Cybulski (Szymanów) dwie rodziny czy dwie żony?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

Pytania znajdują się na końcu, temat postu to wyrożnionyw połowie akapit , a zacznę od innych problemów z tą rodziną :)

Cybulscy sprawiają mi niejakie problemy od początku (nie żeby inni nie sprawiali). W akcie zgonu mojego pradziadka Antoniego z 1937 roku wskazany jest wiek 41 lat oraz miejsce urodzenia Młodzieszyn, rodzice to Stanisław i Marianna z Staniszewskich. Stawiającym się był jego brat Władysław, więc niejako mu ufam (obaj z Antonim podpisali się pod urodzinami mojej babci w 1930 więc jakoś tam gramotni byli), choć jego aktu urodzenia nie namierzyłem w Młodzieszynie, Mistrzewicach, Kamionie ani Brochowie. Zasadniczo w Brochowie Cybulskich sporo, więc bede szukał swoich wśród świadków (a i księgi przeszukiwałem raczej po spisach).
Sądziłem, że ewentualne błędy w akcie zgonu wyjaśni mi akt małżeństwa. Prababka Marianna Maciątkiewicz urodziła się w parafii Brochów (163/1892), jednak brak jest ich ślubu w spisach z lat 1910-1919 (w 1919 urodził się ich pierwszy syn). Gdy o tym pomyślę to w czasie pierwszej wojny Witkowice (wieś mojej prababki) zostały praktycznie wysiedlone a i kościół w Brochowie pełnił chyba inna funkcję, więc mogli z pewnych przyczyn zawrzeć związek gdzieś indziej. Przydałoby się dotrzeć do koperty dowodowej prababki... Spróbuje też dowiedzieć się wiecej o Władysławie.

Aha, wśród metryk z Brochowa trafił się akt urodzenia Feliksa Cybulskiego (91/1902 Witkowice), matką była Marianna Cybulska z Staniszewskich (wdowa?). W każdym razie założyłem, że wdowa a dziecko Stanisława. Aktu zgonu niestety nie odnalazłem w latach 1901-2 (tylko Brochów i tylko spisy sprawdzone).

Ale to problemy na potem, teraz wracam do tematu właściwego.
Dzięki projektowi metryki znalazłem akt małżeństwa w Mikołajewie (12/1890) Stanisława Cybulskiego (ur ok 1864 w Suchej, par Kozłów Biskupi) i Marianny Staniszewskiej (ur ok 1869 w Witkowicach? par Brochów). Rodzice Stanisława: Norbert Cybulski i Romana Muchowska, rodzice Marianny: Piotr Staniszewski i Anna Przybylska. Wszystko gra.

Ostatnio wyskoczył mi kolejny akt małżeństwa w Szymanowie (63/1889) Jana Cybulskiego ur ok 1866 (par Kozłów Biskupi) oraz Elżbiety Wawreckiej (ur ok 1868 par Trojanów?). Rodzicami Jana Norbert i Romana Muchowska. Także to brat mojego pra. Trafł się jeszcze akt urodzenia ich syna Michała w Mikołajewie (86/1894). W tym akcie małżeństwa Jana z 1889, jego ojciec Norbert jest już nieżyjący podczas gdy w akcie małżeństwa Stanisława z 1890 nie ma takiej informacji. Sprawdziłem więc akty zgonu i jest! Szymanów (45/1889), urodzony w Kozłowie, 61 lat, syn Piotra, tyle że zostawia po sobie owdowiałą Elżbietę.
Sprawdzam więc Norberta i Elżbiete, i znajduje akt urodzenia Antoniego w Szymanowie (73/1888) ojciec to Nalbert (chyba błąd w pisowni?) tyle, że ma tu chyba 50? lat, matka Elżbieta Magierska, 30 lat.

Z akt wynika, że po 1889 dzieci Norberta przeniosły się w rejon Mikołajewa (ślub Stanisława i narodziny syna Jana), choć nie wiem czy to cokolwiek wnosi do wywodu. Mogłem się też pomyslić gdzieś w tłumaczeniu ale chyba nie w tym problem.

