Stowarzyszenie kresowiaków

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Utworzyłem podforum Genealogia kresowa . Myślę ułatwi to znalezienie na forum wątków dotyczących terenów wschodnich, poza obecnymi granicami Polski. Jeśli na forum przybędzie postów z określonej tematyki wówczas również będę mógł je wyodrębnić.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam,
Panie Przemysławie popieram i jestem za "powstaniem stowarzyszenia skupiającego ludzi urodzonych bądź mających swoje korzenie na kresach". Zgadzam się z moimi przedmówcami ww. temacie "utworzenie Kresowego TG przy Instytucie Kresowym" lub " KRESY Genealogia przy PTG". Ważny jest cel i zakres działania oraz możliwość dostępu do takiego źródła "Kresów" dla największej liczby sympatyków. Moi pradziadkowie i dziadkowie urodzili się na kresach, mieszkali i pracowali na całym rozległym terenie między innymi dawna Galicja wobec tego nie mogę się interesować tylko Wilnem lub Lwowem. Bardzo dobrze, że istnieją regionalne Stowarzyszenia popieram w tej i innych kwestiach wypowiedź Pan Jaceka Młochowskiego, Pani Iwony Łaptaszyńskiej, Pan Jan Dejna . Pana Kazimierza Świerniaka cytuję -" Genealogia Kresowa przy PTG tylko i wyłącznie wirtualna z podziałem na Kresy I R.P. i II R.P. " Jeżeli mogę w czymś pomóc proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.
Panie Jacku,
serdecznie dziękuję jako użytkownik za "Genealogia kresowa" .
Wyrazy uznania i szacunku. Pozdrawiam Maria
Ostatnio zmieniony pt 08 paź 2010, 13:54 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

Utworzyłem podforum Genealogia kresowa
Jacku,

Wielkie dzięki !

Pozdrawiam serdecznie i zycze miłego weekendu
Maria
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Młochowski_Jacek pisze:Utworzyłem podforum Genealogia kresowa . Myślę ułatwi to znalezienie na forum wątków dotyczących terenów wschodnich, poza obecnymi granicami Polski. Jeśli na forum przybędzie postów z określonej tematyki wówczas również będę mógł je wyodrębnić.
Panie Jacku bardzo dziekuję !!!!!
Awatar użytkownika
Rusiecki_Jerzy

Post autor: Rusiecki_Jerzy »

Panie Jacku, wielkie dzięki za podforum dla Genealogii Kresowej !!!

Przy okazji pytanie, kiedy Pan umieści na tym portalu, przesłany Panu, zeskanowany:
"INFORMATOR adresowo-telefoniczny dla Policji Państwowej m. Wilna", wyd.1929.
Pozdrawiam serdecznie Jerzy R.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Ta joj!
Ogromnie się cieszy
Halina Szyćko
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam!

Działania Przemka i Jacka napawają mnie nadzieją, że kiedyś znajdę ślad swoich macierzystych prapradziadków ( i ich rodziny ) żyjących w XIX wieku w Świsłoczy i okolicznych wioskach.

Dzięki panowie, duża buźka :D

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Myślę Jacku, że będzie to miejsce na wyjaśnianie różnych kresowych dziejów i pomocy innym.
Edek
monikarybacka1

Post autor: monikarybacka1 »

poszukuję informacji na temat Anny Kruk i Eliasz Juliusz Trocki. Rodzina pochodzi z Podkamienia i Brody(okolice Lwowa). Będę wdzięczna za każdą informacje. Z poważaniem Monika.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

