Pobranie księgi z Genbazy

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Czeka mnie mrówcza praca przejrzenia księgi z genbazy z lat 1621-1776.
Przeglądanie jej z tej strony jest bardzo uciążliwe - jest długa a wąska.
Czy jest jakaś możliwość pobrania jej sobie na dysk, gdzie przegląda się ją znacznie wygodniej?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jolu, w tej Bazie Ossolineum co padałem link w wątku ; Nazwisko Sawicki , wpisz sobie w nowe szukanie np ; Metryka i są tam metryk z Litwy, Podola i Józefińskie, w pozycji od 2 do tych józefińskich trafiają się metryki i Podczaskich. Natrafiłem przypadkowo na dwie metryki ( może być więcej ).
Waręż - rok 1772 sierpień 11 ur. się Ignacy Kajetan ( Nobilis ) syn Macieja i Franciszki
i druga tam też w Warężu to metryka ślubu ; rok 1755 Podczaski Szymon ( Gener. ) z Elżbietą ( nie ma nazwiska) ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dzięki Julian. Kolejni Podczascy do mojej kolekcji. Na pewno coś się z tego ułoży. Cudów nie ma. Jeszcze nie buszowałam po Ossolineum. Nawet nie wiem, jak się za to zabrać. Mam ikonę na pulpicie i gdy w nią kliknę mam masę stron z linkami. Mówisz, że tam jest wyszukiwarka? Zaraz sprawdzę.

... Ojej! Rewelacja!
Ale mam szukania!

A z tej Genbazy się nie da ściągnąć na dysk? Próbował kto?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Jolu ponownie, ja na Gen- Bazę nie narzekam, czy są księgi szerokie, czy wąskie, to każdą można powiększyć w szerz nawet na cały ekran i raz powiększona strona zostaje do końca czytania kolejnych stron tej księgi. Nie wiem czy wiesz ze te tabelki są po to z lewej strony by z nich korzystać, plus i minus z lupką z boku to właśnie powiększa obraz. Te tabelki też można przesuwać i nawet je zamknąć strzałką na nich na górze po prawo. Myślę że nie potrzeba nagrywać na płytę czyich metryk, te które są potrzebne tez nie kopiuje, tylko korzystam z tej tabelki komputera z operacjami np. drukuj, zapisz i zapisz jako, to ta najlepsza, powiększam metrykę prawie na cały ekran i biorę opcję ; zapisz jako. Po wyświetleniu się ich napisu na niebiesko w ramce, kasuję tamte napisy i wpisuję swoje np. rok, miejsce, imię i nazwisko, te moje dane zapisuję i ponownie na ekranie wyskakuje napis by to potwierdzić i metryk moja. Na programie do skanowania nadmiar metryki ucinam, wyostrzam obraz i można nadać kolor tak by była czytelna, blado zółty chyba najlepiej. Trzeba też myśleć o jej wydrukowaniu by za bardzo nie zabierać tuszu, bo zawsze najszybciej ubywa koloru żółtego. Tak sobie radze jak mnie nauczył wnuczek, studia skończył, kto wie może będę w odpowiednim czasie pradziadkiem ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wiem. Są tabelki. Znam. Strasznie dużo czynności trzeba wykonać, żeby pobieżnie przelecieć taką np. Kazimierzę Wielką od 1621. Tam są pomylone lata i w ogóle groch z kapustą. Chciałam sobie ułatwić. Tę księgę akurat tak przejrzałam, ale na myśl o następnej ręce mi się same do tyłu wykręcają. :-)
Potrzebne metryki zapisuję sobie na dysku ze strony genbazy w XnView i obcinam. A gdy trzeba podkreślić kopiuję do Painta. Potem na płytkę i do sklepu komputerowego wydrukować.
Prowadzę normalny papierowy segregator, w którym mam wszystkie fakty plus metryki. Przemyślenia mam w Open Office na dysku.
Tak sobie zapisałam przemyślenia np. dot. Twoich wczorajszych rewelacji dla mnie. Znalazłam bowiem w Waręży również Hadziewicza i nijak to się ma do Niesieckiego, który twierdził, że Krzysztof zszedł bezpotomnie, skoro dorobił się co najmniej jednego syna i wnuka. Zbliża mi się moment, w którym natrafię na małżeństwo Hadziewicza z Podczaską. Trzymaj kciuki, Julian.

Trzymam kciuki za prawnuka. Moja wnusia ma dopiero 11 lat. :-)
Ostatnio zmieniony pt 23 sie 2013, 09:31 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Sawicki_Julian

Sympatyk

No to fajnie Jolu, ciesze się, myślę że te dane co Ci podałem to są te same które ma Mirek z tego źródła ; Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ja jestem pewna, że on mnie nabrał. Nie ma żadnego Kajetana Podczaskiego z 1702 roku. Wziął to z literatury. Od Kraszewskiego, żeby mi namieszać. Mój Antoni urodził się w 1774,5 roku, a to by musiał być jego dziadek, czyli ojciec Macieja. Nie pasuje mi, bo mi wychodzi z faktu posiadania Orzechowa jakiś wcześniejszy Mateusz. Ziemie Hadziewiczów przedtem ten Orzechów. Odziedziczone przez Podczaskich?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Sawicki_Julian

Sympatyk

No to jeszcze opowiem Ci Jolu jak byłem dwa miesiące temu w bibliotece kościelnej w Sandomierzu. O Cerkwi w Opatowie wyczytałem ze istniała pod koniec lat 1700, to dla mnie odpada. Książka profesora Kirka była wypożyczona tego dnia, wiec poprosiłem o tą co pytałem przez telefon ze taka jest o sejmikach szlachty w Opatowie. Druga miła Pani w tej bibliotece podpowiada ze jest jeszcze jedna książka profesora Kirka i wziąłem obie książki do czytania na miejscu. Taki pech to chyba się zdarza raz na rok,wyjmuję okulary do czytanie, a tu wypadły mi obydwa szkła z nich naraz, jedno znalazłem, a drugiego nie. Przez takie czytanie jednym okiem które zraz łzawiły mi oba oczy, ale uparcie przejrzałem te dwie podane mi książki i oddałem, a bibliotekę o z tego powodu opuścić - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jesteś przesądny?
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”