Gdzie szukać na Ukrainie w Sielsowieckiej Radzie czy ZAGS

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

a_j_wojciechowski

Sympatyk

Post autor: a_j_wojciechowski »

Poszukuję aktu małżeństwa moich pradziadków zawartego 8 lutego 1922 roku w Litowieżu (Litowiżu) Feliksa i Leopoldy Wojciechowskich. Ksiąg Metrykalnych tych nowszych na pewno nie ma w Polsce, Pytam czy jeżeli się zachowały powinienem ich szukać w obecnej Sielsowieckiej Radzie Grzybowica która obejmuje tereny dawnej gminy Grzybowica więc także dawną parafię Litowież czy może w ZAGS tylko gdzie. Odpis tegoż aktu jest mi bardzo pilnie potrzebny. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam. Adam Wojciechowski
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Cześć. Mam na imię Sergij, jestem z Ukrainy z m.Nowowołyńsk, jakieś 10 km od Litowiża i chyba nie więcej będzie do Grybowicy. Też badam genealogię swojej rodziny, która mieszkała w Stęzarzycach, powiat Włodzimierski.
Najprawdopodobniej ten akt małżeństwa można odnaleźć w Archiwum Państwowym w Łucku lub w Żytomierzu. w ZAGSie są wszyscy sprawy wyłącznie okresu powojennego. Do tego kiedyś chciałem dowiedzieć się w ZAGSie o zapisię kiedy zmarł mój prapradziadek, to powiedzieli mi, że zanim udzielą mi tej informacji to najpierw muszę odowodnić, że ta osoba żeczywiście jest moim prapradziadkiem, a to chyba jest skomplikowane. Jeszce jest taka instytucją jak Archiwum rejonowy w tym przypadku znajduje się w Iwaniczach. Ale w tym archiwum papierze najczęściej nie są zkatalogizowane, one częściowo wysyłają papierze do archiwum w Łucku, gdzie one są katalogizowane po czym wystawiają ich do obejrzenia publicznego. Otóż radziłbym najpierw poszukać w archiwum w Łucku, daję 70 % że informacja ta jest w Łucku albo w Żytomierzu. Na początku sierpnia planuję wybrać się do Łucka, więc mogę poszukać. Jeśli chcesz, napisz mi maila pod adres: manualll(at)gmail.com
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Witaj Sergij , czy mogłabym prosić cię o pomoc ? Bardzo mi zależy na akcie ślubu z 1892 r z parafii Hołoby. Według informacji z internetu Archiwa Państwowe w Łucku i Żytomierzu nie mają tego rocznika. Chciałabym jednak upewnić się czy nic nowego nie zostało przesłane do archiwum i co sądzą pracownicy archiwum o możliwości odnalezienia tej księgi , gdzie jej szukać. Sergij , czy mógłbyś o to zapytać w archiwum ?
Dziękuję i pozdrawiam Irena
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Sergij,
podałeś zły adres email, bo próbowałem się skontaktować, ale odrzuciło moją wiadomość.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Re: Gdzie szukać na Ukrainie w Sielsowieckiej Radzie czy ZAG

Marynicz_Marcin pisze:Sergij,
podałeś zły adres email, bo próbowałem się skontaktować, ale odrzuciło moją wiadomość.

Nie nie, podałem bez błedów, przed małpą stoi trzy małe litery "L", sprawdź jeszcze raz, czekam...
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Sergij.
Przed chwilą przesłałem na adres przez Ciebie podany- manualll(at)gmail.com prośbę ale rzeczywiście ją odrzuciło.Ale tu umieszczę swoją prośbę.

Mój tata Tadeusz Kowalski (Tiunin) urodził się 15.07.1926 w Torczyn koło Łucka. Jego rodzice to na pewno Franciszka z d. Krawczyk(Krawczykówna) a ojciec -czyli mój dziadek to nie bardzo wiadomo- może Antoni Kowalski a może Tieofan Tiunin.Jakbyś mógł przeczytać ten akt i go dokładnie przepisać, Może na boku aktu są jakieś dopiski ,że moja babcia Franciszka z d. Krawczyk wyszła ponownie za mąż?
Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Akt urodzenia z parafii Torczyn z roku 1926 można znaleźć w USC na Kłopotowskiego w Warszawie.

PS
Również mam korzenie torczyńskie ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Marcinie .
Wiem,wiem.
Na Kłopotowskiego są księgi tzw.wypisy.A tam w Łuckich może będzie coś więcej o ile będzie.
Tadeusz
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Moi mieszkali w parafii Torczyn do lat 20. XX wieku. Właśnie wtedy mój pradziadek ożenił się z prababcią. Nie wiem gdzie :( W 1923r. urodziła im się jedna córka, w 1929r. druga - moja Babcia. Ponoć mieli jeszcze dwie córki, które zmarły jako dzieci, ale to tylko słowny przekaz. Dwie córki pradziadków rodziły się w dwóch różnych miejscach, stąd mam problem ze znalezieniem pozostałych dwóch (a u ks. Żurka ich nie ma).

Zresztą z par. Torczyn też nie jest tak łatwo. Najdalszy ślad Sadzewiczów to 1898r., kiedy ślub biorą moi prapradziadkowie. Znam dane rodziców prapradziadka i na tym koniec. Natomiast rodzice praprababci wzięli ślub w Torczynie w 1874r., ale ich chrztów, ani zgonów rodziców nie ma w par. Torczyn!
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Sory, żeczywiście podałem błędny adres mailowy:
a oto mój adres:
manualll80(at)gmail.com
Proszę wszystkich wysyłać prośby pod ten adres
Awatar użytkownika
Quit

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Quit »

Czy ktos wie, gdzie szukac ksiag z miejscowosci Niemszyn (niedaleko Halicza)?
ZNalazlam pare wpisow na AGAD, widzialam tez, ze Mormoni (nie mam szans na dostep) maja filmy ale gdzie szukac reszty?
BYloby swietnie gdyby byly online, ale watpie :(
----------------------
/Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”