Rybno pow. sochaczewski, Gdzie są metryki ?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Rybno pow. sochaczewski, Gdzie są metryki ?

Post autor: Joanna_Lewicka »

Temat:"Gdzie są metryki z Rybna?

Witajcie!
Mój najważniejszy (to oczywiście subiektywne :) ) 4x pradziadek, Stanisław Brzozowski, urodził się w Ćmiszewie par. Rybno pow. sochaczewski w roku 1780. Czy ktoś spotkał gdzieś metryki z Rybna sprzed 1808 roku? W parafii - podobno nie ma, w AP w Grodzisku - nie ma, w AD w Płocku - też nie ma. Może w Archiwum Diecezjalnym w Łowiczu? Może ktoś widział?
Pozdrawiam -
Joanna
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Gdzie są metryki z Rybna?

Post autor: stanisław48 »

Od obecnej tutaj forumowiczki, słyszałem kiedyś,że widziała w parafii Rybno starsze księgi. Żeby to sprawdzić,jak stare i z jakich lat, to niestety trzeba pojechać do Rybna. Ja kilka razy przekonałem się ,że mimo zapisów na stronie parafii i mimo zapewnień księży,że księgi spaliły się w czasie wojny, takie księgi w rzeczywistości istnieją. Może w Rybnie jest podobnie???
Na razie mam do obrobienia inne parafie i Rybno stoi u mnie na czwartym miejscu:))

Pozdrawiam, Stanisław
Kluczyk_A

Sympatyk

Gdzie są metryki z Rybna?

Post autor: Kluczyk_A »

W AD Łowicz usłyszałem, że księgi z Rybna są w parafii. Także archiwum albo nie posiada żadnych kopii albo są one nie zinwentaryzowane. Korzystałem z Szymanowskich choć też nie było ich wśród opracowanych.

Pozdrawiam,
Adrian
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

może tak jak metryki z Młodzieszyna trzeba szukać w Wiskitkach.
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

W parafii Wiskitki czy USC?

Mogłyby się znaleźć gdzieś jakieś księgi z Brochowa (poza Chopinem) i Kozłowa (tak Biskupiego jak i Szlacheckiego). Nie rozumiem jak to się stało, że księgi które powinny być prowadzone w przynajmniej 2 kopiach z chwilą znisczenia kościoła nagle przpadają (i to nie jakiś odosobniony przypadek jednej parafii).

Pozdrawiam,
Adrian
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

tez nie rozumiem. Poza tym w jednym z opracowań archiwalnych(nie pamiętam już w którym)było napisane, że metryki parafii Kuznocin są przechowywane w parafii w Sochaczewie (została podana konkretna parafia). Otóż nic podobnego metryki przeniesiono do USC Wiskitki. Nie wiem czy są udostępnione czy nie? ale też nigdzie nie znalazłam o tym wzmianki.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Dobry wieczor,

ksiegi parafii Rybno sa zarowno w parafii w Rybnie, leza porozrzucone w szafie (stare ksiegi), inne stare ksiegi z parafii Rybno (19. wiek) sa w USC w Rybnie. Z obu zrodel korzystalam ze 4 lata temu. Pozdrawiam Agnieszka
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Agnieszko, Joanno, Stanisławie, Adrianie!
Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi i informacje.
Przed chwilą rozmawiałam przez telefon z Księdzem z Rybna. Był miły, ale słabo zorientowany i niechętny przyjazdom "poszukiwaczy", ponieważ spotkał się z sytuacją, gdy wyrywano kartki ze starych ksiąg (?!).
Obiecał jednak zerknąć do mojego pra...dziadka! Zaczynam czekać, a potem może jednak wproszę się do tej kancelarii z tajemniczą szafą :D .
Pozdrawiam -
Joanna
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Joanno,

ksiadz proboszcz chyba nie poszuka, lepiej spobuj sie "wprosic" do parafii. Przyjezdnych "pilnuje" wikary. Ksiadz juz za moich czasow byl slabo zorientowany, jakiej 2 lata przed moim przyjazdem do Rybna, przejal parafie po nagle zmarlym proboszczu, wtedy sie nie orientowal co posiada i teraz najwyrazniej tez nie wie.

Zadzwon na wszelki wypadek do USC w Rybnie, tam tez maja stare ksiegi metrykalne, moze akurat tam sa Twoje. Problem jest tylko w tym, ze USC nie wydaje kserokiopii, tylko wypisuje akt na wspolczesnych formularzach - tak bylo 3-4 lata temu, moze cos sie zmienilo. Maja tam w kazdym razie ksiegi, ktorych nie ma w parafii od 19. wieku. Pozdrawiam Agnieszka
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Agnieszko,
Dzwoniłam do USC w Rybnie. Sympatyczna Pani mówi, że przed kilku laty rzeczywiście mieli jakieś stare księgi, ale 19-wieczne i te oddali do AP w Grodzisku - zgodnie z ustawą. Zostały im tylko z XX wieku i najnowsze, z XXI.
Księdzu dam szansę :wink: i poczekam tydzień/półtora.
Pozdrawiam serdecznie -
Joanna
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Dzien dobry Joanno,

tak wiec w koncu oddali te ksiegi do AP, zyskaja uzytkownicy archiwum panstwowego, gdyz w USC nie robiono scanow z aktow, tylko wypisywano dane na wspolczesnych formularzach, teraz bedzie mozna zlecic kwerende, poczekac na sfotografowanie ksiag w ramach wolontariatu lub pojechac samemu do Grodziska. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Księgi , o których pisze Agnieszka, Z 1886-1903, U 1888-1905, M 1888-1908, zostały już indeksowane przez zespół Tomka Bogla .
Są dostępne w genetece i w metrykach. W USC w Rybnie będąc na miejscu można dostać czasem kserokopię po opłacie 5 zł. Nie wiem , jak to wygląda korespondencyjnie?

Pozdrawiam, Stanisław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”