Nazwisko: Grochowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=18208&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marianna_Różalska »

W moim drzewie występuje Franciszek Grochowski (1883 - 1940), syn Stanisława i Katarzyny zd. Żembigała. W 1905 r. w Ozorkowie wziął ślub z Franciszką Maślińską.

Pozdrawiam
Marianna
Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

Masz info o rodzeństwie Franciszka? Bo w genetece widzę, że coś dałoby się dopasować, oczywiście wszystko rozbija się o to na ile nazwisko Żembigała jest zniekształcane. W każdym razie podejrzewałbym o pokrewieństwo (dzieci Stanisława Grochowskiego i Katarzyny):
Urodzenia:
Helena - 1882 - akt 62 - naz. matki Zemdygalska
Marianna - 1890 - akt 196 - naz. matki Rzemigała
Stefan - 1901 - akt 178 - naz. matki Rzendygalska
Zgony:
Stefan - 1901 - akt 102 - naz. matki Rzendygalska

Niestety są to same indeksy, wszyscy urodzeni w Ozorkowie.

O i akt małżeństwa jest :)
1881 - akt 5 -
Stanisław Grochowski naz. matki Giżyńska [Imię ojca: Wincenty Imię matki: Rozalia]
Katarzyna Rzemigała naz. matki Olczak [Imię ojca: Maciej Imię matki: Ludwika] Ozorków [ miejscowość Ozorków] [AP Łódź] [Indeks dodał dorocik133]

Pozdrawiam,
Adrian
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marianna_Różalska »

Nie miałam tych informacji, ale na pewno to ich dzieci. W kwesti indeksów - aktów można poszukać. Ozorków jest od 1866 r., więc wszystko powinno się znaleźć.

Przykładowo: akt małżeństwa Stanisława i Katarzynyakt nr 5
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =04-05.jpg
Tutaj nazwisko brzmi chyba Rzemigała, o ile się nie mylę.

Pozdrawiam
Marianna
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Post autor: olmek »

Szukam wszystkiego co ma zwiążek z osobą Grochowski Felliks. Od 1772 roku obywatel Gniezna ożeniony z "Balbiną Śmigielską wdową po zmarłym szlachetnym Stanisławie Śmigielskim, sekretarzu Świętego Królewskiego". Feliks urodził się około 1742 roku. Nie wiadomo skąd pochodził i gdzie się urodził.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Grochowski

Post autor: Grochowski »

Szukam wszystkiego co ma związek z Grochowskimi ze wsi Zembry i okolic w parafii Trzebieszów powiat Łuków
Jumaska

Sympatyk

Post autor: Jumaska »

Dzień dobry,
Poszukuję Grochowskich z miejscowości Miedzierza.
Pozdrawiam
Majka
tomsaw

Sympatyk

Post autor: tomsaw »

@Grochowski
Sporo informacji o Grochowskich h. Lubicz z par. Trzebieszów jest w trzech tomach "Herbarza szlachty ziemi łukowskiej na Lubelszczyźnie" Marka Wolińskiego.
Jerzy.
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Post autor: olmek »

Potrzebuję pomocy ponieważ zawiesiłem się 12 lat temu i nie mogę za żadne skarby posunąć do przodu.
Nie mogę ustalić nic na temat Felixa Grochowskiego, którego życie nagle objawia się z wielkim przytupem 19 czerwca 1773 roku w Gnieźnie. Tego dnia ( w wieku 31 lat) zawiera małżeństwo z Balbiną Smakowską (I voto Śmigielską wdową po Sekretarzu JKM). Ślub jest okazały, przed ołtarzem św. Wojciecha. W akcie wymienieni są z nazwiska liczni świadkowie ale nie są to osoby z rodziny:
"prześwietni:
Paweł Soldadini ( profesor medycyny Uniw. Krak., kanonik gnieźnieński)
Józef Rokossowski ( późniejszy burmistrz Gniezna)
Ludwik Mathy (biskup pomocniczy poznański, protonotariusz apostolski, kanonik gnieźnieński)
Kanonicy kościoła metropolitalnego gnieźnieńskiego, jak również godnych Tomasza Niestrońskiego, Wojciecha Jeleniewskiego, Krzysztofa Gryzyngiera, mieszkańców Gniezna, oraz w obecności mnie, Ignacego Korzonkowskiego, wicekustosza i proboszcza kościoła metropolitalnego gnieźnieńskiego, i wielu innych.

Po ślubie Felix przyjmuje prawa miejskie Gniezna (nie ma nic w tym akcie o nim samym - skąd pochodzi, kto jest jego rodzicami etc). Niedługo potem zostaje Prezydentem Gniezna.

Jest mnóstwo dokumentów z nim związanych po 1773 roku ale w żadnym nie ma nic co odnosiłoby się do okresu przed 1773 rokiem. Nie wziął się znikąd. Poślubił najbogatszą mieszczankę Gniezna, wdowę po sekretarzu królewskim. Nie mógł tak sobie z nieba spaść w takie splendory. Pochowany jest pod ołtarzem Fary Św. Trójcy w Gnieźnie. Szukałem powiązań ale nic nie mogę znaleźć. Może ktoś zetknął się z tym Felixem albo ma jakiś pomysł.
Miałem nadzieję, że może wskazówkę da informacja z aktu ślubu wyżej wymienionego. Znajduje się w nim informacja, że małżeństwo zawarte zostało "za indultem prześwietnego urzędu konsystorskiego gnieźnieńskiego". Czego dotyczył indult? Z jakiego powodu zgodę dawał konsystorz? Starałem się o poszukiwania tego indultu ale odbiłem się od archiwum... Zgoda na ślub w przed ołtarzem Św. Wojciecha? Czy zgoda z powodu jakiś przeszkód? Może ktoś ma jakiś pomysł
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”