Pytania.
Czy więc to mój Norbert miał drugą żonę (mimo iż pierwsza żyła?) i któryś z aktów o 10 lat myli jego wiek czy też uznać ich raczej za dwie odrębne rodziny mimo iż obaj pochodzili z Kozłowa? Czy w aktach małżeństwa śmierć rodziców zapisywano niejako obligatoryjnie, czy raczej o ile ktoś o tym księdzu wspomniał?
Wybaczcie rozwlekłość tudzież niejasną formę.

Pozdrawiam,
Adrian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Adrian, czy Twój pradziadek miał drugą żona to potrzeba jak nie ma innego wyjścia szukać np. metryk gdzie są Twoi za świadków, czy chrzestnych u kogoś w rodzinie, albo u sąsiadów, każdy szczegół jest ważny.
By trochę naprowadzić Cię jak to pisali rzetelnie metryki podpowiem co ostatnio odkryłem ; niejaki Jan Sawicki miał trzy żony, wydawałoby się że nie ma czego szukać więcej. W roku 1830 wdowiec bierze ślub po raz czwarty, ksiądz mu napisał, lat 50, w roku następnym, czyli w 1831 w kwietniu zmarł ten Jan, ksiądz napisał, lat 73. Świadkiem tego zgłoszenia zgonu jest syn Mateusz lat 50, ale pięć lat później, czyli w 1836 roku dwaj sąsiedzi Mateusza zgłaszają zgon tego Mateusza że zmarł na cholerę w czerwcu, ale w 1831 roku, lat 50.
Gdyby ci dwaj sąsiedzi nie zgłosili zgonu po pięciu latach tego Mateusza, nie byłoby żadnej metryki. Co ty jest najważniejsze, wszystkie podawane daty w latach są błędne za każdym razem, prawdziwe daty są w metrykach ich urodzeń, czyli Jan ur. się w 1763 roku, na czwartym ślubie w 1830 r. miał 66 lat, jak zmarł rok później miał 67 lat. Syn jego Mateusz ur. się w 1788 roku, czyli w roku 1831 kiedy zmarł miał 42 lata, do 50 nie dożył. Proszę sobie samemu wyciągnąć wnioski, że tylko komplet metryk danej osoby od urodzenia do zgonu wykryje prawdę o życiu człowieka, tą nie pisaną ( z błędami pisaną ) ale faktyczną ; pozdrawiam - Julian
Kluczyk_A

Sympatyk

Dziękuje za odpowiedź. Jak tak na to spojrze to chyba faktycznie nie ma co za dużo główkować póki nie znajdą się kolejne akty. Z wiekiem masz rację, sam określić się mógł na 50 (tym bardziej, że żona młoda), po śmierci ocenili go na 61 i pal licho, że minął rok.

Gwoli ścisłości moim pradziadkiem jest Antoni => Stanisław (2xpra) => Norbert (3xpra). Za dużo na raz chciałem przekazać ;)

Póki co z dozą niedowierzania uznam, że mój Norbert mogł mieć dwie żony. Dwóch Norbertów z Kozłowa w podobnym wieku w tym samym okresie pojawiających się w Wólce (wszystkie wymienione akty z Szymanowa) to moim zdaniem trochę za duży przypadek. Tylko gdzie się Romana podziała...

Oczywiście inne opinie mile widziane :)

Pozdrawiam,
Adrian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Adrian, pomagałeś mnie, to ja pomogę rozwiązać tą zagadkę i po tym co tu piszesz to widzę na 99% ze Norbert Cybulski miał dwie żony, by to udowodnić trzeba mieć metrykę drugiego ślubu Norberta z około 1887 roku, gdzie powinno pisać ze wdowiec, także metryka zgonu Romany z około 1887 roku lub wcześniej wyjaśni całkowicie tą zagadkę, że pozostawiła po sobie Norberta. Niektóre spisy są nie dokładne, bo pełnych metryk jest dużo więcej w tej samej księdze, jeśli były spisywane te księgi po latach ( nie czytelne ).

