Więźniowie obozów koncentracyjnych/pracy, Gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Dampc_Kasia pisze:hej!
W moim powiecie - lęborskim, jak i okolicznych, jest sporo cmentarzy ofiar KL Sutthof, które zmarły podczas ewakuacji.

pozdrawiam
Kasia
Witam
Mój stryj był więźniem obozu KL Stutthow i przeżył tzw. marsz śmierci czy jak kto woli "ewakuację", kto nie podołał trudom morderczego marszu (a był to styczeń, siarczysty mróz i szkielety ludzkie w łachmanach) zostawał...padał trupem albo był dobijany, żywych nie zostawiano. Na noclegi ci nieszczęśnicy lokowani byli we wsiach opuszczonych przez miejscową ludność która uciekała przed nadchodzącą wyzwolicielską armią czerwoną. Wpędzani byli do stodół i na noc zamykani. Pewnego ranka gdzieś w okolicy Lęborka cz Kościerzyny zorientowali się że Niemcy po prostu zostawili ich i uciekli. Wielka radość i przede wszystkim szukanie żywności i odzieży po okolicznych opustoszałych domostwach. Niebawem we wsi pojawili się Rosjanie, zebrali wszystkich ustawili w szeregu i zrobili swoistą selekcję; tym co mieli na sobie jakieś porządniejsze ubrania palta, futra, itp. i wyglądających zapewne na "burżujów" rozkazano przejść pod mur pobliskiego budynku i ... salwa z pepeszy, pozostałych puścili wolno. Stryj mój przedkładał pewnie żarcie nad wystrój, czy też nie zdążył niczego znaleźć i tak to ocalał. Do domu do matki a mojej Babci wrócił z niedużym emaliowanym garnkiem po smalcu który tam zabrał i tym smalcem żywił się w powrotnej drodze. Tak więc "śmierć podczas ewakuacji" miała różne oblicza.

Pozdrawiam Longin
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
mój dziadek był więźniem KL Stutthof osadzonym podobnie jak Twój Beato pradziadek po Powstaniu Warszawskim. Do obozu dostał się razem ze szwagrami (wszyscy trzej byli mężami sióstr z tej samej rodziny); ostatni raz widzieli się na placu apelowym na którym była selekcja do różnej "formy" ewakuacji. Dziadek był chory i został w obozie a wujów załadowano na statki ewakuacyjne (jako więźniów do ładowni bo na pokładzie była ludność niemiecka); statki zostały zatopione przez Rosjan i nikt z więźniów nie przeżył. Nie wiem jakim sposobem dziadek się dowiedział o tych zdarzeniach ale takie informacje przekazał rodzinie; sam szedł w ostatnim marszu śmierci z tego obozu, był nadal chory i pomagali mu iść współwięźniowie. Gdy nie miał już sił na dalszą wędrówkę ukryli go w przydrożnych krzakach lub rowie- jakim cudem im się to udało że Niemcy tego nie zauważyli pozostanie tajemnicą. Znaleźli go miejscowi ludzie zbierający martwych leżących wzdłuż drogi aby ich pochować jak pisała Kasia w bezimiennych grobach. Ci ludzie ukryli go i wyleczyli. Wrócił. Wniosek jest smutny Beatko albo bezimienna mogiła albo dno Bałtyku.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Severin

Sympatyk

Mauthausen - czy istnieją fotografie więźniów?

Post autor: Severin »

Dzień dobry
Postanowiłem zwrócić się na forum z zapytaniem dotyczącym obozu w Mauthausen. Czy ktoś posiada wiedzę na temat zachowanych zdjęć więźniów tego obozu? Czy takie fotografie były wykonywane wszystkim i są gdzieś zachowane?
Posiadam dokument potwierdzający pobyt i zgon mojego pradziadka w tym obozie. Posiadam także jego numer obozowy. Czy jest szansa, że zachowały się fotografie lub jakiekolwiek informacje o nim?

Będę wdzięczny za podpowiedź i ewentualne nakierowanie mnie jak i gdzie szukać informacji.

Seweryn Dębski
szefuncio2

Post autor: szefuncio2 »

Mój dziadek również zginął w Mauthausen, również szukam jakiś informacji, nawet na stronie mauthausen-memorial nie ma go na liście poległych, wiele więźniów nie było ewidencjonowanych, a odnalezione utny z prochami miały nieczytelne nazwiska, to jest smutne, że nie mogę zapalic znicza mojemu dziadkowi.............
Kasia
MagdaBilska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: MagdaBilska »

Najlepiej napisać do Mauthausen Memorial. Nie dostałam niestety zdjęcia brata babci, ale przysłali mi skany kilkunastu dokumentów, które go dotyczyły.
Magda
Awatar użytkownika
Severin

Sympatyk

Dziękuje za informacje. Wczoraj wypełniłem formularz i wysłałem do Mauthausen Memorial.

