Temler, poszukuję potomków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Temler, poszukuję potomków

Post autor: Jan.Ejzert »

Koleżanka prowadząca stronę wsi Miłkowice w woj. wielkopolskim, pow. Turek, gm. Dobra poszukuje potomków rodziny Temler.
http://milkowice.pl.tl/Nowo%26%23347%3B ... rmacje.htm

Ci Temlerowie wszyscy wywodzą się od Jana Gotfryda Temlera (1792 - 1885).
Aleksander Temler syn Jana Gotfryda miał 9 dzieci.
1. Ludwik Feliks Temler – żona Helena Wanda Bogdańska
2. Julia Amalia - mąż Władysław Pfeiffer
3. Emilia Janina
4. Maria Emilia - mąż Stanisław Pfeiffer
5. Józef - żona Amalia Remus
6. Anna Augustyna - mąż Kazimierz Schiele
7. Aleksander Ferdynand
8. Joanna Matylda
9. Jan Henryk

Ostatnim znalezionym z tej rodziny jest Aleksander Temler (1930 - 1989), uczestnik Powstania Warszawskiego, syn Ludwika Stanisława Temlera i Haliny z Jeleniewskich.
Jego dziadkowie to: Ludwik Feliks Temler i Helena z Bogdańskich Temler.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Nazwisko Temler

Podciągam temat, może ktoś z rodziny się znajdzie.
Pozdrawiam,
Czarek

janek47

Sympatyk
Kontakt:

Powstańczy biogram Aleksandra Temlera

Post autor: janek47 »

W Muzeum Powstania Warszawskiego na stronie Powstańcze Biogramy jest biogram http://www.1944.pl/historia/powstancze- ... der+temler
niestety brak w nim podstawowych informacji: data urodzenia, miejsce urodzenia, imiona rodziców i wielu innych. Proponuję zobaczyć inny biogram i na jego podstawie uzupełnić biogram Aleksandra Temlera.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

O tym, że był w Powstaniu to wiedzieliśmy.
Ostatnio skontaktowała się osoba spokrewniona i przekazała informacje o dacie i miejscu urodzenia oraz zgonu Aleksandra.
Pozdrawiam,
Czarek

joanwilc

Post autor: joanwilc »

Witam,
właśnie prowadzę poszukiwania własnych korzeni, może moje informacje okażą się przydatne. Jestem pra-pra-pra-prawnuczką Jana GottfridaTemlera i Anny z Franków Temler, pra-pra-prawnuczką Józefa Christiana Rentla i Emilii Krystyny z Temlerów Rentel. Staram się odnaleźć krewnych z linii Rentlów, ale przy okazji zdobyłam co nieco wiedzy o Temlerach. Senior rodu oraz wielu członków rodziny jest pochowanych na Cmentarzu Ewangelicko-Augsburskim w Warszawie przy ul. Młynarskiej 54/56:
http://trojca.waw.pl/cmentarz-parafialny-.html
Najwięcej informacji mam na temat działalności Józefa i Emilii z Temlerów Rentel.
iwonar

Sympatyk

Post autor: iwonar »

Witam,
mam w swoim drzewie Cecylie Rozalie Barde wdowe po Janie Serafinie Temler, ktory umarl w Niemczech. Czy on tez nalezal do rodziny?
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

joanwilc pisze:Witam,
właśnie prowadzę poszukiwania własnych korzeni, może moje informacje okażą się przydatne. Jestem pra-pra-pra-prawnuczką Jana GottfridaTemlera i Anny z Franków Temler, pra-pra-prawnuczką Józefa Christiana Rentla i Emilii Krystyny z Temlerów Rentel. Staram się odnaleźć krewnych z linii Rentlów, ale przy okazji zdobyłam co nieco wiedzy o Temlerach. Senior rodu oraz wielu członków rodziny jest pochowanych na Cmentarzu Ewangelicko-Augsburskim w Warszawie przy ul. Młynarskiej 54/56:
http://trojca.waw.pl/cmentarz-parafialny-.html
Najwięcej informacji mam na temat działalności Józefa i Emilii z Temlerów Rentel.
Dziękuję za odzew
Te informacje były nam dostępne.
Chodziło nam o odnalezienie żyjących potomków Aleksandra Temlera, do celów strony internetowej Miłkowic. Odnaleźliśmy, ale te osoby współcześnie żyjące nie są zainteresowane współpracą.
Matką Józefa Chrystiana Rentla była Anna Karolina Pfeiffer, ale to chyba wiesz.
Emilia Krystyna Rentel pochowana jest na Powązkach, a jej mąż Józef na Cmentarzu Ewangelicko-Augsburskim.
Pozdrawiam,
Czarek

joanwilc

Post autor: joanwilc »

Tak, o tym wszystkim wiem :) Tak jak napisałam z Temlerami łączy mnie tylko senior rodu, odnalazłam żyjących krewnych z bezpośrednio mnie interesujacej linii Rentlów, ale w kwestii Aleksandra Temlera nie wiem nic.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”