"poszukuję informacji na temat Anny Kruk i Eliasz Juliusz Trocki. Rodzina pochodzi z Podkamienia i Brody(okolice Lwowa). Będę wdzięczna za każdą informacje. Z poważaniem Monika. monikarybacka1 "
Witam,
otrzymałam wiadomość i przekazuję sposób umieszczenia cytowanej jw. treści. Proponuję po zalogowaniu się , wejść w "Menu główne" następnie wejść w "Twoje konto", następnie kliknąć ikonkę "Moje nazwiska" i wypełnić "Dodaj nazwiska" wpisując nazwisko i miejscowość, o których szukamy informacji. Moja sugestia różne nazwiska wpisywać pojedynczo nie razem.
W "Menu Główne" wybrać pozycję "Nazwiska" można sprawdzić jakie nazwiska i miejscowości poszukują inni. Ja nie mam informacji, które Pani poszukuje.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań Maria :D
Ostatnio zmieniony pt 08 paź 2010, 13:53 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 1 raz.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Witam serdecznie!Osobiście jestem zainteresowana terenami wokół Grodna i Lidy -(Dziegciary,Widowka,Golowce ,Maciejewicze?),tak że popieram całym sercem powstanie stowarzyszenia kresowego.Danuta Wasilewska Lenart
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Szukając materiału do indeksu parafii kresowych i ich zasobów, znałazłem sporo ciekawych i świetnie prowadzonych stron internetowych poświęconych starym Kresom. Jest wielu ludzi, którzy mają potrzebę
powrotu
do swych małych, utraconych na zawsze i często zapomianych ojczyzn.
Stowarzyszenie powstanie nie przez deklaracją ale poprzez integracje środowiska czyli genealogów, których korzenia sięgają na wschód od Bugu.
Dopóki taka integracja nie nastąpi, nie ma co nawet myśleć o stowarzyszeniu.
Integracja dokonać się może poprzez wspólne inicjatywy, projekty.
Nad jednym już pracujemy. Jest nas tylko troje. Ewa Kamińska, Edmund Goś i ja. Mam na myśli wspomiany indeks parafii i ich zasobów.
Musimy stworzyć silne lobby na rzecz udostępnienia poprzez polskie archiwa materiałów znajdujących się, na przykład, na mikrofilmach w Wilnie, Grodnie, Mińsku i archiwach Ukrainy. Mamy prawo tego rządać od Archiwów Państwowych. Trzeba stworzyć listę-petycję skierowano do instytucji państwowych, do decydentów, trzeba sprawę nagłośnić w mediach. Litwa należy przecież do Unii Europejskiej. Trzeba nam ludzi którzy by znaleźli odpowiednie paragrafy w przepisach unijnych dot. udostępniania zasobów archiwalnych, ich wymiany, na przykład.
Mamy doprawdy silne uzasadnienie naszych postulatów dot. udostępnienia zasobów dla Archiwów Polskich.
Genealogi litewskiej, białoruskiej czy ukraińskiej nie da się oddzielić od genealogii polskiej. Taka mieliśmy historię.
Tak ja widzę, niełatwą drogę do stowarzyszenia.
Deklarujmy się poprzez czyny.
Pozdrawiam wszystkich
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Zuk-Winiecka_Bozena

Post autor: Zuk-Winiecka_Bozena »

Przylaczam sie do podziekowan i radosci z utworzenia podforum Kresowiakow, do ktorych i ja sie zaliczam. Mam nadzieje, ze dla wielu z nas bedzie to pomocne. Pozdrawiam, Bozena :D
Awatar użytkownika
rejlila

Sympatyk

Re: stowarzyszenie kresowiaków

Post autor: rejlila »

Kaminska_Ewa pisze:Witajcie,
Bardzo podoba mi się pomysł Marii i Kazimierza, stworzenia przy PTG Genealogii Kresowej, tak aby wszystkie wątki dotyczące Kresów były łatwo dostępne, w jednym miejscu.
Moje obawy co do stworzenia osobnego stowarzyszenia dotyczącego Kresów wynikały jedynie z tego, że powstałoby kolejne forum na kolejnej stronie, a już dziś aby być na bieżąco sporo stron odwiedzam.
Oczywiście idea powstawania regionalnych towarzystw jest super, pozwala na spotykanie się ludzi, osobiste kontakty i dyskusje. Natomiast stowarzyszenie Kresy było stowarzyszeniem tylko wirtualnym.

Serdecznie pozdrawiam
Ewa Kamińska
Popieram Pania,ja tez wolalabym miec to wszystko w jednym miejscu,tymbardziej zeod miesiaca mam internet,aposzukuje danych o moim tacie Anczuk Wiktorze,jego rodzinie,orazo mamy rodzinie Korwel,ktorzy lata przed i wojenne spedzili w Wilnie.Pozdrawiam Pania i wszystkich ktorzy odwiedzaja ta strone Lilianna Rej :roll:
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Witam!
Dziękujemy Ci Jacku za utworzenie podforum Genealogia Kresowa.
Interesuje mnie rejon Jelna-Lida, Sasów-woj. tarnopolskie
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”