Jeżeli ktoś byłby tak wspaniałomyślny i sprawdził mi całość mojego odczytania czy jest poprawne to będę bardzo wdzięczny, poniżej to co sam odczytałem.
Pozdrawiam forumowiczów Bogdan
Nr 10 Chabielice
Działo się w wsi Chabielicach dnia osiemnastego lutego tysiąc osiemset czterdziestego dziewiatego roku o godzinie jedenastej przed południem. Wiadomo czynimy iż w przytomności świadków Tomasza Belicy lat trzydzieści trzy i Wiktora Pająka lat czterdzieści liczących, obydwóch włościan z Chabielic na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo pomiędzy Augustynem Rzeźnikiem, młodzianem, synem Urbana i Tekli Rzeźników urodzonym i zostającym przy rodzicach w Chabielicach lat dwadzieścia cztery mającym a Zuzanną Chałudzianką panną córką Juliana i Marjanny Choładzin, urodzoną i zostającą przy rodzicach w Chabielicach, lat dziewiętnaście mającą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w Kościele Parafialnym w Chabielicach a to w dniach czwartym, jedenastym, osiemnastym bieżącego miesiąca i roku. Przeszkoda w trzecim stopniu ?????????? zaszła od której dyspensa z ??????? ??????? z dnia ósmego lutego udzielona. Zezwolenie (obojga?) rodziców nastąpiło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten stawającym przeczytany, gdy ??????? ??????? pisać nie umi? przez nas tylko samych podpisany został.
Ksiądz Wiśniewski Proboszcz?