Żardeckich ; Sawicki
Kazimierz Edward zm. 1830 r. Żona Jego Justyna, zm. w1837 r. raczej to jest Maciej Teofil ur. ok.. 1790 roku, a syn jego to Kazimierz Edward
1807 r. Zarudzie i Wałachówka - Jan Sawicki

Wywody ;
1681 r. Lwów - Sawicki Jan
1741 r. Przemyśl - Sawicki Jan dla Jana ,Ossolińskie w księdze prawa majątkowego -
Przywilej - na nadanie majątku ( czyżby dziadek Walentego Jana tez miał na imię Jan, bo wypada że Walenty miałby w 1741 r. około 11 lat i jemu chyba by nie zapisali już majątku ? )
1782 r. Lwów - Antoni Sawicki
1782 r. Halicz - Józef Ignacy Sawicki syn Wojciecha i Marianny Turzowskiej,
zamieszkały w Turzyłowie herbu Złotogoleńczyk
1782 r. Halicz - Józef syn Wojciecha i Marianny Zwierzyńskiej - Sawicki
1782 r. Lwów - Józef syn Franciszka i Barbary Dąbrowskiej
1783 r. Biecz - Franciszek Sawicki syn Józefa i Zofii Binczyckich dziedzic w Bistoszowy
1783 r. Lwów - pradziadek Sawicki Samuel + Marianną Popiel
- dziadek Sawicki Teodor + Anastazja Michałowską
- rodzice Sawicki Sabba + Eudokksja Piotrowska
- synowie ; Michał, Bazyli, Jerzy, Jan, Bazyli Wielki, Szczepan, Grzegorz
- Michała i jego synowie ; Stanisław i Feliks (Połonice ?) wylegitymowani w 1845 i 9 r.

Metryki Koronne w Warszawie ;
1660 rok - Jakub Sawicki syn Piotra
1665 r. - Sawicki Paweł ( Władysław ) sędzia ziemski mielnicki ; przywilej
1667 r. - Sawicki Jan syn Kazimierza
1668 r. - Sawicki Samuel pograniczny Jego Królewskiej Mości
1669 r. - Stanisław Sawicki miecznik podlaski zmarł, a po nim ten deputat miał Józef
1669 r. - Sawicki Józef miecznik Podlaski
1673 r. - Sawicki Melchior kasztelan Brzesko Litewski
1676 r. - Sawicki Stanisław podchorąży mielnicki ; przywilej
1676 r. - Sawicki Jerzy sędzia ziemski mielnicki
1686 r. - Sawicki Jakub burgrabia Inowrocławski ( herbu Lubicz ? )
1689 r. 1 listopada w Warszawie ? ur. się Marcin syn Grzegorza i Anny - Sawicki
1717 r. - Sawicki Michał podczaszy Węndeński ; przywilej
1718 r. 4 stycznia w Rawie Ruskiej ur. Antoni syn Józefa i Barbary - Sawicki
1742 r. - Sawicki Dominik syn zm. Sebastiana - Krynki Rogale, miał syna Wawrzyńca
1757 r. - Sawicki Wojciech syn Franciszka , wnuk Stanisława
1761 r. - Sawicki Szymon i Tadeusz synowie Macieja , wnuki Bartłomieja ;
Jan, Stanisław, Baltazar - synowie Macieja
1762 r.-Sawiccy ; Krzysztof i Walenty, Alexander Samuel, synowie zmarłego Jana po 1741 r. - Przemyśl ? Ludwik Mikołaj - syn Alexandra
1762 r. - Sawicki Walenty syn Krzysztofa ? metryka chrztu w Met. Koronnych - Warszawa
1771 r. - Sawicki Jan syn Mateusza ; Wojciech , Bartłomiej , Fabian - synowie Jana
1772 r. - Sawicki Mateusz syn Jacka wnuk Józefa
Paweł Sawicki syn zm. Józefa , Franciszek syn zm. Filipa z Sawic Broniszów
Franciszka Sawickiego synowie ; Andrzej, Fabian, Piotr, Ludwik ; akta MK Warsz. Chrzty
1779 r. - Sawicki Jozef sędzia pograniczny woj. Bracławskiego
1781 r. - Sawicki Michał syn Macieja ; Koryczany Wendeńskie
1783 r. - Sawicki Wojciech chorąży regimentu pieszego
1783 r. - Sawicki Wojciech porucznik artylerii częstochowskiej
1785 r.- Sawicki Adam, kupuje polowe Dóbr Stasiówka
1785 r.- Sawicki Maciej Kazimierz ur. w Załużu s. Mikołaja i Marianny Ziędecka - Derewnia
1788 r. - Sawicki Michał syn zm. Tomasza, wnuk zm. Walentego z Czapli Andrulewiczów
1790 r. - Sawicki Florentyn syn Tomasza

