Jeżeli ktoś byłby tak wspaniałomyślny i sprawdził mi całość mojego odczytania czy jest poprawne to będę bardzo wdzięczny, poniżej to co sam odczytałem.
Pozdrawiam forumowiczów Bogdan
Nr.7 Chabielice
Działo się w wsi Chabielicach dnia trzydziestego pierwszego stycznia tysiąc osiemset trzydziestego roku o godzinie czwartej w ????. Wiadomo czynimy iż w przytomności świadków Marcina Cyrana liczącego lat czterdzieści jeden i Urbana Rzeźnika liczącego lat trzydzieści pięć obydwóch gospodarzy w Chabielicach zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Bartłomiejem Rzeźnikiem kawalerem liczącym dwadzieścia sześć, synem Macieja i Magdaleny ???????????? Rzeźników a Katarzyna Szadkówką panną liczącą lat dwadzieścia cztery córką Izydora i Marianny urodzoną w ?????????????? w Chabielicach. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach: siedemnastego, dwudziestego czwartego i trzydziestego pierwszego stycznia roku bieżącego w parafii Chabielickiej. Zezwolenie obecnych rodziców nastąpiło. Tamowaniu żadnemu nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej umowy przed ślubnej nie zawarli. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez nas podpisany został, stawający i świadkowie pisać nie umieją.
Ksiądz Feliks N????czyński komendarz Chabielicki