Adrian, mnie tak wychodzi Twoja układanka ;
1- Antoni Cybulski zm. w 1937 roku lat 41, ur. w 1888 powinno być lat 48, a że ur. w innej wsi niż podano przy zgonie to zrozumiale, podawali za nieżyjącego i błędnie, ale rodzice się zgadzają, Norbert i Elżbieta.
2 - Stanisław Cybulski ur. w 1864 roku syn Norberta i Romany Muchowskiej
3 - Jan Cybulski ur. w 1866 roku syn Norberta i Romany
4 - zgon Norberta Cybulskiego w 1889 roku, w dwa lata po drugim ślubie, pozostawił żonę Elżbietę z Magierów.
5 - ur. się Antoni Cybulski w 1888 roku w Szymanowie, syn Norberta i Elżbiety Magierskiej

Tu widzę tylko jedną rodzinę Cybulskich, a że mieszkali raz w jednej wsi, a potem w drugiej wsi, to można się domyśleć że po rodzicach lub dziadkach którejś ze stron po zmarłych lub już starszych przenieśli się na darowane gospodarstwo, albo swoje może mniejsze sprzedali, a większe zakupili ; pozdrawiam - Julian
Kluczyk_A

Sympatyk

Ad 1. Nie mogę uznać Antoniego ur w 1888 (73/1888) za swojego (trzeba mi było inaczej te info wypisać bo się kocioł robi :)). W akcie zgonu mojego pradziadka Antoniego stoi, że był synem Stanisława i Marianny z Staniszewskich (i tu raczej błędu nie przewiduje).

Co do Romany to problem jest jeszcze taki, że w aktach małżeństwa jej synów z 1889 i 1890 nie ma wzmianki o jej śmierci. Więc o ile wierzyć metrykom (zbyt wierzący nie jestem) to jeszcze żyła.

A żeby dobrze skomplikować to wypatrzyłem trzy akty ślubów dzieci Norberta Cybulskiego i Elżbiety Magierskiej. Urodzone mniej więcej w latach 1871-1875. Oczywiście ciagle możnaby wpasowac tu wersję, że Romana zmarła pod koniec lat 60tych XIX wieku i już wtedy Norbert wyszedł za Elżbietę (musiałaby być jednak starsza niż to wynika z aktu urodzenia Antoniego 73/1888, co oczywiście jest całkiem możliwe).

Akt 43/1893 Szymanów
1.Pan młody: Piotr Cybulski 22 lata ur Wola Szydłowiecka par Bolimów [ur ok. 1871] Rodzice: Norbert i Elżbieta z Magierskich
2. Pani młoda: Antonina Rączkowska 20 lat ur par Mikołajewo [ur ok. 1873] Rodzice: Wincenty i Józefa Szewczyk

Akt: 16/1893 Szymanów
1. Pan młody: Jan Sokół 23 lata ur w Szymanowie [ur ok. 1870] Rodzice: Wawrzyniec i Franciszka Kosialak
2. Pani młoda: Anna Cybulska 21 la ur Wola Szydłowiecka [ur ok. 1872] Rodzice: Norbert i Elżbieta z Magierskich

Akt 3/1896 Szymanów
1. Pan młody: Józef Cybulski 21 lat ur Białynin? par Mikołajewo [ur ok. 1875] Rodzice: nieżyjący Norbert i żyjąca Elżbieta z Magierskich
2. Pani młoda: Bronisława Sinkiewicz 17 lat, ur w Germanowie [ur ok. 1879] Rodzice: Grzegorz i Franciszka z Kaweckich

Pozdrawiam,
Adrian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Adrian, w takim układzie jak nie ma metryki zgonu Romany, to można tylko się domyślać, ze syn u Elżbiety urodzony był za życia Romany, czyli Elżbiety panna, a potem po ślubie uznał go Norbert za syna, ale to tylko domysły. Może kiedyś uda się i to wyjaśnić ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”