Metryki z Podola ;
1689 r. - ur. Marcin Sawicki syn Jerzego ( albo Grzegorza ) i Anny
1744 r. - ur. Kacper Felix Sawicki syn Marcina Józefa ( adwokat w Podhajcach ) i Anny
1760 r. - ślub ; Sawicki Andrzej z Marianna Przygodzka
1761 r. 12 kwietnia - Katarzyna Franciszka Sawicka
1763 r. 24 kwietnia - Felix Jan Nepomucen Sawicki
1764 r. 11 marzec - Jerzy ( albo Grzegorz ) Jozef Sawicki
1765 r. 7 kwietnia - Franciszka Katarzyna Sawicka
1777 r. ? - ur. Magdalena Sawicka córka Antoniego i Agnieszki
1803 r. - ślub ; Sawicki Seweryn z Anną Krechowicką
1811 r. - ślub ; Sawicki Teodor z Heleną Torkalówną
-------------
1616 r. - Stanisław Sawicki Komornik Ziemi Drohickiej, w 1627 Dep. na Tryb Radom
1633 r. syn jego ( Stanisława) - Władysław, 1691 r. wnuki Stanisława ? ; Michał i Jędrzej
1700 r. - Jakub Lubicz Sawicki burgrabia inowrocławski
Kamieniec Podolski z metryki ;
1762 rok 3 październik - Generos. Sawicki
1764 r. Sabba Antoni Sawicki i Jadwiga Sawicka ze wsi Miltawce
1775 r. Sawicka Agnieszka i Sawicki ; małżeństwo ; zaświadczają
--------------------
Rok 1775 do 1780 - wolumen legnum - 8 ;
Sawicki Walerian burgrabia chęciński, komisyjne rozgraniczenie starostwa Radoszyckiego z Dobrami Dzibałtowa
Sawicki Antoni strażnik Starodubowski komisyjnie ogranicza Dobra Glinieńczyk ?
Sawiccy ; strażnikowstwo starodubowskie rozgranicza Dobra Lelikańce od Łomniany
Sawicki Antoni Strażnik Starodubowski ma ( dostał przywilej ) kamienice w Wilnie
Sawicki Antoni i żona Józefa z Wojnów
Sawicki Ludwik Rotmistrz Mścisławski, sprawa o sukcesję po Onufrym Stabrowskim
---------------
1694 r. 17 września w Narolu Michał syn Szymona i Krystyny z Tomaszowa
1732 r. w katedrze Lwowskiej Stanisław syn Michała i Katarzyny Sawickich
1732 r. w kat. Lwów Michał syn Macieja i Agnieszki Sawicki
1734 r. w kat, Lwów Maciej syn Macieja i Marianny małżonków Sawickich
1735 r, w katedrze Lwów Maciej syn Kazimierza i Marianny
1736 r. w kat. Lwów Kazimierz syn Macieja i Marianny w styczniu urodzony
1763 r. w katedrze Lwowskiej Jacek syn Jana i Reginy Sawicki
1764 r. w kat. Lwów Franciszek Sal. Antoni syn Jacka i Marianny z Moszyńskich - Sawicki
1793 r. 3 luty ur. w Dąbrowicy metr. w Janowcu Jan Sawicki syn Jana i Xeni z Żardeckich
Pomiędzy 1711 a 1775 r. ur. w Kulikowie Jędrzej Sawicki
Obligacje i majątki ; 1633 r. - Jan Sawicki 1200 florenów - Strzemecki
1649 r. Maciej Widzowski s. Jana i Zofia Latoszówna - Marcianna Sawicka c. zm. Szymona
1653 r. - Samuel Sawicki ( ten z wywodu szlach. 1783 r. h. Cholewa ) i Bartłomiej Lisowski
1676 r. Jan Łoziński z Dąbrowicy i Jan Sawicki z Sawic ( donacja Dąbrowicy dla Sawickich )
Jan Łoziński wieś Jasniecza i Jan Sawicki z Sawic Koczkodan - obligacje
1687 r. ksiądz Jan Sawicki i Piotr Sawicki z Sawic Ruskich i Anna Przesmycka małż, i syn
( Stefan ) Szczepan Sawicki żołnierz JKM i podskarbi ; Kazimierz Czepkowski
1692 r. - Andrzej Łoziński Dzieżkowicz i Jan Sawicki zm. i drugie o wieś Turzyca
1693 r. - Grzegorz Sawicki arcybiskup lwowski - dwór Stawczany
1699 r. - Anna Łozińska i zm. Jan Sawicki i Piotr Sawicki syn ; Andrzej Łoziński - brat
1705 r. - Piotr Sawicki syn Jana i Anna Łozińska - małżeństwo, a Józef i Paweł - bracia
1708 r. - Piotr i Józef Sawiccy syn. Jana i Anna z Łozińskich ; Paweł i Katarzyna - panna
Łozina ; Szymon i Anna Bąbkowa - donacja
1717 r. - Piotr Sawicki syn Jana z Sawic. Koczkodan Sawicki i Anny
Paweł Sawicki syn zm. Jana i Anny z Łozińskich syn, Anna Lityńska ; żona
1740 r. - Jan Sawicki i Wiśniewski
1741 r. - Michał Sawicki syn nieżyjącego Józefa i Anna Bolońska - Dąbrowica Paweł Sawicki
1759 r. - Antoni Koczkodan Sawicki i Anastazja ze Zgałaty Łozińskie ; Dąmbrowica
1774 r. - ksiądz Grzegorz Sawicki i Alojzy Witold Aleksandrowicz kanonik lwowski filia w Warszawie ; 5 tysięcy florenów
1777 r. - ksiądz kanonik Jan Nepomucen Sawicki we Lwowie na przedmieściu Krakowa
( Jałowiecki ) dwór Białka Szlachecka - dzierżawa
1778 r. - Jozef Sawicki - wieś Medweza ; 32 tysiące florenów
1783 r. - Ewa z Łozińskich Sawicka i Antoni Sawicki ; małżeństwo, Bazyli Zarembowski i Łoziński brat ( szwagier ) ; protestacja

Akta Kastralne w Bełzie ;
1643 r. - Jan Sawicki z Sawic Bronisz syn nieżyjącego Piotra Sawickiego Krzemieńczyka ; wieś Sawice Bronisze i Stanisław Sawicki syn zmarłego Macieja Sawickiego ; donacja
1646 r. - Alexander Sawicki i Katarzyna Kruszyńska
1665 r. - Andrzej Sawicki sprzedawca parceli z Dóbr Mielnickich dziedzic wsi Szczepiatyń syn zm. Mikołaja Sawickiego i Zofii z Lipskich, Kazimierz Chrząszcz ; donacja ( darowanie )
1681 rok - Jan Sawicki syn zm. Wojciecha i Krzysztof Dunin ; 2 tys. Florenów
Sawicki ze wsi Szczepiatyń i Krzysztof Dunin
Akta Kastralne Żydaczowskie ;
1771 r. Jan Berlicz Strutyński wieś Turzyłów folwark Popielowszczyzna, Ignacy Sawicki don.

