Zbyt szybki zgon przodka?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

Post autor: wolfspider666 »

Ja spotkałem się z sytuacją ze moi przodkowie mieli dwóch synów o imieniu Jan z tym że jeden miał imę Jana z Dukli a drugi Jana Ewangelisty. Obaj dożyli wieku dorosłego i się ożenili.

A co do tego zapisu to myślę, że to albo jakaś pomyłka albo twoi przodkowie mieli dwóch synów i tym samym imieniu, choć myślę żeto raczej pomyłka. Wszystko zależał od skrupulatności księdza, a zwłaszcza w sytuacji małego dziecka nie zwracano aż takiej uwagi na szczególy i często mylnie zapisywano imiona. Ja w swoich badaniach miałem przypadek księdza który w metrykach zgonów nei wpisywał niekiedy dat dziennych a czasami miesięcy zgonu a było to juz w II połowie XIX wieku. Poza tym wiek mojego przodka dziwnie wzrastał w w 1840 rku gdy brał slub miał wpisane 73 lata a a momencie smierci w 1849 już 89.
Daniel "Danko" Nowak
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Pytanie wyciąłem, dziękuje - Julian
Ostatnio zmieniony wt 27 sie 2013, 12:51 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Nie przywiązywał bym ogromnej uwagi do wieku podawanego przy śmierci.

Ale tez pytanie niebanalne skąd wiesz, ze to TWÓJ Antoni urodził sie w 1787 a nie ten zmarły?

Może Twój urodził się po śmierci pierwszego Antoniego?

Przychylałbym sie do teorii, ze zmarł jeden Antonii a potem następnemu synowi nadano dokładnie takie samo imię.

Masz dwu Walentych może byc i dwu Antonich.

Jeszcze pytanie czy nikt nie miał dwu imion? Czasem dodawano drugie imie dla odróżnienia.

Jesli w ksiegach nie ma innej metryki urodzenia Antoniego to Twój mógł posługiwac sie całe zycie metryką zmarłego brata z tej prostej przyczyny, ze tylko ona była w papierach.

Pomijam teorie bardziej złozone typu dwie rodziny z tymi samymi imionami, przysposobienie dziecka i kilka innych których nigdy nie da sie zweryfikować.

pozdrawiam
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Generalnie nie było w żadnym akcie urodzenia jego rodzeństwa dwóch imion. Ale myślę, że rzeczywiście bezpiecznie by było założyć, że "mój" Antoni urodził się po śmierci tego pierwszego, np w 1800 roku lub nawet później, a aktu urodzenia po prostu brakuje.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”