Drojeccy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

julia_natalia

Sympatyk
Nowicjusz

Drojeccy

Post autor: julia_natalia »

Witam,
poszukuję wszelkich informacji na temat rodziny Drojeckich. Wielu członków tej rodziny w XVIII-XIX w. było oficjalistami w dużych majątkach ziemskich Wielkopolski i Kujaw lub posiadało/dzierżawiło własne majątki. W szczególności interesują mnie losy Faustyna Drojeckiego, ur ok. 1805 roku w Kurnatowicach ( brak ksiąg z tego okresu), który w latach 1830-1833 był zarządcą majątku Osiecz Wielki par. Boniewo na Kujawach. W 1833 roku ożenił się z Anielą z Lipińskich, córką poprzedniego zarządcy, z tego związku również w 1833 roku urodził się syn Ksawery, pózniejszy właściciel Folwarku Pokollegiackiego w Płocku. Losy Ksawerego od 1861 roku są mi znane, natomiast nie wiadomo, co działo się z Faustynem i Anielą Drojeckimi po 1833 roku, nie wiadomo, gdzie i kiedy zmarli. Może ktoś z Państwa natknął się na te osoby w swoich poszukiwaniach. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.
Nadmieniam, że informacje dotyczące Drojeckich zawarte w Tekach Dworzaczka, opracowaniu „ Rody szlacheckie w Wielkoposce” W. Skowrońskiego czy w genetece są mi znane.

Pozdrawiam

Julia Popowska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”