Akta Kastralne Przemyskie ;
1766 rok - L. 265 poz. 574 ; Generosus ( Szlachetnie Urodz. ) Jacek Morawicki ( dziadek ) podzielił w Dobrach Morawica, jeden z folwarków ; Wola Morawicka według umowy przed małżeńskiej dla Generos Walenty Jan Sawicki subdelegat w zamku Chęcińskim z Jadwigą z Herczków, córka zmarłego już Gener. Andrzeja Hreczki - małżeństwo ; donacja ( darowizna )

Akta Kastralne Halickie ;
Jan Sawicki w roku 1734 w Dubiecko kwituje prowizji 200 zł za pożyczone 6 tysięcy złotych polskich od Wieniawskich , spłata długu .
1739 rok ; 8 maj Raszków - Sawicki Jakub pisze list do Stefana Malińskiego starosty nowogrodzkiego w języku polskim z podpisem i pieczęcią czerwoną i adresem ; 2 arkusze
1763 r. - Jan Strutyński, podział majątku Turzyłów ; Ignacy Sawicki - Donacja
Ignacy Sawicki syn Wojciecha i Marianny z Turzewskich ; kontrakt ze Strutyńskim w 1763 r. na Turzyłów ( część) koło Stryja w roku 1802 sprzedał Wiktorii z Sawickich Czajkowskiej
Jan Sawicki w roku 1807 posiadał Dobra Zarudzie i Małachówkę które w 1809 r. sprzedał Maksymilianowi Trzcińskiemu
1779 r. Akta Kastratu w Haliczu ; Sawicki Bazyli syn Jana i Marianny z Grabowieckich, siostra Zofia Sawicka za Kamińskim
1783 r. Józef Sawicki i Zofia Bieńczycka dziedzic Bistoszowej obwód Tarnopol syn ich Franciszek - wywód ze szlachectwa ; herbu Nowina
1784 rok ; wdowa po Sawickim Wiktoria z Żulińskich dziedzic we wsi Wronów koło Żółkiewki ma dzieci - Klemens 17 lat ; Ignacy 16 ; Jakub 15 ; Teresa 11 ; Wincenty 9 ;
Antoni 8 ; Brygida 7 miała lat =========================
Inne ;
"1748, Papiery Ludwika Szołdrskiego, notaty, fragment dziejów Polski, kwity, sprawy z Żydami, sprawa Hantkiewicza Knochenwebel. List Szołdrskiego do Hantkiewicza"
Sawicki Jakub, gubernator zamku w Raszkowie i Jahorlika ( dziedzic ) 1742 r. ( str. 101-102 ).
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Panie Julianie,
w indeksowanym przeze mnie Turzysku występuje nazwisko Sawick urodzenia i zgonyi:
1 Mikołaj Adam Sawicki Rastów 1839.12.31 Jan Józefa Brzozowska
27 Władysław Sawicki Rastów 1841.12.18 Jan Józefa Brzozowska

4 Izabela Sawicka Rastów 5 l. 1841.02.12 Jan Józefa Brzozowska
19 Jeremiasz Sawicki Bobły 75 l., żona Aleksandra Michalewicz 1841.10.02
6 Feliks Sawicki Torhowiszcze 69 l., żona Teofila Borkowska, s. Jan 1844.03.04
może przydatne informacje?
Ja poszukuję Monkiewiczów (pierwszy ślad 1848 Turzysk), Wojciechowskich (Strzelce, Inowrocław), Błażewiczów (pierwszy ślad Jarosławice par. Przytyk 1837). Dużo pracy przede mną!!!!
serdecznie pozdrawiam
ewa wojciechowska
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Ewa ( piszemy po imieniu ) i dziękuje za Sawickich, wszystko zbieram, ci powyżej co podajesz to już będą młodsi Sawiccy, moim problemem są metryki z tych powyżej podanych na przełomie lat 1600 / 1700 ; pozdrawiam - Julian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam i podaje moich Sawickich i pokrewnych drzewo genealogiczne, po siedmiu latach pracy nad nim i pomocy ludzi z rodziny z Polski i z zagranicy i całkiem obcym których nigdy nie widziałem ; Dziękuję Wszystkim.
Drzewko pisane swoimi słowami, teraz należy się mi urlop bezpłatny, czyli różaniec i za piec ; pozdrawiam - Julian ;

Drzewko rodu Sawickich według książek i opisów samych Sawickich w
dokumentach z różnych archiwów we wschodniej dawnej Polsce

1306 rok ; to pierwszy zapis ze rycerz za zasługi wojenne i służbę w wojsku z Wołynia dostaje od Księcia Mazowieckiego Siemowita część wsi Sawice w ziemi Bracławskiej, od której wzięli nazwisko Sawicki. Tu nie wiadomo czy miał, lub był adaptowany do herbu ( runa wtedy ) Korwin, czyli Ślepowron. Najwcześniejsza data o tym herbie jest z roku około30, kiedy był ukrzyżowany Pan Jezus za panowania cesarza Tyberiusza w Jerozolimie, żył wtedy Rzymianin Massala któremu w pojedynku z większym od siebie rycerzem Frankiem pomagał kruk, wygrał ten pojedynek Rzymski rycerz bo kruk siedzący na ramieniu u Massali dziobał i rozpraszał przeciwnika. Potem obrał sobie ten Massala za znak na tarczy kruka, potem herb. O tym Rzymianinie w innym pojedynku jak parą karych koni przegrywa pojedynek z parą białych koni mieszkańca Judei, film Pt. Dziesięć Przykazań.

