Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Joanna_Lewicka

Witam serdecznie,
Mam wielką prośbę do osób odwiedzających to archiwum. Poszukuję informacji o pra...dziadku, który do Włocławka przybył 'z poznańskiego'. Być może była to parafia Odolanów.
Bardzo proszę o informację, czy w chrztach tej parafii, w roku 1847/48 jest odnotowany Wacław Sawicki, syn Jana i Julii.
Zespół: 194/0.
Z góry bardzo dzięluję za pomoc!
Mam wielką prośbę do osób odwiedzających to archiwum. Poszukuję informacji o pra...dziadku, który do Włocławka przybył 'z poznańskiego'. Być może była to parafia Odolanów.
Bardzo proszę o informację, czy w chrztach tej parafii, w roku 1847/48 jest odnotowany Wacław Sawicki, syn Jana i Julii.
Zespół: 194/0.
Z góry bardzo dzięluję za pomoc!
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
Joanna_Lewicka

Joasiu!
Jakbyś miała jeszcze czas sprawdzić - parafia Sobota, rok 1851 lub 1852 urodziła się Stanisława Nowacka córka Hipolita i Pelagii ?????
Właśnie nie znam nazwiska Pelagii - matki Stanisławy. Potrzebne mi to jedno nazwisko. W archiwum państwowym akurat nie ma lat 1850-1853. Może w Diecezjalnym są te lata. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Iwona
Jakbyś miała jeszcze czas sprawdzić - parafia Sobota, rok 1851 lub 1852 urodziła się Stanisława Nowacka córka Hipolita i Pelagii ?????
Właśnie nie znam nazwiska Pelagii - matki Stanisławy. Potrzebne mi to jedno nazwisko. W archiwum państwowym akurat nie ma lat 1850-1853. Może w Diecezjalnym są te lata. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Iwona
Witam.
Prosiłabym o pomoc od kogoś kto bywa w Archiwum Poznańskich.
Poszukuję danych z aktu ślubu moich pradziadków, którzy wzieli ślub w Słupii pod Kępnem.
Interesuje mnie wszystko co jest zawarte w tym akcie.
Niestety nie znam dokładnej daty tego zdarzenia, ale powinno to mieć miejsce między 1895 a 1901 rokiem.
Ich nazwiska to Franciszek Kubiak i Jadwiga Stajszczyk.
Z góry dziękuję z każdą pomoc.
Pozdrawiam.
Prosiłabym o pomoc od kogoś kto bywa w Archiwum Poznańskich.
Poszukuję danych z aktu ślubu moich pradziadków, którzy wzieli ślub w Słupii pod Kępnem.
Interesuje mnie wszystko co jest zawarte w tym akcie.
Niestety nie znam dokładnej daty tego zdarzenia, ale powinno to mieć miejsce między 1895 a 1901 rokiem.
Ich nazwiska to Franciszek Kubiak i Jadwiga Stajszczyk.
Z góry dziękuję z każdą pomoc.
Pozdrawiam.
-
Joanna_Lewicka

