Nazwisko: Bąkolik

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=19496&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Gość

Post autor: Gość »

Obecnie w Polsce mieszka 24 osoby o tym nazwisku (tak mówi mapa "moi krewni").
Miejscowości związane z nazwiskiem w XIX wieku to Romartów, Łąkoszyn, Bielawki, Puśniki.
Nazwisko prawdopodobnie wyewaluowało z nazwiska Bąkowski. W 1839 roku Piotr Bąkowski ur. około 1816-1817 r. w Romartowie żeni się z Katarzyną Stasiak. Kiedy Piotr jako wdowiec po Katarzynie Stasiak w roku 1846 ponownie wstępuje w związek małżeński z Agnieszką Rzeźniczak, nazywa się już Bąkolik.

Bąkoliki w Bielawkach:

W połowie XIX wieku w Bielawkach mieszkają dwie rodziny Bąkolików - Wawrzyniec z żoną Anielą z Szadkowskich (Szatkowska, Szadkoska, Siatkowska) z Synem Stanisławem i córkami Małgorzatą, Janiną, Marianną oraz Józef z żoną Antoniną z Wysockich. Józef umiera w wieku 37 lat w szpitalu w Kutnie, Antonina ponownie wychodzi za mąż za Józefa Bogdańskiego.
Stanisław Bąkolik, syn Wawrzyńca ur. w 1881 r. w Puśnikach ma z pierwszą żoną Józefą z Wasiaków syna Feliksa (żona umiera kilka godzin po porodzie), z drugą żoną Józefą Kolasińską do 1908 r. córki - Mariannę i Stanisławę.
Co stało się z Feliksem Bąkolikiem? Doczekał się potomków?
Czy ktoś jeszcze ma informacje o innych Bąkolikach z łódzkiego?
kurowska_ewa

Sympatyk

Post autor: kurowska_ewa »

To mówiłem ja - Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy ;-)
Wylogowało mnie zanim napisałam post.
andrzejlodz

Post autor: andrzejlodz »

Ja mam informację, E-mail już do Pani wysłałem, trochę chaotyczny. Gdyż jestem w szoku.
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Witam ja mam w drzewie nazwisko Bąkolik z Łodzi... czasy obecne.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany proszę na prywatną wiadomość ;)
Pozdrawiam Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”