1388 r. - na Mazowszu jest rycerz Sawa vel Sawicki herbu Cholewa, ten herb powstał od cieśli który przez puszcze przeprowadził wojsko polskie króla Bolesława Śmiałego na tyły Prus, było to przed 1081 rokiem, ten cieśla zamiast w walce miecza używał klamrów, czyli klamry vel cholewa - herb

1405 r. Wielki Książe Witold nadaje braciom ; Henrykowi, Piotraszowi, Marcinowi i Andrzejowi z Sarnowa na Wołyniu ? wieś Czaple w ziemi Drohickiej. Bracia ci kupili też część wsi Wyrozęby i Kamianki, potem rozdrabniali swe ziemie dla dzieci, a ci zakładali nowe wsie

1408 r. rycerz z Wyrozęmb herbu Jastrzębiec sprzedaje wieś Sawice dwom braciom Czaplickim ; Stanisław i Jarosław, ale tylko Stanisław tam mieszkał w Sawicach .

Bojar Roman ( po rusku Borys ) + żona z Rus od Kijowa, ich synowie maja być Piotr i Paweł ; pułkownicy w wyprawach na krzyżaków mają połączenie herbu ( ojca i matki ) Bawola Głowa z herbem Lew = Wieniawa, osiedlają się koło Nieświeża. Od Radziwiłła miasto Ilia mają jako posesorowie i Załuże alias Sawice wieś, na Podlasiu od Radziwiłła część wsi Sawicze ( 4 włoki ) i od króla zamiana na 6 włók, wieś Starczewice, zbierają opłaty z przejazdu na Bugu i inne majątki.
Po wojnie pod Grunwaldem król Wł. Jagiełło nadaje dwom braciom ; Piotr i Paweł ? herbu Bawola Głowa nowy herb Lubicz z zachowaniem starego i ziemię królewskie w Administrację na Podlasiu

1438 r. - Stanisław z Sawic był oprawcą sądu drohickiego w 1455 r. oraz komornikiem sądowym i sędzią drohickim w 1464 roku, pisał się na przemian z Czapli i Wyrozęmb
----------------------------------------------
1438 r. w Wyrozęmbach pobudowany kościół przez trzech braci z Wyrozęmb ; Marcin, Piotr i Paweł jest miedzy innymi panami podpis ; Sawicki Stanisław w Sawic

1440 r. - zapis o Janie Sawickim, 1455 r. Sawicki w Wielkopolsce od króla dostaje herb Nowina

1452 r. … Rafał Saczko miał z żona Barbara czterech synów: Mikołaja, Jana, Rafała i Stanisława. Czaple należące do Saczków były dodatkowo określane jako Ruskie od mieszkających tu chłopów ruskich ( poddanych ). Oprócz Czapli posiadali oni wieś Choszczówkę (dzisiaj zaginiona, znajdowała się między Liszkami, a Skrzeszewem )…

1455 r. Bronisz syn Stanisława z Sawic sprzedaje cześć Sawic i buduje nowy dwór zwany Bronisze

1456 -1474 mieszkańcami tej osady, zwanej wówczas Savycze, byli - Paweł i dwaj bracia stryjeczni:
Daniło i Maćko - nabyli te dobra w Sawicach od księdza Tomasza z Sawic.

1460 r. - syn Stanisława ; Bronisz syn jego Grzegorz i wnuk Stanisława ; Tomasz
1472 r. Maciej z Sawic i Daniel Sawicki w Sądzie ze Skwierczyńskim o Kobylany
1484 r.- synowie Bronisza Sawickiego ; Maciej, Mikołaj, Andrzej i Grzegorz

Tomasz Sawicki syn Grzegorza wójt w Narwi w 1527 roku + …… ich syn Adam
Adam Sawicki wójt w Narwi do 1560 r. i żona Anna Skwiercińska ? - synowie ich ; Jan i Maciej
Maciej Sawicki syn Adama herbu Lubicz i Cholewa po Akademii Wileńskiej, wójt dziedziczny w Narwi po dziadku i ojcu w 1560 roku, pisarz u Radziwiłła Mikołaja Rudego i potem królewski, senator i kasztelan Podlaski, miał majątki ; Sawice, Rzeczyca, Łopiennica z jeziorem Rasza, od 1568 z nadania króla Czarne Łozy i wiele innych + pierwsza żona - Eufrozyna Strokowska, druga żona to Salomea Szpot (siostra starosty Piotrkowskiego Piotra Szpota ) od której miał trzech synów ;
Jan w 1566 chorąży Lepuński , Stanisław i był tez Piotr w starostwie ( wójtem ) Mielnika w 1577 r.
Z opisów jest że i 3 żona Macieja to Anna Wojciechówna z Brzezicz i synowie ; Wojciech i Mikołaj, w 1583 r. sprzedają jedną z dwu kamienice w Wilnie, Maciej Sawicki zmarł w 1581 roku

Wojciech herbu Lubicz i Nowina , majątek Lisów ( lub Liszki ), Czarne Łozy - starosta Mielnika w 1576 r. , senator + Barbara ? Dłuska ; synowie ich ; Krzysztof i Mikołaj - biskup Smoleńska w 1638 r. i Jan jezuita herbu Cholew zm. w1657 roku w Drohiczynie
2 voto - Wojciech Sawicki i Katarzyna Pukszta - Klauzgiewicz, mieszkali na Żmudzi i synowie ; Melchior Stanisław – wojewoda Brzeski i Adam starosta Mielnicki
Wojciech wychowywał się i uczył w domu na dworze u Radziwiłłów w Liwiu, razem z Krzysztofem zwany Sierotką, Krzysztof urodzony w Ćmielowie, syn Krzysztofa Radziwiłła Czarnego i Elżbiety Szadłowieckiej córki Krzysztofa z Ćmielowa, Opatowa i Szydłowca. W roku 1574 Wojciech powrócił ze szkoły w Niemczech w Lipsku do rodziców. Wojciech Sawicki zmarł 26 grudnia 1611 roku