Do Józefa:
Parafia Lubiń, akt nr 21, nr kolejny 282 -
Cichowo, 1810/18 9bris [dosł. gbris, ale myślę, że to 9bis, czyli listopada]
"Praemissis tribus bannis, nulloq obstanti impedimento Canonico, Ego P.(?) Augustinus Snowadzki, Commendarius Lubin, Fam. Josephum Michalski Juvenem, filium Fam. Joannis Michalski Ferri fabri, et Elizabetham Virginum filiam L. Benedicti Misiak, Piscatoris, mutus consensu habito in facie Ecclesiae conjunxi ac benedixi. Testus erant Andreas Sluzeski Sartor de Lubin, et L. Anto [podkreślone, czyli pewnie do skreślenia] Stanislaus Inquilinus de Cichowo.
Numerus actum - 21
Aetas sponsorum - sponsus 22
sponsa 15
annorum"
Do Karola:
W Odolanowie w latach 1847 i 1848 nie ma aktu urodzenia Wacława Sawickiego. Czy przy następnej bytności poszukać w innych latach lub innych parafiach? Jakich?
Do Iwony:
W parafii Sobota nie ma aktu urodzenia Stanisławy Nowackiej. Przeszukałam wszystkie pozycje z lat 1851 i 1852 (szukając wg imienia dziecka, imienia i nazwiska ojca oraz imienia matki), a oprócz tego bardziej pobieżnie - sąsiednie lata. W okresie 1847 - 55 w tej parafii nie urodziła się żadna dziewczynka o imieniu Stanisława ani nie pojawili się żadni rodzice o imionach Hipolit i Pelagia. Czy dobrze Cię zrozumiałam? Czy chodzi o Sobotę koło Poznania - gmina Rokietnica?
Do Assian:
W AA Poznań metryki małżeństwa parafii Słupia pod Kępnem są za lata 1737-1891 - z lukami. Może lata późniejsze, o które pytasz, znajdują się jeszcze w parafii? (w AP Poznań nie sprawdzałam, ale wg Bazy Pradziad są tam lata małżeństw 1818-1855).
Pozdrawiam -
Joanna
Parafia Lubiń, akt nr 21, nr kolejny 282 -
Cichowo, 1810/18 9bris [dosł. gbris, ale myślę, że to 9bis, czyli listopada]
"Praemissis tribus bannis, nulloq obstanti impedimento Canonico, Ego P.(?) Augustinus Snowadzki, Commendarius Lubin, Fam. Josephum Michalski Juvenem, filium Fam. Joannis Michalski Ferri fabri, et Elizabetham Virginum filiam L. Benedicti Misiak, Piscatoris, mutus consensu habito in facie Ecclesiae conjunxi ac benedixi. Testus erant Andreas Sluzeski Sartor de Lubin, et L. Anto [podkreślone, czyli pewnie do skreślenia] Stanislaus Inquilinus de Cichowo.
Numerus actum - 21
Aetas sponsorum - sponsus 22
sponsa 15
annorum"
Do Karola:
W Odolanowie w latach 1847 i 1848 nie ma aktu urodzenia Wacława Sawickiego. Czy przy następnej bytności poszukać w innych latach lub innych parafiach? Jakich?
Do Iwony:
W parafii Sobota nie ma aktu urodzenia Stanisławy Nowackiej. Przeszukałam wszystkie pozycje z lat 1851 i 1852 (szukając wg imienia dziecka, imienia i nazwiska ojca oraz imienia matki), a oprócz tego bardziej pobieżnie - sąsiednie lata. W okresie 1847 - 55 w tej parafii nie urodziła się żadna dziewczynka o imieniu Stanisława ani nie pojawili się żadni rodzice o imionach Hipolit i Pelagia. Czy dobrze Cię zrozumiałam? Czy chodzi o Sobotę koło Poznania - gmina Rokietnica?
Do Assian:
W AA Poznań metryki małżeństwa parafii Słupia pod Kępnem są za lata 1737-1891 - z lukami. Może lata późniejsze, o które pytasz, znajdują się jeszcze w parafii? (w AP Poznań nie sprawdzałam, ale wg Bazy Pradziad są tam lata małżeństw 1818-1855).
Pozdrawiam -
Joanna
Dziękuję bardzo Asiu, nie trzeba. Wacław prawie na pewno urodził się w 1847r., ale szukanie w innych parafiach to już jak szukanie igły w stogu siana...JoannaL pisze:Do Karola:
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
Dziękuję Joasiu! Dokładnie o tą Sobotę chodziło. Hipolit i Pelagia tam brali ślub w 1850r. Ale z aktu ślubu nie dało się na 100% odczytać nazwiska Pelagii. W 1851 lub 1852 urodziła się Stanisława i miałam nadzieję, że w Sobocie. Nie mogę znaleźć miejsca urodzenia Stanisławy, ani jej ewentualnego rodzeństwa. Rodzina ta bardzo często zmieniała miejsce zamieszkania i na razie to już wiem gdzie Stanisława się nie urodziła. W 1869r. wyszła za mąż w Miłosławiu i dalej już wszystko wiem. Stanisława to moja praprababcia. Nic nie wiem o jej rodzeństwie, ani rodzinie ze strony mamy Stanisławy - Pelagii. Nie mogę szukać bo nie mam nazwiska. Miałam cichą nadzieję, że znajdzie się jej akt urodzenia w Sobocie. jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
Joanna_Lewicka

Dziękuję Joasiu, nie będę pisała jakie to może być nazwisko, żeby nic nie sugerować. A jeśli nie da się odczytać to jak byś mogła to zajrzyj jeszcze do parafii Chobienice i Ceradz Kościelny, tam też mogła się Stanisława urodzić, w w AP nie ma tych lat. W tych parafiach mieszkała rodzina Hipolita chociaż on sam urodził się w Krzywiniu. Krzywiń mam sprawdzony.
Iwona
Iwona
- Daniel_Paczkowski

- Kontakt:
Joasiu, i ja mam prośbę, jeśli można. W księgach metrykalnych parafii Najświętszego Serca Jezusa i św. Floriana w Poznaniu jest akt zgonu mojej praprababci Katarzyny Paczkowskiej z Urbaniaków. Zmarła 5 sierpnia 1918 roku, prawdopodobny numer metryki 885 (z odpisu zupełnego aktu zgonu). Czy mogłabyś spisać dla mnie tę metrykę?
Jeśli będziesz miała trochę czasu możesz sprawdzić, czy w księgach zgonu tej parafii w latach 1892 -1914 jest odnotowana metryka zgonu męża Katarzyny (Wawrzyńca (Laurentiusa, Lorenza) Paczkowskiego). W 1892 urodził się jego ostatni syn, w sierpniu 1914 roku ze źródła pośredniego mam informację, że Wawrzyniec już nie żył.
Jeśli będziesz miała trochę czasu możesz sprawdzić, czy w księgach zgonu tej parafii w latach 1892 -1914 jest odnotowana metryka zgonu męża Katarzyny (Wawrzyńca (Laurentiusa, Lorenza) Paczkowskiego). W 1892 urodził się jego ostatni syn, w sierpniu 1914 roku ze źródła pośredniego mam informację, że Wawrzyniec już nie żył.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Daniel Paczkowski
-
Joanna_Lewicka

- Topolinski_Jozef