Czy Dąbrowa to (Stara) Dąbrowa?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Proszę o pomoc w sprawie wyjaśnienia następujęcej kwestii. W akcie zgonu, nr 149 z 1855 ruku, mojego prapra...dziadka Jacentego (Jacka) Tomaszewskiego ( http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 47-154.jpg ) zapisano, iż zmarł w wieku 90 lat i, że był synem Michała i Katarzyny małżonków Tomaszewskich niegdyś Kolonistów w Dąbrowie w Powiecie Sochaczewskim. Czy wspomniana Dąbrowa to ta z parafii Leoncin? Czy Dąbrowa w parafii Kampinos to ta sama miejscowaść, nazwana później (?) Stara Dąbrowa? Przeszukałem księgi parafii Leoncin ± 10 lat od przybliżonej daty urodzenia = 1765 i nie znalazłem informacji o urodzeniu się Jacentego. Natknąłem się na zapis o ślubie w 1758 roku jego (?) rodziców, tj. Michała i Katarzyny Wasielewskiej. Znalazłem też odnotowane urodzenia ich dzieci, ale bez Jacentego. Proszę o informację, czy ww. obie Dąbrowy to te same miejscowości i gdzie mógłbym jeszcze szukać? Dziękuję.
Ostatnio zmieniony śr 04 wrz 2013, 13:55 przez Bogus_Tom, łącznie zmieniany 1 raz.
A znasz ten słownik? Może sobie coś przypasujesz. Wpisz w wyszukiwarkę nazwę miejscowości i ... powodzenia.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Witam
Wieś Dąbrowa powstała w połowie XVIII wieku. Od 1777 należała do parafii Kampinos. W drugiej połowie XIX wieku wydzielono z niej pewną część i od tego momentu jest podział na Stara i Nową Dąbrowę.
Pozdrawiam
Cezary
Wieś Dąbrowa powstała w połowie XVIII wieku. Od 1777 należała do parafii Kampinos. W drugiej połowie XIX wieku wydzielono z niej pewną część i od tego momentu jest podział na Stara i Nową Dąbrowę.
Pozdrawiam
Cezary
-
stanisław48

W księdze parafii Kampinos z lat 1751-1773 nazwa miejscowości Dąbrowa występuje tylko dwa razy w zgonach.
Myślę,że trzeba jednak poszukiwać w dokumentach parafii Leoncin
Pozdrawiam, Stanisław
Myślę,że trzeba jednak poszukiwać w dokumentach parafii Leoncin
Pozdrawiam, Stanisław
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 07mz&op=gt
W 1772 roku jest akt chrztu Hiacynta Tomaszewskiego, syna Michała i Katarzyny. W Polsce imię Hiacynt spolszczono na Jacek albo Jacenty (wg Wikipedii). To powinien więc być poszukiwany przez Pana przodek.
Pozdrawiam
Cezary
W 1772 roku jest akt chrztu Hiacynta Tomaszewskiego, syna Michała i Katarzyny. W Polsce imię Hiacynt spolszczono na Jacek albo Jacenty (wg Wikipedii). To powinien więc być poszukiwany przez Pana przodek.
Pozdrawiam
Cezary
Jeszcze jedno pytanie. Czy dostpne są na tym portalu akta parafii Kampinos z początku XIX w? Chodzi oczywiście o zapisy dotyczące wsi Dąbrowa. Poszukuję aktu małżeństwa Jacka/Jacentego/Hiacynta Tomaszewskiego z Agnieszką Wojnacką/Szymańską (około 1801 r.) i aktu chrztu Piotra Tomaszewskiego urodzonego około 1802 roku. Dziękuję.
Bogusław Tomaszewski
Bogusław Tomaszewski
-
stanisław48

Księgi parafii Kampinos znajdują się w Archiwum Archidiecezji Warszawskiej i tam sa dostępne.
W genetece jest informacja o urodzeniu w 1804 r. Piotra Pawła Tomaszewskiego syna Jacka i Agnieszki.
Są również inne dzieci Jacka lub Jacentego i Agnieszki, z tym że Agnieszka ma różne nazwiska.
Trzeba te akta z geneteki obejrzeć w oryginale w w/w Archiwum.
Pozdrawiam, Stanisław
W genetece jest informacja o urodzeniu w 1804 r. Piotra Pawła Tomaszewskiego syna Jacka i Agnieszki.
Są również inne dzieci Jacka lub Jacentego i Agnieszki, z tym że Agnieszka ma różne nazwiska.
Trzeba te akta z geneteki obejrzeć w oryginale w w/w Archiwum.
Pozdrawiam, Stanisław