Melchior Stanisław Sawicki syn Wojciecha, wojewoda Brzeski ( major ) herbu Cholewa i Nowina po Akademii Wileńskiej z Zofii Piekarskiej córki Krzysztofa Piekarskiego z Piekar w parafii Obrazów koło Sandomierza - ich synowie : Antoni i Karol w zakonie jezuickim, Dominik Kazimierz, Krzysztof Marcin. Był tez ich brat Jan w 1671 r. w Horodlu przy zapisie działki kościołowi za odprawianie mszy za ojca Melchiora Stanisława zmarłego w 1668 roku . Córka jedna Melchiora za Wołłowiczem i 2 voto - Mleczko, Katarzyna za Janem Jerzym Szujskim, albo ta, albo trzecia córka Melchiora i Anny była za Piotrem Piekarskim z Piekar, pracował na Podlasiu w Brześciu Litewskim

Krzysztofa Marcina Sawicki - kapitan w wojsku z Eufrozyny Krasowskiej - syn ich Karol Marcin w roku 1700 sprzedał trzy wsie po ojcu Krzysztofie i stryju Dominiku ; Nowy Dwór , Zaniwie, Denisów

Dominik Kazimierz Sawicki syn Melchiora - kasztelan Brzeski z Wiktorii Sadowskiej ; syn Antoni
Dominik zmarł w 1691 roku, a brat jego Krzysztof zmarł w 1696 roku.

Antoni Sawicki syn Dominika herbu Cholewa, rotmistrz wojsk Wielkiego Księstwa Łotewskiego, z Chreptowiczówny ( podkomorzanki nowogródzkiej ) - maja trzech synów ; Jakub, Alexander, Marcin Antoni Sawicki w roku 1698 pisał testament do Akt Grodzkich Orszańskich i wpisał tam 17 osób w sześciu pokoleniach zaczynając od Macieja syn Adama ( jest ten opis )
Alexander syn Antoniego dworzanin JKM. ( brał udział w Elekcji w 1648 r. ) został na Litwie w rodowym majątku w Czarnych Łozach, Załużu - Sawice , Łapienicy + ……………- ich synowie ; Jan i Władysław

Jakub ( Czarny ) Sawicki syn Antoniego na Czarnych Łozach, potem dyspozycją u Jaśnie Wielmożnych Xiążąt Majburdzkich Radziwiłłów nad Hrabstwem Kopylskim i Romanowskim ( gdzieś koło Kijowa ) z Wiktorii Żebrowskiej, córki Cześnika Łomżyńskiego Alexandra Żebrowskiego, mają dwóch synów ; Jan i Józef. ( Jakub Sawicki w 1709 pisał testament do akt Grodzkich Orszańskich )

Marcin syn Antoniego + …….. miał dwóch synów ; Piotr i Bazyli, pracowali razem Jakubem na Białorusi

Jan Sawicki herbu Ślepowron syn Jakuba ( pracował u Branickich ? zm. przed 1762 r.) mieszkał w okolicy Białej Cerkwi i Przemyśla ( Żurawliwka i Dubiecko, Rudołowy ) + Wiśniowska ? - ich synowie ; Krzysztof , Walenty Jan, Aleksander Samuel i Mikołaj ?
-----------------------------------
To poniżej drzewko na podstawie metryk i odpisów z metryk, testamentów i akt z hipoteki ;

Jan Walenty Sawicki syn Jana - ślub w ok. 1751 r. Agata Krzyżanowska - Żurawliwka gubernia Kijów na Ukrainie ; syn Sebastian ur. w 1751 r. chrzest w cerkwi Stawiszcze - 18 grudnia 1751 r. Sebastiana i Teresa Wasyliewna - ich synowie ; Maciej, Łukasz, Ksalikstrat, Maciej Feliks ?
i córki ; Maria, Rozalia i Katarzyna

2 voto - Walenty Jan herbu Nowina ( syn Jana ) i Jadwiga z Hreczków - Sawiccy brali ślub w 1762 roku w Brzezinach - pracowali w kancelarii grodz. w Chęcinach na zamku w latach 1761 - 1796
( Walenty Sawicki zm. 1797 roku , a Jadwiga w 1806 r. - Makoszyn dwór )
Państwo Sawiccy i ich dzieci żyjące 7 z 12 osób ;
1 - Tekla Anna panna w 1790 miała bliźniaczki ; Jadwiga i Teresa + jej mąż Paweł Kołbuc - Makoszyn w parafii Bieliny w powiecie Kieleckim
2 - syn Jan Bonawentura Adam ur. w r. 1776 w Chęcinach + Agnieszka Kudelska ; dziedzic Ujazdka
( zakupiony w 1823 r. ) , Makoszyna ( z przywileju dzierżawy dożywocia w 1789 r.) - ślub w 1798 r. bezdzietni
3- syn Onufry ( 3 x pradziadek) ur. w ok.. 1780 r.- gdzieś koło Chęcin, albo na Ukrainie + Marianna Piskorska - dziedzic Wolicy
4 - córka Johanna ur. w około roku 1781 w okolicy Chęcin ; z męża Szczudłowska - Wierzbnik
5 - córka Konstancja Franciszka ur. w roku 1785 - Mokrsko nad Nida ; z męża Czapieżyńska - miasto Łagów i 2 voto Miłkowska - mieszkali w Baćkowicach - razem było pięcioro dzieci
6 - syn Maurycy Filip Joachim ur. w r.1785 Mokrsko + Karolina Kudelska ; mieszkał w Lechówku i Ujazdu ; mają pięcioro dzieci
7- córka Anna ur. w 1788 r. - Mokrsko ; z męża Łękawska - Budziska nad Wisłą k. Połańca i Rytwiany, posesor Staszowa ; maja syn Józefa
Bonawentury Sawickiego syn Walentego i Jadwigi z Agnieszką Kudelską córką Tomasza i Zofii z Jastrzębskich ? Rejentów w Kielcach i Chęcinach ? 13 luty 1798 r. ślub ( nie wiem gdzie ? )
Po ślubie Bonawentura i Agnieszka Sawiccy mieszkali w Makoszynie, a w 1823 r. zakupili majątek Ujazdek, który to jako bezdzietni, Agnieszka testamentem przekazała siostrze Karolinie za Filipem Sawickim ( bratem Bonawentury i Onufrego - mego pradziadka).
Po powstaniu styczniowym w Ujazdku parafia Kiełczyna koło Staszowa w 1866 r. gdzie mieszkał z rodziną najmłodszy syn Filipa ; Ignacy, Sawiccy zostali wypędzeni za udział w powstaniu z Ujazdka, zabrano wtedy Sawickim część tego majątku około 100 mórg na parcele dla miejscowych chłopów.

