Żwaczek Tadeusz, zaginął w 1944r

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

przemekbr

Żwaczek Tadeusz, zaginął w 1944r

Post autor: przemekbr »

T: "Jak odszukać informacji o osobię która zagineła w 1944"

Witam

W czerwcu roku 1944 z domu wyszedł Tadeusz Żwaczek,mieszkał i pracował w Krakowie, i już nigdy nie wrócił.
Po wojnie PCK uznało go za zaginionego i niestety nie udało się znależć żadnych informacji o jego losie.
Dlatego chciałbym zapytać czy są dziś jakieś możliwośći odnalezienia informacji o dalszym losie Pana Tadeusza?

Pozdrawiam

* Temat zmieniony przez moderatora
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Jak odszukać informacji o osobię która zagineła w 1944

Post autor: Marynicz_Marcin »

Czyli ostatni kontakt z PCK w sprawie p. Tadeusza miał miejsce krótko po wojnie?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
przemekbr

tak dokładnie tak
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

To spróbuj do nich napisać ponownie.
Mojego pradziadka też nie odnaleziono w 1961r., ale w 2012/2013 już wszystko zostało rozwikłane (za sprawą mojego wniosku) :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
przemekbr

oo super:) ale wniosek taki piszę się do oddziału małopolskiego pck ? Czy są potrzebne jakieś dokumenty? :)

Pozdrawiam
Poska38

Sympatyk

Post autor: Poska38 »

Witaj,wejdz na stronę P C K i odnajdz formularz zapisz go i wypełnij w miarę dokładnie co wiesz o osobie szukanej,dobrze by było żebyś wcześniej zebrał jak najwięcej informacji od rodziny.wyślij formularz pocztą lub elektronicznie i ozbrój się w długie oczekiwanie(miałem tak) zresztą i tak sam robiłem na własną rękę poszukiwania bo w PCK nic nie mieli a info. o poszukiwanej osobie były u rosjan ,powodzenia Jan
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Trochę z doświadczeń mojego dziadka,który również zaraz po wojnie poszukiwał zaginionyych krewnych m in poprzez PCK.To był błąd ponieważ oczekiwanie na wiadomoścu z PCK spowodowało,że nie poszukiwał samodzielnie a jak okazało się mógł znaleźć -dopiero mnie powiodło się tyle,że o kilkanaście lat za późno.
PCK nie prowadziło poszukiwań osób w sposób nazwijmy to potocznie "śledczy" jak sądziło wielu. PCK jedynie tworzyło bazę,która działała na zasadzie "skrzynki kontaktowej" - jeżeli Twój Tadeusz nie poszukiwał rodziny również przez PCK ani nie znalazł się w żadnym spisie to nie znaczy,że naprawdę zaginął.Mógł równie dobrze zniknąć z własnej woli -to częste przypadki zwłaszcza wśród mężczyzn.Czasem presja dnia codziennego przerasta i ktoś znika z własnej woli.
Spróbuj pójść śladem jego miejsca pracy,powojennej ewidencji ludności a może warto odnaleźć jego krewnych ? Siostrę,brata,kuzynów.Warto ustalić miejsce zamieszkania jego rodziców,popytać ich sąsiadów itp.
A może był członkiem AK?W tym czasie były tam wzmożone działania oddziałów .Może został aresztowany w tzw Czarną Niedzielę -wprawdzie była 6 sierpnia ale może przebywał w oddziale od czerwca?
Napisz co wiesz prawdopodobnie ktoś podpowie więcej.

Anna Grażyna

ps
a może wykorzystał błąd ortograficzny powojennego urzędnika by zniknąć dla rodziny?
W Wałbrzychu występuje nazwisko Rzwaczek.
W Krakowie mapa nazwisk pokazuje jedną osobę Żwaczek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”