Potrzebuję pomocy przy odczytaniu słów.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

SirBoGdAaN

Sympatyk

Post autor: SirBoGdAaN »

Nie potrafię sam odczytać niektórych słów i w związku z tym moja prośba o pomoc w ich odczytaniu, nie czytelne dla mnie słowa są zaznaczone.

Obrazek

Jeżeli ktoś byłby tak wspaniałomyślny i sprawdził mi całość mojego odczytania czy jest poprawne to będę bardzo wdzięczny, poniżej to co sam odczytałem.
Pozdrawiam forumowiczów Bogdan

Nr.7 Chabielice
Działo się w wsi Chabielicach dnia trzydziestego pierwszego stycznia tysiąc osiemset trzydziestego roku o godzinie czwartej w ????. Wiadomo czynimy iż w przytomności świadków Marcina Cyrana liczącego lat czterdzieści jeden i Urbana Rzeźnika liczącego lat trzydzieści pięć obydwóch gospodarzy w Chabielicach zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Bartłomiejem Rzeźnikiem kawalerem liczącym dwadzieścia sześć, synem Macieja i Magdaleny ???????????? Rzeźników a Katarzyna Szadkówką panną liczącą lat dwadzieścia cztery córką Izydora i Marianny urodzoną w ?????????????? w Chabielicach. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach: siedemnastego, dwudziestego czwartego i trzydziestego pierwszego stycznia roku bieżącego w parafii Chabielickiej. Zezwolenie obecnych rodziców nastąpiło. Tamowaniu żadnemu nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej umowy przed ślubnej nie zawarli. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez nas podpisany został, stawający i świadkowie pisać nie umieją.
Ksiądz Feliks N????czyński komendarz Chabielicki
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Potrzebuję pomocy przy odczytaniu słów.

Post autor: Szymański_Wojciech »

SirBoGdAaN pisze:Nie potrafię sam odczytać niektórych słów i w związku z tym moja prośba o pomoc w ich odczytaniu, nie czytelne dla mnie słowa są zaznaczone.

Obrazek

Jeżeli ktoś byłby tak wspaniałomyślny i sprawdził mi całość mojego odczytania czy jest poprawne to będę bardzo wdzięczny, poniżej to co sam odczytałem.
Pozdrawiam forumowiczów Bogdan

Nr.7 Chabielice
Działo się w wsi Chabielicach dnia trzydziestego pierwszego stycznia tysiąc osiemset trzydziestego roku o godzinie czwartej w ????. Wiadomo czynimy iż w przytomności świadków Marcina Cyrana liczącego lat czterdzieści jeden i Urbana Rzeźnika liczącego lat trzydzieści pięć obydwóch gospodarzy w Chabielicach zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Bartłomiejem Rzeźnikiem kawalerem liczącym dwadzieścia sześć, synem Macieja i Magdaleny ???????????? Rzeźników a Katarzyna Szadkówką panną liczącą lat dwadzieścia cztery córką Izydora i Marianny urodzoną w ?????????????? w Chabielicach. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach: siedemnastego, dwudziestego czwartego i trzydziestego pierwszego stycznia roku bieżącego w parafii Chabielickiej. Zezwolenie obecnych rodziców nastąpiło. Tamowaniu żadnemu nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej umowy przed ślubnej nie zawarli. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez nas podpisany został, stawający i świadkowie pisać nie umieją.
Ksiądz Feliks N????czyński komendarz Chabielicki

Współczuję, bo okrutnie bazgrał ów ks. Feliks Nupczyński(?). Nazw miejscowych nie ważę się odczytywać (nie znam kontekstu terytorialnego), ale w przypadku nowożeńców mamy do czynienia z formułką: 1) "urodzonym w ???? i tutaj znajdującym w służbie; 2) "urodzoną w ???? a teraz znajdującą w służbie...)".

Życzę pomyślnych, dalszych odczytów!
Wojciech Szymański
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

urodzonym wChabielicach i tu zostającym na służbie
w Bętkowiu
a teraz zostającą w służbie
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Nr.7 Chabielice
Działo się w wsi Chabielicach dnia trzydziestego pierwszego stycznia tysiąc osiemset trzydziestego roku o godzinie czwartej w wieczer. Wiadomo czynimy iż w przytomności świadków Marcina Cyrana liczącego lat czterdzieści jeden i Urbana Rzeźnika liczącego lat trzydzieści pięć obydwóch gospodarzy w Chabielicach zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Bartłomiejem Rzeźnikiem kawalerem liczącym dwadzieścia sześć, synem Macieja i Magdaleny,urodzonym w Chabielicach i tam zostającym na służbie a Katarzyną Szadkowską panną liczącą lat dwadzieścia cztery córką Izydora i Marianny urodzoną w Bądkowie?, a teraz zostającą w służbie w Chabielicach. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach: siedemnastego, dwudziestego czwartego i trzydziestego pierwszego stycznia roku bieżącego w parafii Chabielickiej. Zezwolenie obecnych rodziców nastąpiło. Tamowanie żadne nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej umowy przed ślubnej nie zawarli. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez nas podpisany został, stawający i świadkowie pisać nie umieją.
Ksiądz Feliks Kopczyński komendarz Chabielicki

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Panna młoda… urodzonej w Bętkowie..
Pewnie pochodziła z wsi Bętków z sąsiedniej par. Rząśnia

___
Krystyna
SirBoGdAaN

Sympatyk

Post autor: SirBoGdAaN »

Dziękuje Wam wszystkim, każdy wniósł jakąś wiedzę w rozszyfrowaniu nie wyraźnie napisanych słów, dziękuję.
Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”