Cybulscy sprawiają mi niejakie problemy od początku (nie żeby inni nie sprawiali). W akcie zgonu mojego pradziadka Antoniego z 1937 roku wskazany jest wiek 41 lat oraz miejsce urodzenia Młodzieszyn, rodzice to Stanisław i Marianna z Staniszewskich. Stawiającym się był jego brat Władysław, więc niejako mu ufam (obaj z Antonim podpisali się pod urodzinami mojej babci w 1930 więc jakoś tam gramotni byli), choć jego aktu urodzenia nie namierzyłem w Młodzieszynie, Mistrzewicach, Kamionie ani Brochowie. Zasadniczo w Brochowie Cybulskich sporo, więc bede szukał swoich wśród świadków (a i księgi przeszukiwałem raczej po spisach).
Sądziłem, że ewentualne błędy w akcie zgonu wyjaśni mi akt małżeństwa. Prababka Marianna Maciątkiewicz urodziła się w parafii Brochów (163/1892), jednak brak jest ich ślubu w spisach z lat 1910-1919 (w 1919 urodził się ich pierwszy syn). Gdy o tym pomyślę to w czasie pierwszej wojny Witkowice (wieś mojej prababki) zostały praktycznie wysiedlone a i kościół w Brochowie pełnił chyba inna funkcję, więc mogli z pewnych przyczyn zawrzeć związek gdzieś indziej. Przydałoby się dotrzeć do koperty dowodowej prababki... Spróbuje też dowiedzieć się wiecej o Władysławie.
Aha, wśród metryk z Brochowa trafił się akt urodzenia Feliksa Cybulskiego (91/1902 Witkowice), matką była Marianna Cybulska z Staniszewskich (wdowa?). W każdym razie założyłem, że wdowa a dziecko Stanisława. Aktu zgonu niestety nie odnalazłem w latach 1901-2 (tylko Brochów i tylko spisy sprawdzone).
Ale to problemy na potem, teraz wracam do tematu właściwego.
Dzięki projektowi metryki znalazłem akt małżeństwa w Mikołajewie (12/1890) Stanisława Cybulskiego (ur ok 1864 w Suchej, par Kozłów Biskupi) i Marianny Staniszewskiej (ur ok 1869 w Witkowicach? par Brochów). Rodzice Stanisława: Norbert Cybulski i Romana Muchowska, rodzice Marianny: Piotr Staniszewski i Anna Przybylska. Wszystko gra.
Ostatnio wyskoczył mi kolejny akt małżeństwa w Szymanowie (63/1889) Jana Cybulskiego ur ok 1866 (par Kozłów Biskupi) oraz Elżbiety Wawreckiej (ur ok 1868 par Trojanów?). Rodzicami Jana są Norbert i Romana Muchowska. Także to brat mojego pra. Trafł się jeszcze akt urodzenia ich syna Michała w Mikołajewie (86/1894). W tym akcie małżeństwa Jana z 1889, jego ojciec Norbert jest już nieżyjący podczas gdy w akcie małżeństwa Stanisława z 1890 nie ma takiej informacji. Sprawdziłem więc akty zgonu i jest! Szymanów (45/1889), urodzony w Kozłowie, 61 lat, syn Piotra, tyle że zostawia po sobie owdowiałą Elżbietę.
Sprawdzam więc Norberta i Elżbiete, i znajduje akt urodzenia Antoniego w Szymanowie (73/1888) ojciec to Nalbert (chyba błąd w pisowni?) tyle, że ma tu chyba 50? lat, matka Elżbieta Magierska, 30 lat.
Z akt wynika, że po 1889 dzieci Norberta przeniosły się w rejon Mikołajewa (ślub Stanisława i narodziny syna Jana), choć nie wiem czy to cokolwiek wnosi do wywodu. Mogłem się też pomyslić gdzieś w tłumaczeniu ale chyba nie w tym problem.
Pytania.
Czy więc to mój Norbert miał drugą żonę (mimo iż pierwsza żyła?) i któryś z aktów o 10 lat myli jego wiek czy też uznać ich raczej za dwie odrębne rodziny mimo iż obaj pochodzili z Kozłowa? Czy w aktach małżeństwa śmierć rodziców zapisywano niejako obligatoryjnie, czy raczej o ile ktoś o tym księdzu wspomniał?
Wybaczcie rozwlekłość tudzież niejasną formę.
Pozdrawiam,
Adrian