Sawicki Filip syn Walentego - żona Karolina Kudelska - mieszkali w Baćkowicach ? koło Opatowa (według z 1823 r. metryki ur. syna Władysława ) , Makoszynie , Lechówku i Ujazdku - pow. Staszów dla Ujazdka i Kielecki dla Makoszyna i Lechówka obecnie.
Państwo Filip i Karolina mają 4 synów i córkę -
1- Marianna za Henrykiem Korczyńskim ; chyba bezdzietni
2 - Karol - żonaty ; bezdzietny
3 - Michał - kawaler ? w 1840 roku występuje w Ujazdku przy zakupie ze schedy po Bonawenturze
4 - Władysław - żona Paulina z Wołoszewskich z Raczyc koło Gnojna ; mieszkali w Grabkach Wielkich - posesor , par. Szydłów k. Chmielnika , Pińczowa

Władysław Sawicki syn Filipa i Paulina Wołoszewska ; ślub w 1852 r. w Gnojnie
Państwo Władysław i Paulina maja troje dzieci ;
1- Maria Henryka za Leonem Antonim Jackiem Morawickim, mieszkali w Stopnicy i w Warszawie , sędzia i radca stanu
2 - Zofia za Ignacym Brzezińskim ; bezdzietni, mieszkali chyba Kielcach
3 - Lucjan Konstanty Antoni ( dziedzic Wąworkowa i w posagu za żoną Bogusławice - rejent w Ostrowcu Św. w 1908 r. i vice prezes sądu rejonowego w Warszawie do 1921 r. - żona baronówna Helena von Wickenhagen z Radomia, ci mieli majątek Gromadzice 360 ha

Lucjan Sawicki i Helena z Wickenhagen - Sawiccy ; ślub w około 1888 r. Radom u Św. Wacława
Państwo Lucjan i Helena mają dwie córki i syna ;
1 - Wandę za Stanisławem Gaszyńskim z Biłgoraju, mieszkali w Moskwie i Kraków ? ; syn Jędrek zginął w Powstaniu Warszawskim
2 - córkę Lenę za Jerzym Leskiewicz syn Olimpa ziemianina w Bielawkach ( 4 x senator) - Poznań ?
3 - syna Alexandra - dziedzic Wąworkowa, Bogusławic koło Opatowa i Skąpe w posagu żony Marii Syn jedyny Alexandra i Marii Szelągowskiej ( córki Jan i Salomei z Malczewskich ) - Jerzy, zabity w 17. 06.1944 roku przez Niemców ??? - Władysława linia Sawickich wygasła .

Najmłodszy syn Filipa i Karoliny ( z Kudelskich ) - Sawickich to ;
4 - Ignacy, żona Matylda Palmowska ; ślub ich w około 1855 r. mieszkali we dworze Ujazdku , po wygnaniu za udział w powstaniu w 1866 r. zamieszkali w Wiśniowej, w Golejowie i w Lachowicach k. Suchej, pewnie u Komorowskich - mają syna Henryka ( dyrektor lasów ks. Lubomirskich z Przeworska ) - żona Helena z Michalików - Zmysłówka koło Łańcuta

Państwo Henryk i Helena Sawiccy mają 4 córki i syna ;
1 - Jadwiga za Wincentym Fellnerem, mieszkali w Poznaniu, córka Danuta za Tadeuszem Fangorem w Łańcucie, ( to ona pisała kronikę Sawickich po Helenie z 1915 r. żonie Henryka, Danuta pisała
do 2002 roku, byłem w Łańcucie u syna jej Pawła Fangora i zrobiłem zdjęcia z całej
taj książki ze zdjęciami około 100 stron, Tyrawskich, Fellnerów, Fangorów i o samych
Sawickich jest 35 stron ze zdjęciami, najstarsze to powstańcy styczniowi .
2 - Wanda za Janem Duninem Fijałkowskim ; inż.. Leśnik, brat Stanisław Dunin Fijałkowski wojskowy zginął w Ostaszkowie w 1940 roku.
3 - Helena - panna
4 - Zofia za Stanisławem Kotwicz Łopackim, inż. leśnik u Czartoryskich z Bielan, mieszkali w Gliniance koło Ulanowa
5 - syna - Generał Witold Eugeniusz Nowina Sawicki ( brał udział w 2 wojnach i pod Monte Cassino - dow. 6 brygady, odznaczony miedzy innymi Krzyżem Virtuti Militari ) - żona Barbara Kościesza Kołakowska z Mławy ; ślub ich w 1928 roku
Państwo Witold i Barbara Sawiccy mają dwoje dzieci ;
1- syn Jacek - zmarł jako niemowlę,
2 - córka Zofia za Tadeuszem Flakiewiczem ; bezdzietni
Witold Sawicki mieszkał w Londynie, żona Barbara w Warszawie, a córka Zofia i Tadeusz Flakiewicz w Paryżu i Chojnice w Polsce - bezdzietni ; 2 linia Sawickich wygasła..
Tylko z linii Onufrego jest obecnie Nas w 2013 roku 15 osób jako mężczyzn i trzy razy tyle kobiet.

