Zagadkowy akt

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Re: Zagadkowy akt

Post autor: Malrom »

Pani Krystyna odczytała dobrze ; tu: Xiązkow czyli Książków ,
czyli nazwisko Książek..

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 5BCek.html

pozdrawiam,
Roman M.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Wielkie dzięki!
Faktycznie nazwisko bardzo popularne na terenie grocholickiej parafii. Teraz tylko pozostaje poszukanie aktu ślubu Mikołaja z Jadwigą Książek po roku 1800 i wtedy będę miała jasność.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam jeszcze raz!
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72f ... 5a8d2.html

Przesyłam link do zdjęcia ze skanem aktu małżeństwa Mateusza Białka, którego akt zgonu ojca pokazywałam na początku. Chodzi mi o rozszyfrowanie podkreślonych słów, czyli gdzie zamieszkuja pan młody. Nie ma bowiem informacji czy rodzice żyją czy też nie, a zamieszkuje u swojego ??????.
W dalszej części aktu też rodzice się nie pojawiają, w przeciwieństwie do rodziców panny młodej i innych świadków.
Potwierdzałoby to fakt, że pokazywany przeze mnie akt zgonu jest aktem zgonu jego ojca.

Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Witaj,
ja odczytuję:

... syn Mikołaja Białka i Maryanny Małżonków, w Wsi Wulce Łękawskiey dziedziczney Wgo (Wielmożnego) Spinka(?) na gospodarstwie rolnym zamieszkałych.

Wygląda, że jego rodzice żyją.

pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dzięki!
Ale ja już nic z tego nie rozumiem i może jutrzejsza wizyta w AP mnie oświeci w tym temacie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/518 ... f6bdf.html

Tutaj jest - powtórzony - link do aktu zgonu Mikołaja, który zgłaszali dwa jego synowie (w tym i Mateusz), których wiek się zgadza co do roku. Ale wyżej wzmiankowany Mikołaj miał żoną Mariannę zd. Poryzała, z którą miał wszystkie dzieci, a tu nagle pojawia się wdowa Jadwiga zd. Książek. Między 1799 a 1816 mógł owdowieć i ponownie się ożenić.

Ale gdy w roku 1827 żeni się syn Wit rodzice OBOJE jeszcze żyją, przynajmniej w dokumencie. W tym samym roku Wit umiera i ojcem jego jest już Józef (czyli starszy o 17 lat brat).

Ktoś tu wysunął dość ciekawą teorię, ale gdzie leży prawda jeszcze nie wiem i ciekawe, czy się dowiem. Jedno jest pewne - ojcem Wita był Mikołaj (tak jak jest w akcie ślubu), a nie Józef, jak zapisano w akcie zgonu.

A o wsi Wielmożnego Spinka jest wzmianka po raz pierwszy, choć z Wólki Łękawskiej mam akt kilkadziesiąt.

Pozdrawiam

Dorota
Ostatnio zmieniony śr 28 sie 2013, 15:10 przez dorocik133, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

nazwisko Spinek wystepuje wg geneteki 40 km od wsi Wólka Łękawska

1828 26 Józef Podgórski Anna Teofila Klotyld Spinek Pajęczno
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Faktycznie, dobra te należały do Spinków od co najmniej XVI wieku, jak podaje Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/477

Co nie zmienia mojego problemu - kiedy zmarli protoplaści rodu Białków? Urodzenia Mikołaja i jego rodziców też chyba nie ustalę, może z czasem

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

hej,

ja bym to odczytała/ wytłumaczyła ak:
"Mateusz Białek, mający ... podług metrykiwyiętej z ksiąg kościoła parafialnego grocholickiego lat 27, syn Mikołaja Białka i Maryanny Małżonków, w Wsi Wulce Łękawskiey dziedziczney Wgo (Wielmożnego) Spinka(?) na gospodarstwie rolnym zamieszkałych."
moim zdaniem ksiądz zapisał, że wg metryki chrztu Mateusza rodzice mieszkali w Wólce:)

jak będziesz w archiwum, to popatrz na sąsiednie akty małżeństwa, znajdź podobne zapisy i sprawdź w indeksach, czy rodzice młodych podobnie zapisani w akcie jeszcze żyli... będziesz mogła poznać zasady spisywania akt przez tego księdza..

a skąd masz pewność, że przy ślubie Wita rodzice żyli? zapis był inny?

pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witaj Kasiu!
Pewności nie mam żadnej, opieram się tylko na zapisie w akcie ślubu, a tam jest wyraźnie napisane, że OBOJE rodzice żyją.

Jednak bardziej mi pasuje Twoja wersja błędnych zapisów w księgach, a jaka jest prawda może się dowiem po wizycie w AP i przewertowaniu akt 1800 - 1818, bo reszta jest już on-line (i śladu po zgonie tak Mikołaja jak i Marianny nie ma)

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Sprawa chyba się już wyjaśniła. Co prawda nie znalazłam aktu zgonu Marianny Białek, ale za to akt małżeństwa zawartego w 1812 roku między Mikołajem WDOWCEM, a panią Jadwigą Książek, też zresztą wdową.
Jako iż akt zgonu Mikołaja zgłaszali dwaj jego synowie (całe szczęście, że znalazłam wersję polską) o znanych mi imionach i zgadzającym się wieku, mogę przyjąć niemal na 100%, że to właśnie TEN Mikołaj Białek, tym bardziej, że a aktach nie pojawia się żadna osoba o tym imieniu.

Dziwne tylko, że - tak jak wspominałam - wg aktu z 1827 obydwoje rodzice jeszcze żyją. Ale na tym akcie ten temat już zamykam.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”