Seweryn
Gural

Lista osób wywiezionych podczas II wojny do Niemiec

Post autor: Gural »

Witam,
Podłącze się do postu bo właściwie moja sprawa też tego dotyczy. Ostatnio odnalazłem informacje nt mojego pradziadka, którego jak się okazało zabili Niemcy w obozie Dachau. Poszukuje jakichkolwiek informacji na temat co działo się z nim przed wywozem do Dachau ( może jakieś zdjęcia cokolwiek) za każda informację będę bardzo wdzięczny.
Dane które odnalazłem do tej pory to:
Franciszek Semeniuk
ur. 25,06,1901 Łęgi p. Lublin
Zawód rolnik
wg. danych z Dachau - przywieziony do obozu 07.04.1945
zmarł 22.04.1945 (na stronie straty.pl 07.04.1945 - jednak byłem osobiście w obozie i w archiwum podana data śmierci to 22.04.1945)
Bardzo proszę jeśli ktoś ma takie możliwości o jakiekolwiek info.
Z góry dziękuję.
Piotr
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Gural

Witaj,
właśnie do tych danych dotarłem i szukam jeszcze czegoś więcej może właśnie przez tą stronę może ktoś ma dostępy do archowów itp.
Dziękuję w każdym razie za zainteresowanie.
szefuncio2

Post autor: szefuncio2 »

czy tam można pisać po polsku ?
Kasia
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Nikła szansa na uzyskanie zdjęcia przodka bądź krewnego. Kiedy pytałem kilka lat temu czy takowe znajdują się w ich zasobach otrzymałem odpowiedź, że praktycznie wszystkie (jak również mnóstwo dokumentów) poszły z dymem kilka dni przed wyzwoleniem przez armię amerykańską.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Severin

Sympatyk

Formularz w języku niemieckim można wysłać bezpośrednio przez stronę. Natomiast w języku polskim polecają wysyłać faksem lub listownie...

Cóż mnie pozostaje czekać w nadziei, że dostanę jednak jakąś odpowiedź z Mauthausen.

Seweryn
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

GosiaT pisze: zaginieni w obozie w Dachau
podaj link na strone zaginionych w obozie w Dachau, znalazlam na niej mojego dziadka

http://stevemorse.org/dachau/dachau.php ... fset=40450
Dziękuję pięknie za informację i link.

Dodałam "Dachau lista więźniów" http://stevemorse.org/dachau/dachau.php ... =&offset=1 do Katalogu linków
[Na liście 166394 Nazwisk] m.in. informacje .. Imię Nazwisko, data urodzenia i miejsce urodzenia, adres zamieszkania, ..
Na stronie listy 50 nazwisk, otwieranie następnej listy nazwisk -> kliknąć [Next 50 entries]
[First 50 entries ] – powrót do poprzedniej strony ;
[details] – szczegóły (dodatkowe informacje) Data przybycia, nadany nr, data przeniesienia do innego obozu...

Szukaj -> nazwiska - wyszukiwarka na każdej stronie „Znajdź” - > klawisz [F3]
Poszukiwane nazwisko w wyszukiwarce „Znajdź”, proszę wpisać dużymi (WIELKIMI) literami.

Szukaj - > formularz do wypełnienia w poszukiwaniu danych o osobach bliskich, „Searching Dachau Concentration Camp Records in One Step” http://www.stevemorse.org/dachau/dachau.html
[tłumaczenie http://translate.google.pl/translate?hl ... &sandbox=1 ]

Katalog linków, Kategorie :
Obozy zagłady KL - http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... ink&cid=96
szukaj - (zaginionych) osób http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... nk&cid=104

Pozdrawiam serdecznie Maria
Gural

Witam,
W spisie z Dachau figuruje mój pradziadek, Chciałem zapytać co oznaczają te rubryki ?
ID: 281489
Page: 5215/Sch�.
Disk: 5
Image: 1013
ID - to pewnie identyfikacja personalna
Disk:5 ?
Image 1013 ? to by oznaczało że jest jakaś fotografia z obozu mojego pradziadka?
Z góry dziekuję za pomoc.
Terluk

Sympatyk
Ekspert

KZ Ravensbruk

Post autor: Terluk »

Poszukuję informacji o więźniach w obozie w Ravensbruk?
Do kogo można się zwrócić o informacje poza archiwum w Bad Arolsen?

Teresa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”