Sawicki Onufry syn Walentego i Jadwigi - ślub z Maryanną Piskorską ; Łagów 1807 rok
Państwo Sawiccy w leśniczówce Brody ( 1814 r. ) i w folwarku Wolicy - pow. Staszów ( od 1817 r.) mają pięcioro dzieci :
1 - syn Józef Sawicki ( 2 x pradziadek ) ur. w 1814 r. Brody - w leśniczówce , parafia Oleśnica k. Połańca
2 - syn Florian Jan Maciej Franciszek ur. w 1815 r. Staszów zm. w 1817 r. w Wolicy
3 - córka Julia ur. w 1816 r. – Brody - zm. w 1845 r. w e wsi Wolica - żyła 28 lat
4 – córka Stanisława ur. w 1817 r. – Brody - zm. w 1843 r. we wsi Wolica – żyła 25 lat
5 – córka Katarzyna ur. w 1820 r. folwark Wolica ( zm. z bratem Józefem w 1858 r. ) z męża Hoch ze Staszowa - dzieci ; Julia zm. mając 11 lat, syn Teofil- Marcel i Magdalena za Antonim Lubasińskim - Staszów ( śl.1872 r. )

Sawicki Paweł Józef Antoni s. Onufrego i Maryi - żona Teofila z Pikulskich ; ślub 1848 rok - Koprzywnica
Państwo Sawiccy z Wolicy parafia Szczeglice , powiat Staszów mają pięcioro dzieci ;
1 – najstarsza córka – Józefa Maryanna Sawicka ur. w 1849 r. – zm. w 1851r. w Wolicy - lat 2
2 – młodsza córka Marcyanna Józefa ur. w 1851 r. Wolica – zm. w 1863 r. w Jurkowicach – lat 12
3 – syn Wincenty Stanisław ( pradziadek ) ur. w 1853 r. we wsi Wolica - gmina Bogoria , pow. Staszów
4 – córka Paulina Zofia - ur. w 1855 r. w Szczeglicach ( + Jan Sowiński ) + Edward Wołowicz - Częstocice koło Ostrowca ; mają syna Franciszka
5 – córka Maria Bronisława Józefa – ur. w 1857 r. w Wolicy + Władysław Makowski z Nietuliska k. Ostrowca

Sawicki Wincenty Stanisław syn Józefa i Teofili - żona Zofia Narkiewicz, ślub w 1880 roku - Kleczanów koło Sandomierza
Państwo Sawiccy z Jadownik parafia Świętomarz , powiat Starachowice mają dziesięcioro dzieci ;
1 – córka - Helena ur. w 1881 r. zm. po jedenastu miesiącach życia w 1882 roku
2 - córka ur. w 1882 - Maria Janina z męża Dychalska - była w USA i wróciła do Sosnowca
3 – córka - Józefa Kunegunda ur. w 1885 r. z męża Pruchnicka - została w USA - Teksas
4 – syn - Leon Benedykt ur. w 1887 r. + Zofia Pirug - zamieszkały w Jadownikach - ( dziadek ).
5 - córka ur. w 1889 r. Katarzyna z męża Marzec - zamieszkała w Jadownikach
6 - córka ur. w 1891 r. - Helena Zofia z męża Dachowska - zamieszkała w Świętomarzy
7 - córka ur. w 1893 r. - Teofila Izydora ; zmarła w tym samym roku - 1893 r.
8 - syn Wiktor Marian ur. w 1894 r. + Julianna Mazurek - zamieszkały w Jadownikach
9 - syn Kazimierz Walerian ur. w 1896 r.+ Józefa Słowińska - zamieszkały w Jadownikach
10 - najmłodsza córka Władysława ur. w 1899 r. ( ks. pisał Władysław ) - z męża Sokół ; Radom przed wojną , a potem Wanacja - Starachowice

Sawicki Leon Benedykt s. Zofii i Wincentego St.- żona Zofia z Piroguw ; ślub w 1913 r. Świętomarz
Państwo Sawiccy z Jadownik parafia Świętomarz mają ośmioro dzieci ;
1 - Stanisław zm. jak miał 4 lata w 1919 r. ( zdjęcie z pogrzebu )
2 - Mieczysław + Maria Klamczyńska ( 1voto - Bado ) razem troje dzieci
3 - Kazimierz ( ojciec - kowal ) + Genowefa Borek ; czworo dzieci
4 - Stefan + Maria Jasztal ; pięcioro dzieci
5 - Zygmunt + Zofia Złomek ; cztery córki
6 - Władysława zm. w 1956 r. - panna
7 - Stanisława + Władysław Lis ; dwoje dzieci
8 - Natalia + Czesław Głażewski ; dwie córki
======================
Sawickie z Parafii Brzeziny koło Chęcin ;
1 - 1713 r. ur. się Agnieszka córka Jakuba i Katarzyny Woyda we młynie Hełstów
2 - 1714 r. ur. się Zofia córka Jakuba i Katarzyny Woyda we młynie Hełstów koło Morawicy
3 - 1717 r. ur. się Mateusz ( Maciej ) syn Jakuba i Katarzyny Woyda we młynie Hełstów
4 - 1722 r. ur. się Marianna córka Jakuba i Katarzyny Woyda we młynie Hełstów
1722 r. ślub - Jakub Sawicki ; młyn Hełstów, wdowiec z wdową Zofią Stepnicka z Woli Morawickiej. Około 1726 roku zmarł Jakub Sawicki, z drugą żona nie ma metryk ur. się dzieci

W 1722 roku brali ślub ; Krystyna Morawicka z Woli Morawickiej lat 15 z Andrzejem Hreczka lat 49,
to rodzice Jadwig Hreczki , żony Walentego Jana Sawickiego

Parafia Chęciny koło Kielc ;
Dzieci urodzone we młynie Baranek koło Starochęcin ;
W 1723 roku brali ślub - Barbara Bielecka i Józef Charężawicz ze młyna Baranek
1 - ok.. 1725 r. ur. się Kazimierz ? - syn Barbary i Józefa Charężawicza
2 - 1727 r. ur. Szymon - syn Barbary i Józefa Charężawicza
3 - 1729 r. ur. się Zofia - córka Barbary i Józefa Charężawicza

