Program MyHeritage Family Tree Builder

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

chołoniewski

Sympatyk

Re: program MyHeritage

Post autor: chołoniewski »

Witam
do GenoPro można zaimportować Gedcom , ale jak zrobić, aby zaimportować GEDCOM razem z zdjęciami z programu Family Tree Builder?
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Plik GEDCOM nie zapisuje w sobie zdjęć. Trzeba je ustawiać od nowa w nowym programie
Radek
SirBoGdAaN

Sympatyk

Post autor: SirBoGdAaN »

Radek jest program co zapisuje do GEDCOM zdjęcia osób i potem eksportujesz np. do Ahnenblatt i masz wszystko przetransportowane. Nie próbowałem czy Ahnenblatt zapisuje zdjęcia. Ten program to Agelong Tree, też to jest dobry program do gromadzenia danych i tworzy proste i przejrzyste drzewa graficznie.
Bogdan
Pozdrawiam Bogdan Rz.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie znam programu Apelong ale znam standard gedcom, nie da się w pliku gedcom zapisać zdjęć. Można zapisać linki do nich, najlepiej jeśli są to adresy względne, tzn w programie ustawia się, że fotografie dla programu przechowywane są np. w miejscu C:\Genealogia\foto\ i wszystkie zdjęcia ładujemy tam, grupując w dowolne podkatalogi wedle uznania. Nazwy plików i podkatalogi program zapisuje do pliku gedcom. W każdej chwili można zmienić to domyślne miejsce na przechowywanie zdjęć i Anhenblatt to umożliwia. Sądzę że wiele programów to umożliwia ale to nie oznacza że zapisują zdjęcia.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
SirBoGdAaN

Sympatyk

Darek masz całkowitą rację, to tak się odbywa jak opisujesz, jest z tym trochę zachodu bo trzeba ustawić folder z zdjęciami w takim miejscu by ścieżka adresową była identyczna jak na poprzednim kompie jeżeli to są przenosiny na inny komputer, oczywiście folder z zdjęciami przenosimy osobno. Dawno nie przenosiłem tych danych i trochę napisałem w skrócie.
Bogdan
chołoniewski

Sympatyk

Czy w programie GenoPro można wydrukować drzewo z 300 osobami na 2-3 kartkach A4
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie wiem jak w GenoPro ale w Ahnenblatt można, tylko co z tego, skoro czytelność przy tylu profilach pozostawia wiele do życzenia.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
chołoniewski

Sympatyk

Czy w programie GeneoPro jest możliwość wyświetlenia więcej informacji na drzewie genealogicznym niż nazwisko ,imię i data urodzenia?
SirBoGdAaN

Sympatyk

Family Tree Builder jaki wykres tworzy?

Witam
Mam pytanie czy FTB tworzy wykresy graficzne drzewa genealogicznego z przodkami na dole? Nie naturalne wydają mi się wykresy gdy potomkwie są na dole a przodkowie u góry.
Pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

Z tego co widzę to nie. Można natomiast zrobić: wykres przodków (przodkowie "idą" w dół) od osoby głównej, ale jak rozumiem nie o takie rozwiązanie chodzi, wykres potomków (w dół "idą" potomkowie, a więc rozwiązanie o jakim piszesz), wykres wachlarzowy , wykres bliskiej rodziny (wtedy od osoby głównej wychodzą i korzonki i konary - może to najbliższe temu o co chodzi?), wykres klepsydrowy, muszkowy, zbiorczy (tu są pokazani wszyscy ze sobą powiązani, a nie tylko jedna odnoga).
Pozdrawiam
Olga
SirBoGdAaN

Sympatyk

Dzięki Olgo za odpowiedź, z Twojej wypowiedzi rozumiem że nie można stworzyć takiego wykresu, cytuje: (Z tego co widzę to nie. Można natomiast zrobić: wykres przodków (przodkowie "idą" w dół) od osoby głównej). Drugie zdanie mówi co innego że przodkowie schodzą do dołu to tak jak bym chciał.
Przedstawię konkretnie o jaki typ wykresu mi chodzi, czy taki typ można wykreować w FTB? Proszę kliknąć na poniższy obrazek.

Obrazek

Widziałem program FTB u znajomego ale tego typu wykresu nie mogliśmy stworzyć a wszystkie dostępne w tym programie są nie naturalne bo czyż jest naturalne by drzewo rosło do góry korzeniami. Poza tym mankamentem to tworzy ładne graficzne wykresy.
Bogdan
WiktorK

Sympatyk
Adept

Myheritage problem z mapami

Post autor: WiktorK »

Witajcie,
Ponieważ nigdzie nie znalazłem rozwiązania tego problemu piszę do Was, otóż w programie myheritage family tree builder po wejściu w mapy, wybraniu jakiejś miejscowości chcę zmienić jej współrzędne bo program wyświetla inną o tej samej nazwie w innej części Polski, to po wprowadzeniu współrzędnych i zatwierdzeniu, wyrzuca mi okienko z błędem : "Wystąpił błąd w skrypcie na tej stronie" , a to ten skrypt http://d.mhcache.com/FP/Assets/Cache/FT ... 7385904.js

Czy spotkał się może już ktoś z podobnym problemem ? Czy to dlatego że wersja programu jest darmowa ?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Wiktor
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Post autor: Gregor_Rogalla »

Witaj Wiktor
Nie uzywam programu myheritage family tree builder ale jego wersje online, tam jest tez mozliwosc
umiejscowienia wydarzen na mapie.
Oni korzystaja z map Google, proponuje przekonac sie na Googel maps czy miejscowosc istnieje, jzezeli
kilkakrotnie to w jakim wojewodztwie czy powiecie i takie dane wpisac.

Pozdrawiam
WiktorK

Sympatyk
Adept

Post autor: WiktorK »

Witaj Grzegorzu,
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Miejscowość istnieje na pewno, właśnie z google maps pobrałem jej współrzędne i tak eksperyentuję z ich wprowadzaniem i zauważyłem, że wprowadzając same stopnie bez minut to da się te współrzędne zatwierdzić w programi i błąd nie wyskakuje, jednak to nie rozwiązuje problemu.

Pozdrawiam serdecznie
Wiktor
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Post autor: Gregor_Rogalla »

Jeszcze raz

Gdy podasz w google maps na przyklad miejscowosc Mrozy
to otrzymasz kilka wynikow, nalezy zawezic szukanie podajac gmine, miasto, wojewodztwo
nie musisz podawac koordynatow
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”