Czy w XVIII w. kanonik musiał być szlachcicem?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Czy w XVIII w. kanonik musiał być szlachcicem?

Post autor: JarekK »

Pytanie jak w temacie a o kanoniku wiem tylko tyle co napisano w "Katalog prałatów i kanoników sandomierskich od 1186-1926 r. tudzież sesje kapituły sandomierskiej od 1581 do 1866 r."
na stronie 174 "Kulwicki Antoni w 1764 r. był proboszczem w Potoku, kanonik kaznodzieja sandomierski, w 1771 r, został instalowany na penitencjarza po Pisulewskim z Szewny, który awansował na kanclerza, W 1778 r. wziął parafję Jankowice pod Sandomierzem, aby być blisko kolegiaty. Umarł w 1778 r, zostawiwszy kapitule 5.000* florenów na aniwersarze za swą duszę. "

Dodatkowo w "Monografia historyczna parafii Jankowice Kościelne Sandomierskie" jest opisany jako "W Imc Xdż Antoni Kulwicki, Kanonik Sendomierski Pleban Potocki y Iankowicki."

gdzie jeszcze mogę szukać informacji o tym kanoniku?
Pozdrawiam
Jarek
Sawicki_Julian

Sympatyk

czy w XVIII w. kanonik musiał być szlachcicem?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jarek , piszesz czy kanonik musiał być szlachcicem, myślę ze nie musiał, tylko kto uczył dzieci w wyższych szkołach np. UJ, ten kogo było na to stać. Na drugie pytanie, to najlepiej zadzwonić do Archiwum Diecezjalnego w Sandomierzu ( nie Biblioteki, ani AP. ), wiem że tam są spisy księży, tak mi powiedział przez telefon młody ksiądz, który te księgi stare przerabia by ułożyć wszystkich księży w swoim spisie alfabetycznie, jak zrozumiałem ; pozdrawiam - Julian
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to może tak:
AD 1496 - Sejm w Piotrkowie podjął uchwałę i dopuszczaniu do kapituł jedynie synów szlacheckich (dot. kapituł katedralnych)
AD 1505 - rozszerzono na kapituły kolegiackie
AD 1546 - umożliwiono dostęp dla 5 (pięciu) plebejuszy (chyba "w Koronie")
AD 1607 - ponowne ograniczenie (czyli zero)
ok 1669 na mocy decyzji Klemensa XI) Kapituła Warszawska - utowrzenie czterech prebend doktorskich b.o. co do pochodzenia (wymóg doktoratu z teologii).. tu ewartby wniknąć Wolimina legum t. V. 17 s.13

ww na podstawie ks. Król, Zdzisław (ś.p.) "Archidiakonat Czersko-Warszawski", Rzym 1966
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za odpowiedzi/podpowiedzi :-)
Pozdrawiam
Jarek
zenluc

Sympatyk

Post autor: zenluc »

Antoni Kulwicki, proboszcz potocki w latach 1748-1778, por. P. Mazurek, Krótki rys historyczny parafii i kościoła w Potoku Wielkim, Wiadomości Diecezjalne Lubelskie 1964, nr 8-12, s. 262.

Cud 123

Roku 1765 dnia 1 czerwca Wielebny Jegomość Ksiądz Antoni Kulwicki kanonik sandomierski oraz i kaznodzieja kolegiaty tejże, a proboszcz potocki chorując ciężko tak na malignę, gorączkę i na wszystko ciało przez niedziel dziesięć. Mający lat blisko 70 i od medyków trzech opuszczony, żadne lekarstwa pomocne nie były wcale. Już do życia nadziei nie miał i świętymi sakramentami opatrzony. A gdy się z dobrą wiarą i ufnością, uczyniwszy żal serdeczny, udał się do Matki Najświętszej w janowskim obrazie Sancti Mariae Gratiarum [Najświętszej Maryi Łaskawej] Cudownej. Który też obraz pokazawszy się mu w tej słabości, gdy do niego westchnąwszy zawołał te słowa: "Monstra te esse Matrem Dominum mea [Okaż się Matką Pani moja] ponieważ żadnej pomocy nie mogę mieć od ludzi, wspomóż mnie Ty sama, w Tobie albowiem jedyną nadzieję pokładam". To wymówiwszy zaraz jakąś folgę uczuwszy w tej znacznej chorobie, spojrzawszy na rodzonych dwóch braci i siostrę nade mną opłakiwających wymówił. "Nie płaczcie kochani bracia i siostro, nie umrę ja, ale za protekcją Matki Boskiej Janowskiej w cudownym obrazie będę żył i będę wysławiał dzieła". W tym momencie gorączka, maligna i wszystko ustąpiło i za intercesją Tejże Matki Najświętszej w krótkim czasie zupełne zdrowie otrzymał. W czasie wolniejszym na podziękowanie Panu Bogu zjechawszy na miejsce święte, usprawiedliwszy się i mszę świętą przed Matką Boską otwartym obrazie odprawiwszy zeznawszy pod juramentem dzięki oddał i własną ręką swoją stwierdzając podpisał.
Ksiądz Antoni Kulwicki kanonik i kaznodzieja sandomierski, proboszcz potocki mpa [ręką własną].
Ksiądz Bonifacy Brodowski, dziekan urzędowski, pleban targowicki mpa.
Testor me fuisse [?] praesentem relationi huius miraculi Fr. Bruno Bogatko S.Th.Dr. prior conventus janoviensis mpp. [Świadek obecny przy relacji tego cudu Ojciec (...) świętej teologii doktor, przeor klasztoru janowskiego rw.

Żródło: Liber Miraculorum huius sacri loci janoviensis Sanctae Mariae Gratiarum ords Sancti Dominici praedicatorum Anno Domini 1670 per R.P.F. Ceslaum Sulicki …, Archiwum Prowincji OO. Dominikanów w Krakowie, sygn. Jl 1, k. 49 [pisownia uwspółcześniona]
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Wielkie dzięki!! - tego nie miałem w swoich zbiorach
Pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”