Bedac ostatnio w Warszawie, wujek moj pokazal mi ksiege urodzin, slubow, zgonow z 1829, dekanat olkuski, parafia Jerzmanowska. Odkupil ja za 50 zl i chcialby przekazac do archiwum lub do parafi. Jest to starszy pan ktory niestety nie moze swobodnie poruszac sie i nie wychodzi z domu.
Czy ktos z was jest zainteresowany aby sie tym zajac?
Pozdrawiam
Jadwiga
Ksiega metrykalna, gdzie przekazać ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Re: Ksiega metrykalna 1829, dekanat olkuski
Piękna incjatywa !!!Jadwiga pisze:Bedac ostatnio w Warszawie, wujek moj pokazal mi ksiege urodzin, slubow, zgonow z 1829, dekanat olkuski, parafia Jerzmanowska. Odkupil ja za 50 zl i chcialby przekazac do archiwum lub do parafi. Jest to starszy pan ktory niestety nie moze swobodnie poruszac sie i nie wychodzi z domu.
Pozdrawiam
Jadwiga
Myslę,że księga powinna trafić do Archiwum Diecezjalnego w Sosnowcu
Będę 3 marca w sobotę w Warszawie, i jesli macie do mnie zaufanie, dostarcze ksiegę do Kurii.
Tak się składa, że jestem kuzynem kanclerza Kurii Sosnowieckiej.
tu jest link do diecezji w Sosnowcu
http://www.kuria.sosnowiec.pl/
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
Jeszcze raz ja.Jadwiga pisze:Bedac ostatnio w Warszawie, wujek moj pokazal mi ksiege urodzin, slubow, zgonow z 1829, dekanat olkuski, parafia Jerzmanowska. Odkupil ja za 50 zl i chcialby przekazac do archiwum lub do parafi. Jest to starszy pan ktory niestety nie moze swobodnie poruszac sie i nie wychodzi z domu.
Pozdrawiam
Jadwiga
Sprawdziłem w bazie Pradziad i widzę że w Archiwum Państwowym Katowice brakuje akurat tej ksiegi, więc chyba trzeba ja dostarczyć tam właśnie.
Zrobie to chętnie
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
No to cudnie, ciesze sie i wujek sie tez ucieszy
Patrzac na linka do diecezji zrozumialam czemu parafii nie moglam znalesc. To nie jest Jerzmanowska lecz Jerzmanowicka.
Przesylam wiadomosc na pw.
Pozdrawiam
Jadwiga
Przesylam wiadomosc na pw.
Pozdrawiam
Jadwiga
Śpieszę poinformować, że wsponiana księga od 21 marca jest razem ze swoimi siostrami w AP Katowice.Jadwiga pisze:Bedac ostatnio w Warszawie, wujek moj pokazal mi ksiege urodzin, slubow, zgonow z 1829, dekanat olkuski, parafia Jerzmanowska. Odkupil ja za 50 zl i chcialby przekazac do archiwum lub do parafi. Jest to starszy pan ktory niestety nie moze swobodnie poruszac sie i nie wychodzi z domu.
Pozdrawiam
Jadwiga
Dziś dostałem podziekowanie za dostarczenie księgi.
TAK NAPRAWDĘ TE PODZIĘKOWANIA NALEŻĄ SIĘ PAŃSTWU STANISŁAWSKIM I TOBIE JADWIGO
pozdrawiam
Jacek
Ciesze sie ze dostarczyles ja na miejsce ale chyba nie powinno im sprawiac problemu aby wyslac podziekowanie do wujka rownieztomczyk pisze:
TAK NAPRAWDĘ TE PODZIĘKOWANIA NALEŻĄ SIĘ PAŃSTWU STANISŁAWSKIM I TOBIE JADWIGO
A swoja droga jak wrazenia ze spotkania? Mily czlowiek prawda?
Bardzo go lubie i jak jestem w Warszawie to ucinamy sobie spotkanko i gadanko o roznych rodzinnych sprawach. Ostatnio opowiadal o czasach na Ukrainie w czasie wojny, ucieczke do Polski itp.
Pozdrawiam
Jadwiga