Dziadek ojcem chrzestnym?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

W mojej rodzinie ojcem chrzestnym swojego wnuka urodzonego w 1904 roku został dziadek - ojciec matki dziecka.
Czy to w ogóle powinno się zdarzyć? Po co? Macie doświadczenie w tym temacie?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jolu, jak najbardziej, była taka moda ze jak pierwszy syn to dziadek, a jak córka to babcia za chrzestną była, mam też dziwny przypadek ze najstarsza córka jest chrzestną u najmłodszej, czyli u swej siostry - Julian
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Jolu. Dawniej było to bardzo praktykowane,nawet obecnie jeszcze sie zdarza.
Z pozdrowieniami,Ula.
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Jak najbardziej! Pisałem tutaj kiedyś o tym: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... ysta.phtml
Gdzieś tam na dole jest mój wpis. W każdym razie w mojej prawosławnej części rodziny to był obowiązujący zwyczaj. Myślę, że w niektórych regionach/grupach społecznych w Polsce to też się jak najbardziej zdarzało. Coś mi się wydaję, że się z tym zetknąłem np. w rodzinie Hutten-Czapskich w pow. świeckim.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

To był drugi syn :-) Dziadek Chrzanowski, wnuk Jeliński.
Dziękuję Wam bardzo, Ula, Wiktor i Julian.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”