Zdjęcia przodków z archiwum, czy jest to możliwe?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Witam wszystkich.
W jednym z dokumentalnych filmów pod tytułem "Who do You think You are?" zobaczyłem jak w USA w archiwum jeden z poszukujących zdobył zdjęcie (negatyw który potem przerobił w zdjęcie) swojego przodka, zdjęcie z lat 1870-ch. Czy jest coś podobnego w archiwach w Polsce?

Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj. Temat mnie zaciekawił ponieważ sam jestem na etapie poszukiwań zdjęć przodków (dokładniej to jednego pradziadka którego zdjęcia nie mam). Nie wiem czy w Polsce można by znaleźć w archiwach w ogóle jakieś zdjęcia przodków. Tym bardziej takich zwykłych "śmiertelników". Wiem tyle że zdjęcia można odnaleźć w Kopertach Dowodowych, ale o tym już na tym forum było szeroko pisane już. Po za tym to zdjęcia przodków odnaleźć można by w jakiegoś typu wnioskach i to nie za bardzo. Chyba że ktoś z rodziny przekazał zbiory rodzinne do archiwum. A jeżeli nawet by sie coś znalazło to wątpię żeby to był taki okres jak wspominałeś.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Re: Zdjęcia przodków z archiwum, czy jest to możliwe?

matix123 pisze:Witaj. Temat mnie zaciekawił ponieważ sam jestem na etapie poszukiwań zdjęć przodków (dokładniej to jednego pradziadka którego zdjęcia nie mam).
Pozdrawiam.
Mateusz.
Witaj Mateuszu. Też nie mam zdjęcia 2-ch swoich prababci. Myślę, że w ZAGSie da się coś wydobyć. Jakie masz najstarsze zdjęcie?
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj. Mógłbyś rozwinąć skrót który piszesz? Bo nie kojarzę właśnie takiego. :) Najstarsze zdjęcie przodków bezpośrednio to moja 2xprababcia z ok 1918 r., ogólnie zdjęcia rodziny to są i wcześniejsze ale bezpośredni przodkowie robia jednak wieksze wrażenie. U mnie brak zdjęć spowodowany jest tym że jestem kutym na cztery nogi Kmieciem. :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

matix123 pisze:Witaj. Mógłbyś rozwinąć skrót który piszesz? Bo nie kojarzę właśnie takiego. :) Najstarsze zdjęcie przodków bezpośrednio to moja 2xprababcia z ok 1918 r., ogólnie zdjęcia rodziny to są i wcześniejsze ale bezpośredni przodkowie robia jednak wieksze wrażenie. U mnie brak zdjęć spowodowany jest tym że jestem kutym na cztery nogi Kmieciem. :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
ZAGS - to chyba jest skrót z języka Rosyjskiego (запись актов гражданского состояния) w języku Polskim to będzie bżmiało jak RASC - Rejestracja Aktów Stanu Cywilnego. To taki oddział na przestrzeni byłego Związku Radzieckiego, gdzie odbywa się rejestracja urodzin, małżeństw i zgonów. W tej instytucji znajdują się wszystkie akty po 2-j wojnie światowej. Przed wojną trzeba szukać już w archiwach.
Też mam podobne zdjęcie z 1916-go roku:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed5 ... 84e7a.html

na którym moja prababcia jako dziecko 12-letnie, mój 2-x pradziadek i 2-x prababcia.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: elgra »

Warto poczytać podobne tematy:

Stare zdjęcia
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ght=#84541

Jak i skąd zdobyć zdjęcie przodka ?
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-5978.phtml
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

rosyjski ZAGS = polskie USC.

Pozdrowienia

Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”