Maj 1731 rok - ślub wdowy Barbary Charężawicz z Bieleckich i Wojciecha - Sawickich, dzieci ;
1- 1731 r. październik ur. się Franciszek syn Barbary i Wojciecha - Sawickich
2- 1732 r. październik ur. Łukasz - syn Barbary i Wojciecha Sawickich ; zm. mając12 lat
3 - 1734 r. lipiec ur. Jakub - syn Barbary i Wojciecha Sawickich
4 - 1736 r. lipiec ur. Małgorzata - córka Barbary i Wojciecha Sawickich
5 - 1738 r. ; tu może ur. się ktoś - brak metryki ?
6 - 1740 r. marzec - ur. Franciszka - córka Barbary i Wojciecha Sawickich
7 - 1741 r. listopad ur. Stanisław Kostka - syn Barbary i Wojciecha Sawickich
8 - 1743 r. w ostatnich miesiącach tego roku ur. Wojciech syn Wojciecha i Barbary ; zm. w 1744 r.
9 - 1744 r. kwiecień ur. się Katarzyna - córka Barbary i Wojciecha Sawickich
10 - 1745 r. listopad ur. Andrzej Sawicki s. Barbary i W.- Sawicki, ożenił się z wdową w Ratkowicach
11 - 1748 r. maj ur. Krzysztof s. Barb. i Woj.. Sawickich ; student na Uniw. Jagiel. w Krakowie ?
12 - 1750 r. maj ur. Petronela - córka Barbary i Wojciecha ; wyszła za Tadeusza Zdeba
-----------------------------

W 1759 r . zmarła Barbara żona Wojciecha , w tym samym roku wdowiec Wojciech ur. w ok..
1711 r. syn Jakuba ? i Marianna Dębicka ur. w 1730 r. ( panna ) z miasta Chęciny - brali ślub.

1 - 1760 r. kwiecień ur. Florian - syn Marianny i Wojciecha Sawickich
2 - 1763 r. 16 maj ur. Jan Nepomucen - syn Marianny i Wojciecha - Sawicki
18 maja 1763 roku zmarł Wojciech Sawicki
--------------------------
Parafia Daleszyce koło Kielc ;
1762 rok - luty ; ślub Jakuba Sawickiego ( brat Walentego ) z wdową Marianną Cedrową z Daleszyc , ślub w Daleszycach .
W około 1763 r. ( według metryk zgonu ) ur. się Piotr syn Jakuba i Marianny - Sawicki
W około 1774 r. ur. się Jan syn Jakuba i Marianny - Sawicki

W Daleszycach syn Jakuba i Marianny Cedrowej ur. w 1763 r. - Honestus ( Zacny ) Piotr ożenił się w roku 1788 z Małgorzata z Łukowskich z Daleszyc i mają 10 dzieci ;
1 - 1789 r. ur. się Anna córka Piotra i Małgorzaty Sawicka
2- 1791 r. ur. się Franciszek syn Piotra i Małgorzaty Sawicki
3 - 1792 r. ur. się Barbara córka Piotra i Małgorzaty Sawicka
4 - 1795 r. ur. się Apolonia córka Piotra i Małgorzaty Sawicka żonata z Fr. Wolikowskim
5 - 1797 r. ur. się Matusz syn Piotra i Małgorzaty Sawicki - zm. w 1825 roku
6 - 1800 r. ur. się Katarzyna córka Piotra i Małgorzaty Sawicka
7 - 1802 r. ur. się Jan s. Piotra Sawicki , żonaty z Małgorzatą Wolikowską w 1826 roku z
Dobromierzy , zm. w 1832 r. ; mieli córkę Mariannę za Marianem Golimento z Daleszyc
8 - 1805 r. ur. się Jacek syn Piotra i Małgorzaty Sawicki ; zm. w 1825 roku
9 - 1808 r. ur. się Paweł syn Piotra i Małgorzaty Sawicki ; zm. w 1830 roku
10 - 1811 r. ur. się Salomea córka Piotra i Małgorzaty Sawicka ; zm. w 18 22 roku

W Daleszycach Piotr Sawicki zmarł w 1813 roku w wieku 50 lat, żona jego Małgorzata z Łukowskich zmarła w 1823 roku .
Urodzony ( Szlachetnie Urodzony ) Jan Sawicki ur. w 1774 roku syn Jakuba żonaty z Marianną Kossowską, córka Ignacego z Tokarni kolo Kielc, a wnuczka Alexandra ( świadek na ślubie u Walentego w 1762 r.) w roku 1813 według metryk i ur. się córka Konstancja, mieszkali we wsi Panki w Guberni Kaliskiej, powiat Częstochowa, parafia Truskolasy .
W roku 1823 Jan jako leśniczy zamieszkały w Słopcu Kameralnym pod nr 1 , czyli w folwarku i tu zm. im syn Julian mający lat 13 ur. w 1809 roku możliwe ze w Pankach parafia Truskolasy .
Według metryk chrzestnych ze Słopca i metryki zgonu Jana Sawickiego w roku 1830
Strażnika Lasów Rządowych Jan i Marianna z Kossowskich Sawiccy maja dzieci ;
W około 1805 roku ur. się Angela Sawicka, żonata Tomasze Bybakiewiczem, mieszkali w 1827 roku w Napękowie w parafii Bieliny, możliwe ze córka Jana i Marianny Sawickich
1 - Urszula panna, chrzestna 1823, mieszkali w Folwarku Słopiec, szlachcianka
2 - Konstancja , chrzestna w 1824 r. - ślub w 1840 r. ; mąż Jakub Smoleczeńko z Rosji
3 - syn Alexander ur. w ok. 1813 roku , żona Marianna z Wrześniewskich ; Strzegom i Polesie
4 - Julian ur. w 1809 r. syn Jana i Marianny Kossowskiej zm. mając 13 lat w 1823 r.
5 - najmłodsza córka Eleonora , zapisane w 1830 roku ze mieszkali Daleszycach, możliwe ze na ojcowiźnie po wymarłych pięcioro dzieci z dziesięciorgu i rodzice z rodziny u brata Piotra Sawickiego w Daleszycach , Jan i Piotr synowie Jakuba, brata Walentego.
---------------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”